Η διαχρονική γοητεία της καμπαρντίνας

Το πανωφόρι που πρωταγωνιστεί όχι μόνο στο σινεμά, αλλά και στη μόδα.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ελαφριά, αδιάβροχη και αντιανεμική. Η καμπαρντίνα είναι το ίσως πιο σοφιστικέ πανωφόρι της αντρικής γκαρνταρόμπας, που "ανδρώθηκε" στο πεδίο μάχης και "αποθεώθηκε" στον κινηματογράφο για να καταλήξει σήμερα να φέρει τον τίτλο του "all time classic”, καθώς συγκαταλέγεται στα πανωφόρια που δεν θα βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο της μόδας.

Η ιστορία της καμπαρντίνας

Gabardine ή trench coat, η καμπαρτίνα κατασκευάστηκε αρχικά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των βρετανικών στρατευμάτων -εξού και η ονομασία της trench coat, με το trench να σημαίνει στα ελληνικά χαράκωμα- στον Κριμαϊκό πόλεμο και συνδέθηκε άρρηκτα με το military look.

Η διαχρονική γοητεία της καμπαρντίνας

 

Όπως επίσης και με τον διάσημο βρετανικό οίκο Burberry: το 1888, ο Thomas Burberry κατοχύρωσε την πατέντα ευρεσιτεχνίας της. Ωστόσο, η πατρότητα της καμπαρντίνας παραμένει ένα άλυτο μυστήριο, καθώς οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν ο "πατέρας" της είναι η σκοτσέζικη εταιρεία Mackintosh ή η Aquascutum, που ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό και τη δημιουργία της περίπου μία πενταετία πριν μπει στο παιχνίδι ο Burberry.

 

 

 

Η καμπαρντίνα στο σελιλόιντ

Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η δημοφιλία της καμπαρντίνας αυξήθηκε σημαντικά στη Βρετανία, κυρίως λόγω καιρού. Ο πρακτικός χαρακτήρας της ήταν ιδανικός για να προφυλάξει το στυλ των Βρετανών από τη βροχή και την υγρασία.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, πέρασε το 1942 όταν ο Michael Curtiz, σκηνοθέτης της θρυλικής ταινίας "Καζαμπλάνκα" έριξε στους ώμους του Humphrey Bogart μία μπεζ καμπαρντίνα. Αυτήν ακριβώς που δεκαετίες μετά θα γινόταν σύμβολο φινέτσας και σήμα – κατατεθέν του σύγχρονου τζέντλεμαν.

ΚΑΠΑΡΝΤΙΝΑ

Ο Bogart δεν ήταν ο μοναδικός αστέρας του παλιού σινεμά που ανέδειξε σε fashion item του αντρικού στυλ την καμπαρντίνα. Ακολούθησε το 1960 ο Jack Lemmon στη "Γκαρσονιέρα", το 1967 ο Alain Delon στο "Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο" και λίγα χρόνια μετά, ο Peter Sellers ως επιθεωρητής Κλουζό στο "Ροζ Πάνθηρα".

ΚΑΠΑΡΝΤΙΝΑ

Παράλληλα, η καμπαρντίνα εισέβαλε με αργά αλλά σταθερά βήματα και στη γυναικεία γκαρνταρόμπα χάρη στις Greta Garbo -ήταν η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που την φόρεσε-, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Marilyn Monroe, Sophia Loren και Audrey Hepburn, με την τελευταία να φιλιέται στη βροχή με τον George Peppard στο "Πρωινό στο Τίφανις" (1961) και να φορούν και οι δύο καμπαρντίνα.

ΚΑΠΑΡΝΤΙΝΑ

Η καμπαρντίνα σήμερα

Στις μέρες μας, η καμπαρντίνα θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά αντρικά και γυναικεία πανωφόρια. Κυκλοφορεί τόσο στην κλασική της μορφή σε μπεζ χρώμα, όσο και σε μία ποικιλία αποχρώσεων. Ήταν στα μέσα των 70s, που για πρώτη φορά η καμπαρντίνα βάφτηκε κόκκινη και έκτοτε την είδαμε να παρουσιάζεται στις επιδείξεις διαφόρων οίκων σε όλα τα χρώματα και υφάσματα.

ΚΑΠΑΡΝΤΙΝΑ

Τρία χρήσιμα tips

  1. Να προτιμήσεις να αγοράσεις μία σε μπεζ απόχρωση αν είσαι μελαχρινός ή σε σκούρο μπλε αν είσαι ανοιχτόχρωμος.
  2. Οι εκδόσεις που διαθέτουν ζώνη είναι ιδανικές για εκείνους που έχουν μερικά παραπάνω εκατοστά γύρω από τη μέση. Δένοντάς τις στενεύουν στη μέση, με αποτέλεσμα να σε κάνουν να δείχνεις λίγο πιο ψηλός. Φυσικά υπάρχουν και πολύ πιο μοντέρνες παραλλαγές από τους περισσότερους σχεδόν οίκους αντρικής μόδας.
  3. Προσπάθησε να αποφύγεις τα εντελώς συνθετικά και αφοδράριστα κομμάτια. Δεν είναι καθόλου ζεστά και δεν καθαρίζονται εύκολα.
ΚΑΠΑΡΝΤΙΝΑ

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.