Miuccia Prada: Η γυναίκα που άλλαξε την αντρική μόδα

Καθώς η Ιταλίδα σχεδιάστρια θα τιμηθεί προσεχώς με το βραβείο συνολικής προσφοράς στα Fashion Awards 2018, ανατρέχουμε στη γεμάτη στυλ ζωής της.

Η μόδα βρίθει σπουδαίων προσωπικοτήτων, η πλειοψηφία εξ αυτών είθισται να είναι άνθρωποι εξωστρεφείς και εκκεντρικοί: από τον Karl Lagerfeld και τον John Galliano μέχρι την Donatella Versace και άλλους πολλούς. Εν αντιθέσει με την Ιταλίδα σχεδιάστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Versace, η συμπατριώτισσά της, Miuccia Prada αν και κινείται αθόρυβα στο λαμπερό κόσμο της μόδας, προκαλεί μεγάλο θόρυβο με τα σταθερά και καινοτόμα βήματά της.

Miuccia Prada: Η γυναίκα που άλλαξε την αντρική μόδαΗ 69χρονη Μιλανέζα, που κρατά τα ηνία του οίκου Prada, σπάνια δίνει συνεντεύξεις, σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Η προσωπική της ζωή ήταν, είναι και όπως θα δείχνουν θα είναι προσωπική. Και τη εκπληκτική ζωή που έχει ζήσει η γυναίκα που από πολιτική επιστήμονας έγινε τελικά σχεδιάστρια μόδας, κατορθώνοντας να διαμορφώσει τη βιομηχανία αυτής.

 

 

Η οικογενειακή επιχείρηση που εξελίχθηκε σε υπερδύναμη της μόδας

Γεννήθηκε τον Μάιο του 1949 στο Μιλάνο της Ιταλίας από τους Luigi Bianchi και Luisa Prada. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο είναι Maria Bianchi. Miuccia Prada ονομάστηκε όταν τη δεκαετία του 1980 υιοθετήθηκε από μία θεία της. Έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια, τον Albert και την Maria. Παππούς της, ήταν ο Mario Prada, εκείνος που ίδρυσε το brand, Prada. Τότε, ήταν μία οικογενειακή επιχείρηση δερμάτινων προϊόντων. Τα ηνία της ανέλαβε η Miuccia το 1978, διαδεχόμενη τη μητέρα της και με το πέρασμα του χρόνου κατάφερε να μεταμορφώσει την εταιρεία σε υπερδύναμη στον κόσμο της μόδας.

Σήμερα, ο οίκος Prada αποτελεί ναυαρχίδα του κολοσσού Prada Group, στον οποίο ανήκουν επίσης ο οίκος Miu Miu και τα brands υποδημάτων Church’s και Car Shoe.

Από πολιτικός μηχανικός, σχεδιάστρια μόδας

Μετά την ολοκλήρωση των σχολικών σπουδών της, η Prada φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, απ' όπου αποφοίτησε με διδακτορικό στον τομέα των πολιτικών επιστημών. Στη συνέχεια, βρέθηκε στο διάσημο Piccolo Teatro, όπου σπούδασε μίμος για πέντε χρόνια και έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος.

Η Miuccia Prada σχεδιάζει κανονικά ρούχα για κανονικούς ανθρώπους.

Τις ακαδημαϊκές καταβολές -ή καλύτερα, την απουσία σπουδών μόδας- τις συναντά κανείς και στη δουλειά της. Η Miuccia Prada σχεδιάζει κανονικά ρούχα για κανονικούς ανθρώπους. Δημιουργεί κομμάτια που ταιριάζουν σε όλους τους σωματότυπους και αρνείται να ακολουθήσει τις τάσεις μόδας ή να μιμηθεί ό,τι κάνουν οι συνάδελφοί της. "Εκείνη την εποχή όλοι όσοι είχαν λίγο μυαλό σπούδαζαν και μετέπειτα εργάζονταν στην πολιτική. Κι εγώ δεν ήμουν η εξαίρεση στον κανόνα", είχε αναφέρει σε ομιλία που είχε δώσει σε μία κατάμεστη αίθουσα γεμάτη από αναγνώστες της Sunday Times Style το 2005.

ΜΟΥΤΣΙΑ ΠΡΑΝΤΑΤο 1978 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, αναγνωρίζοντας κατευθείαν την ανάγκη ανανέωσής της. Με τη βοήθεια του μελλοντικού συζύγου και επιχειρηματικού της εταίρου, Patrizio Bertelli, ξεκίνησε να δημιουργεί τα δικά της κομμάτια και να βάζει την προσωπική της ματιά σε ό,τι έκανε.

Σύντομα, η εταιρεία ξέφυγε από τα στενά όριά της και έγινε περισσότερο εξωστρεφής εμπορικά. Αλλαγή που αγκάλιασε με ενθουσιασμό το κοινό.

"Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μου", είχε εξηγήσει σε εκείνη την ομιλία της. "Ό,τι συνέβη, απλά συνέβη. Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου σ' αυτό που ο οίκος Prada σήμερα. Είμαι απασχολημένη με το να εργάζομαι σ' αυτόν". Το 1998, λάνσαρε την πρώτη συλλογή αντρικών ενδυμάτων. Είκοσι χρόνια μετά, όλα τα κομμάτια αυτής άνετα φοριούνται σήμερα. Κι αυτή είναι μία καθαρά προσωπική επιτυχία της Miuccia Prada, της γυναίκας που κατόρθωσε όσο καμία άλλη συνάδελφός της να επηρεάσει καθοριστικά το αντρικό στυλ. Εξάλλου, οι άντρες ανέκαθεν αναζητούσαν δημιουργίες που να είναι μεν μοντέρνες και στιλάτες, πρακτικές δε.

Αυτό που ξεχωρίζει τον Prada από τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους μόδας είναι η εργασιακή του ηθική και η θρησκευτική του αφοσίωση στο να "γεννά" κλασικά κομμάτια που εκ πρώτης όψεως θα τα χαρακτήριζε κανείς ως αποτυχημένα: καθαρές γραμμές, boxy σχήματα, έκρηξη από prints, παντελόνια με φαρδύ τελείωμα που αγγίζει τον αστράγαλο. Πάνω – κάτω, όλοι γνωρίζουμε τι είναι κλασικό στη μόδα. Χωρίς όμως την Prada ίσως να μην είχαμε τον ίδιο παγκόσμιο ορισμό, στιλιστικά πάντα μιλώντας. Για ακριβώς αυτό τον λόγο θα τιμηθεί στα φετινά Fashion Awards, που θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.

Όταν σε εκείνη την ομιλία της, ερωτήθη γιατί δεν εμφανίστηκε στην πασαρέλα για να ολοκληρώσει η ίδια το ντεφιλέ της κολεξιόν της, δήλωσε χαριτολογώντας: "Δεν μου αρέσουν τα κλισέ, ούτε στην προσωπική, ούτε στην επαγγελματική μου ζωή. Άλλωστε, τι με περάσατε για χαζή; Πώς θα μπορούσα να συναγωνιστώ όλα αυτά τα υπέροχα μοντέλα".

Οξυδερκής και αντισυμβατική, η Miuccia Prada σχεδιάζει ρούχα που η ίδια θα φορούσε. Ρούχα που ξεπερνούν τις τάσεις και δεν αφορούν την ομορφιά και το σεξ απίλ. Εξάλλου, η προσωπικότητα μετρά για εκείνη περισσότερο και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που κάθε άντρας αναζητά στο στυλ του. Ο επαγγελματισμός επίσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.