Harrington, το πιο αγαπημένο αντρικό εποχικό jacket

Το πανωφόρι που έκαναν διάσημο οι Steve McQueen, James Dean και Frank Sinatra.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 12 Σεπτεμβρίου 2019

Το Harrington jacket έχει συνδεθεί με άντρες – θρύλους. Με μερικές από τις διασημότερες προσωπικότητες στην ιστορία του κινηματογράφου και της μουσικής: Από τον Ryan O’ Neil, τον Steve McQueen και τον James Dean μέχρι τον Frank Sinatra και τον Elvis Presley. Η κομψότητα και η στιβαρότητά του, όπως επίσης και η πασπαρτού φύση του, το καθιστούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας τους, τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής.

Harrington, το πιο αγαπημένο αντρικό εποχικό jacket

Ελαφρύ, ευέλικτο και ευκολοφόρετο, το Harrington jacket ή αλλιώς Baracuta ήταν αρχικά φτιαγμένο από βαμβάκι, αργότερα από πολυεστέρα και σήμερα κυκλοφορεί σε αμέτρητες παραλλαγές τόσο σε χρώματα όσο και σε υφάσματα (κοτλέ, σουέντ, μαλλί).

Μακρινός συγγενής του είναι το τζην μπουφάν, αλλά και το bomber jacket. Οι διαφορές του με το πρώτο είναι το υλικό κατασκευής, αλλά και η θέση που έχουν οι τσέπες του και το ότι κλείνει με φερμουάρ και όχι με κουμπιά. Όσον αφορά το δεύτερο, η διαφοράς του έγκειται κυρίως στο γιακά και στις μανσέτες, που υπάρχουν στο Harrington και λείπουν από το bomber.

ΧΑΡΙΝΓΚΤΟΝ ΤΖΑΚΕΤ

Η ιστορία του Harrington jacket

"Γεννήθηκε" το 1937 στο Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας, όπου διατηρούσαν το εργοστάσιο Baracuta οι "μπαμπάδες" του, John και Isaac Miller. Η αρχική εκδοχή του έφερε το όνομα Baracuta, ήταν καμωμένη από αδιάβροχο βαμβακερό ύφασμα, οι τσέπες ήταν ευρύχωρες και το λάστιχο στη μέση και στα μανίκια επέτρεπε ελευθερία κινήσεων. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν να φορεθεί από τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες παίκτες του γκολφ, το οποίο λάτρευαν οι Millers.

Μια εικοσαετία περίπου μετά, το Baracuta jacket ταξίδεψε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και μετονομάστηκε σε Harrington jacket, παίρνοντας το όνομά του από τον χαρακτήρα Rodney Harrington -τον υποδύθηκε ο Ryan O’ Neil- της δημοφιλούς σειράς Peyton Place, που είχε γίνει δεύτερη σάρκα του. Και κάπως έτσι, το εν λόγω μπουφάν εισέβαλε στο σπίτι του μέσου Αμερικανού.

Μπορεί ο Ryan O’ Neil να ήταν εκείνος που το βάπτισε και το σύστησε στο κοινό, ωστόσο τα μεγαλύτερα style icons του Hollywood ήταν εκείνα που το απογείωσαν:

ΧΑΡΙΝΓΚΤΟΝ ΤΖΑΚΕΤΑπό τον James Dean με το κόκκινο Harrington στο "Επαναστάτης χωρίς αιτία" και τους Paul Newman και Elvis Presley, μέχρι τον Gregory Peck και τον Steve McQueen, τον ηθοποιό που το τοποθέτησε στο πάνθεον των πιο κλασικών κομματιών της αντρικής γκαρνταρόμπας.

Εμβληματική είναι η φωτογραφία του Steve McQueen να φορά ένα Harrington στο χρώμα της άμμου και να οδηγεί μηχανή με τη σύζυγό του, Neile, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life το 1963.

ΧΑΡΙΝΓΚΤΟΝ ΤΖΑΚΕΤ

Οι στιλιστικοί κανόνες του Harrington jacket

>Τα χρώματα που αγαπά είναι το σκούρο μπλε και το μπεζ.

> Το μήκος του πρέπει να τελειώνει ακριβώς στο ύψος της ζώνης του παντελονιού για να κάνει αυτόν που το φορά να δείχνει πιο ψηλός και αδύνατος.

> Ο γιακάς πρέπει να είναι κατεβασμένος, σαν να στρώνεις εκείνον του polo shirt.

> Μην επιλέγεις skinny παντελόνια ή τζην. To Harrington jacket απαιτεί άνεση και αναδεικνύεται καλύτερα όταν φοράς παντελόνια σε ίσια γραμμή, ούτε στενή, ούτε φαρδιά, που αγκαλιάζει αρμονικά τα πόδια και προσφέρει ευελιξία στις κινήσεις.

> Τέλος, όσον αφορά το είδος παπουτσιού που του ταιριάζει, σίγουρα ένα ζευγάρι δερμάτινες μπότες ή ένα ζευγάρι λευκά, δερμάτινα sneakers αποτελούν ιδανική επιλογή. Όπως επίσης και τα penny loafers, όταν η περίσταση απαιτεί να είσαι πιο formal ντυμένος. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.