Grunge look: Ο Kurt Cobain πέθανε, το στυλ του είναι ακόμα ζωντανό

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις των 90s πρωταγωνιστεί στις μεγαλύτερες τάσεις του φετινού χειμώνα.

Ακούς -εν προκειμένω, διαβάζεις- grunge και το μυαλό σου αυτομάτως πηγαίνει στον Kurt Cobain, τους Nirvana, το Nevermind, τους Pearl Jam, τα 90s, το Σιάτλ αλλά και στα σκισμένα τζιν, τον σκουριασμένο ήχο και στην αισθητική απογύμνωση, την απάθεια για μία προσεγμένη εμφάνιση.

Grunge look: Ο Kurt Cobain πέθανε, το στυλ του είναι ακόμα ζωντανό

Άλλωστε, το grunge, εκτός από είδος μουσικής, μια dirty version της ροκ, υπήρξε ένα ολόκληρο κίνημα που αναπτύχθηκε στα μέσα του 1980 στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, και κυρίως στο Σιάτλ και κορυφώθηκε στις αρχές του 1990 κυρίως λόγο της δισκογραφικής επιτυχίας του Nevermind των Nirvana και του Ten των Pearl Jam. Ο βασικός κανόνας του ήταν ότι δεν υπήρχαν κανόνες και πρεσβευτής του, ο Cobain, που άθελά του, εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons.

Το grunge στη μόδα

Το grunge δεν απέρριπτε τη μόδα. Την αγνοούσε. Έσπαγε όλους τους κανόνες της, εκφράζοντας την επαναστατικότητα των απανταχού teen spirits της γενιάς του frontman των Nirvana, αλλά και όσων βρίσκονταν στο περιθώριο. Το στυλ ήταν ατημέλητο, ατσούμπαλο και "βρώμικο". Ουδεμία σχέση είχε δηλαδή με τις haute couture δημιουργίες που λάνσαραν στα ντεφιλέ οι οίκοι μόδας. Μέχρι που το 1992, ο σχεδιαστής Marc Jacobs παρουσίασε μία συλλογή γεμάτη από στρατιωτικές μπότες, σκούφους, καρό πουκάμισα και φθαρμένα denim. Τα κατεξοχήν κομμάτια που συνέθεταν το grunge look της εποχής.

Έκτοτε, αναβιώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις κολεξιόν των μεγαλύτερων οίκων -Dries Van Noten, Balmain, Maison Margiela-, και φέτος έχει την τιμητική του, μιας και η μόδα του φετινού χειμώνα επιστρέφει σε δύο δεκαετίες: τα 70s και τα 90s.

Τα κομμάτια – κλειδιά του grunge look

ΓΚΡΑΝΤΖ ΛΟΥΚ
  • Το oversized μάλλινο πουλόβερ, μονόχρωμο ή με ρίγες
  • Η μάλλινη ζακέτα
  • Το t-shirt με στάμπες, γνωστό και ως band tee.
  • Το καρό, φανελένιο ή βαμβακερό, πουκάμισο.
  • Το field jacket/M65 ή το military jacket, όπως το αποκαλούν οι Ιταλοί, στη χακί απόχρωση ή στα χρώματα της παραλλαγής.
  • Η μαρινιέρα (με οριζόντιες φαρδιές ή λεπτές ρίγες) στη μακρυμάνικη εκδοχή της.
  • Το φθαρμένο τζην παντελόνι (μαύρο ή μπλε), με σκισίματα ή χωρίς.
  • Τα φθαρμένα sneakers.

Οι σύγχρονοι στιλιστικοί κανόνες του grunge look

ΓΚΡΑΝΤΖ ΛΟΥΚ

> Επένδυσε σε τζην παντελόνια που είναι ευρύχωρα και φθαρμένα. Κι όταν εννοούμε φθαρμένα δεν εννοούμε σκισμένα, αλλά πετροπλυμένα σε σκούρες αποχρώσεις, όπως είναι το μαύρο και το indigo ή στις ανοιχτόχρωμες, όπως είναι το γαλάζιο.

> Προτίμησε ρούχα σε oversized γραμμές.

> Παίξε άφοβα με τους χρωματικούς συνδυασμούς και τις υφές των υλικών κατασκευής.

> Εξατομίκευσε το ντύσιμό σου. Πώς; Ζωγραφίζοντας για παράδειγμα τα sneakers σου ή ράβοντας patches σε ένα denim jacket ή παντελόνι.

> Πρόσθεσε χιπ χοπ πινελιές στο σύνολό σου, όπως είναι ένα ζευγάρι trainers ή οι ογκώδεις ασημένιες ή χρυσές αλυσίδες για το λαιμό ή ακόμα και ένα παντελόνι αθλητικής φόρμας.

ΓΚΡΑΝΤΖ ΛΟΥΚ

> Και ένα grooming tip: Για να πετύχεις το επιμελώς ατημέλητο μακρύ καρέ του Kurt Cobain, θα χρειαστεί να εξοπλιστείς με ένα σπρέι θαλασσινού νερού, που σκληραίνει την τρίχα και προσδίδει φυσικό κράτημα και όγκο -σαν να βγήκες μόλις από τη θάλασσα. Αφού ψεκάσεις τα μαλλιά σου, στεγνώνει με το πιστολάκι και ολοκληρώνεις με μικρή ποσότητα ματ πομάδας, χτενίζοντας απαλά με τα δάχτυλα τις άκρες σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα