French worker's jacket: Aπό την εργατική τάξη του 1800 στη σύγχρονη μόδα

Η σύντομη ιστορία του μπουφάν που είναι συνώνυμο του workwear look, με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση του Richard Madden.

Από το field μέχρι το bomber και το flight. Ουκ ολίγα είναι τα τζάκετ της σύγχρονης γκαρνταρόμπας που έλκουν την καταγωγή τους από τις ένοπλες δυνάμεις και τα πεδία των μαχών. Εκτός όμως από στρατιωτικές καταβολές, υπάρχουν κομμάτια με ρίζες στην εργατική τάξη περασμένων αιώνων. Κομμάτια που δημιουργήθηκαν με σκοπό να κάνουν λιγάκι πιο πρακτική την καθημερινότητα των αντρών που ασχολούνταν με χειρωνακτικά επαγγέλματα και λιγότερο δυσμενείς τις συνθήκες δουλειάς τους.

Σ' αυτή την κατηγορία πανωφοριών ανήκει το French worker's jacket ή εν συντομία chore jacket, που στα γαλλικά ακούει στο όνομα bleu de travail. Πρόκειται για ένα ελαφρύ μπουφάν, κατάλληλο για τις ενδιάμεσες εποχές του χρόνου -άνοιξη και φθινόπωρο-, με τέσσερα ή πέντε κουμπιά και τρεις με τέσσερις εξωτερικές τσέπες που είναι συνήθως φτιαγμένο από χοντρό βαμβακερό ύφασμα (cotton drill) ή moleskin. Το βασικό χρώμα του, όπως υποδεικνύει η γαλλική ονομασία του, είναι το μπλε. Ο λόγος;

French worker's jacket: Aπό την εργατική τάξη του 1800 στη σύγχρονη μόδα

Το French worker's jacket πρωτοφορέθηκε στα τέλη του 1800 στη Γαλλία από τους εργάτες των σιδηροδρόμων και τους μηχανικούς. Μαζί με το αντίστοιχο παντελόνι, αποτελούσε την καθημερινή στολή τους. Το μπλε χρώμα ήταν το πιο δημοφιλές μεταξύ των χειρωνακτικών επαγγελμάτων: Μπλε ρούχα φορούσαν οι αγρότες, οι τεχνίτες, οι εργάτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας για να γίνει το πέρασμα του French worker's jacket από πρακτικό "εργαλείο" της εργατικής τάξης σε κομμάτι της μόδας. Εταιρίες ένδυσης, που είναι ταυτισμένες με το workwear -το look που παραπέμπει στη στολή εργασίας και το οποίο συνθέτουν τα ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ που δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τη δουλειά των μαστόρων-, σαν τις Le Mont Saint Michel, Vetra και Le Laboureur το εισήγαγαν σταδιακά στις αρχές του 20ου αιώνα στην αντρική γκαρνταρόμπα. Ο κινηματογράφος συνέβαλε τα μέγιστα στη δημοφιλία του, που εκτοξεύτηκε το 1967 όταν ο Paul Newman πρωταγωνίστησε στο αστυνομικό δράμα "Ο μεγάλος δραπέτης" φορώντας ένα chore jacket.

ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ

Μεγάλος θαυμαστής του ήταν επίσης ο διάσημος street style φωτογράφος των New York Times, Bill Cunningham, που απεβίωσε το 2016.

French worker's jacket

Σήμερα, το French worker's jacket συγκαταλέγεται στα κλασικά τζάκετ, με τους οίκους μόδας να ανανεώνουν συχνά την εμφάνισή του, πειραματιζόμενοι με το χρώμα και το ύφασμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εμφάνιση του Richard Madden. Ο Βρετανός ηθοποιός, που έγινε γνωστός μέσα από το ρόλο του Rob Stark στο Game of Thrones και φέτος πρωταγωνίστησε στη σειρά του Netflix, Bodyguard, έδωσε το "παρών" σε εκδήλωση, φορώντας ένα μπεζ σουέντ French worker's jacket συνδυασμένο με τζην παντελόνι και t-shirt.

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΑΝΤΕΝ

Style tip: Το συγκεκριμένο τζάκετ συνθέτει κομψά και άνετα smart casual looks, αντικαθιστώντας στιλάτα το blazer, το bomber, το Harrington και το denim jacket. Ταιριάζει ιδανικά με δερμάτινες μπότες και sneakers.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα