Το lockdown σε ασχημαίνει

Για όλα φταίει η κορτιζόλη.

Μπορεί να αποδίδεις στον κρύο καιρό τη χλωμή επιδερμίδα σου που έχει γεμίσει σπυράκια και στίγματα, τις τρίχες που σου μένουν στο χέρι όταν λούζεσαι, τα νύχια σου που σπάνε ή τα κιλά που έχεις βάλει, αλλά στην πραγματικότητα όλα αυτά μπορεί σε μεγάλο βαθμό να οφείλονται όχι στο ότι είναι χειμώνας έτσι γενικά και αόριστα, αλλά στο ότι είναι χειμώνας που περνάμε σε lockdown, και μάλιστα ο δεύτερος στη σειρά.

Lockdown και ψυχική υγεία

Από τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 8 στους 10 Βρετανούς βίωσαν αυξημένα επίπεδα stress, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε κατά 31% αύξηση των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης ανάμεσα στους Αμερικανούς.

Το lockdown σε ασχημαίνειiStock

Ο Murray Clark, digital style editor στο βρετανικό Esquire, επιχειρηματολογεί ότι το άγχος και η κατάθλιψη γίνονται ορατά και στην εμφάνισή σου και γι' αυτό δεν φταίει κανείς άλλος από μία στεροειδή ορμόνη: την κορτιζόλη. Θα συμφωνήσουμε μαζί του, αναπτύσσοντας αναλυτικά το επιχείρημά του στη συνέχεια του άρθρου και δίνοντάς σου tips για να βγεις από τη μάχη με τον κορονοϊό πιο όμορφος.

Ο ρόλος της κορτιζόλης

Η κορτιζόλη, γενικά, είναι σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος μας, μειώνει τις φλεγμονές και είναι υπεύθυνη για τις συνήθειες του ύπνου μας. Αυξάνεται φυσιολογικά το πρωί και μας κάνει να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, ενώ, σε μικρές δόσεις έχει συνδεθεί, επίσης, με την αυτοπεποίθηση και την εξωστρέφεια.

Το πιο σημαντικό; Συνεργάζεται με τον εγκέφαλό μας για να ρυθμίσει τη διάθεσή μας και ενεργοποιεί έναν φυσικό μηχανισμό άμυνας όταν και όπου χρειάζεται. Καταλαβαίνεις, όμως, πως όταν ο οργανισμός μας πιστεύει ότι βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου κάθε μέρα -όπως γίνεται μετά την πανδημία που ήρθε και μας βρήκε την ώρα που πίναμε τον καφέ μας- η κορτιζόλη αυξάνεται λες και μία τίγρη καραδοκεί στα σκοτάδια έτοιμη να μας κατασπαράξει. 

Όταν ο συναγερμός χτυπάει κόκκινο

Τα συνεχόμενα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σου επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική σου υγεία, καθώς καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν κάνει μόνο τις παλάμες σου να ιδρώνουν, αλλά έχει αντίκτυπο στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σου.

Η αδικαιολόγητα πλεονάζουσα κορτιζόλη μπορεί, για παράδειγμα, να προκαλέσει υπερπαραγωγή σμήγματος που φράζει τους πόρους της επιδερμίδας. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο νέα σπυράκια και στίγματα, αλλά και αναζωπύρωση προϋπάρχουσων προβληματικών καταστάσεων.

CORTISOLiStock

Μία μελέτη του 2013 βρήκε ότι το ψυχολογικό stress μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα και την ατοπική δερματίτιδα, ενώ η αυξημένη κορτιζόλη έχει επίσης συνδεθεί με την ευαισθησία του δέρματος και την ξηρότητα, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του 2014 που αναφέρει σημάδια προχωρημένης γήρανσης σε ανθρώπους με αυξημένα επίπεδα stress.

Πώς λειτουργεί η συνάρτηση

Παρότι ο ακριβής μηχανισμός του πώς το stress επηρεάζει τη γήρανση του δέρματος προς το παρόν μας διαφεύγει, η πρόσφατη έρευνα μάς έχει δώσει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η κορτιζόλη επηρεάζει το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτό, οδηγεί σε λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος.

Επίσης, γνωρίζουμε περισσότερα για τη σχέση ανάμεσα στη φλεγμονή του δέρματος και τη γήρανση, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου όρου στην κοσμητική δερματολογία, τον "inflammageing" που είναι τόσο ανησυχητικός όσο ακούγεται, καθώς τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης παρακωλύουν την ικανότητα του δέρματός μας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που μας κάνουν να δείχνουμε ωραίοι.

Πέραν της μη απορρόφησης βιταμινών, πρωτεϊνών και μετάλλων όπως το ψευδάργυρο και το μαγνήσιο, το stress ούτως ή άλλως μπορεί να εμποδίσει την όρεξη και τις διατροφικές μας "σταθερές", ενώ "κακές συνήθεις" όπως το να τραβάμε τα μαλλιά μας ή να τρώμε τα νύχια μας όταν αισθανόμαστε πιεσμένοι, σίγουρα δεν βοηθούν ούτε αυτές την καλή μας εικόνα.

Τι μπορείς να κάνεις (και τι όχι)

Το να ξεφορτωθείς την πλεονάζουσα κορτιζόλη απαιτεί ένα καλό ντεστρεσάρισμα, κάτι το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει πράξη, ειδικά όταν τα απογεύματα κρέμεται από το στόμα του Τσιόρδα, του Χαρδαλιά ή δεν ξέρω κι εγώ ποιανού άλλου κυβερνητικού εκπροσώπου που απαριθμεί νέα κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους.

Στην πραγματικότητα, η καρτιζόλη είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να ελέγξεις. Αποτελεί μία φυσική ανταπόκριση του οργανισμού σου η οποία δεν σε βοηθάει σε τίποτα όταν δεν συγχρονίζεται με το πραγματικό μέγεθος αυτού που εκλαμβάνει ως απειλή.

Δυστυχώς, δεν μπορείς να βάλεις τον οργανισμό σου σε flight mode όπως μπορείς να κάνεις με το κινητό σου για να μη σου σκάει ειδοποιήσεις όταν θέλεις να ξεκουραστείς. 

Αν υποφέρεις από άγχος κατά τη διάρκεια του lockdown, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι το να αφιερώσεις χρόνο στην ξεκούρασή σου. Είναι πολύ σημαντικό το να βάλεις στο πρόγραμμά σου ένα διάλειμμα για να χαλαρώνεις, με δραστηριότητες που σου προκαλούν ευχαρίστηση. 

JOGGING FIELDiStock

Προσπάθησε να κάνεις κάτι δημιουργικό ή μία μορφή ελαφράς άσκησης. Ok, με κλειστά τα γυμναστήρια αυτό είναι κάπως δύσκολο, αλλά έχεις ακόμη τη δυνατότητα να στείλεις ένα sms και να βγεις στο πιο κοντινό άλσος για χαλαρό τρέξιμο και για να δεις λίγο πράσινο - που αποδεδειγμένα επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία.

Κάτι ακόμα που θα σε βοηθήσει: το να παραδεχθείς ότι έχεις πρόβλημα και να νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος σου: επικοινώνησε, λοιπόν, με έναν καλό σου φίλο για να μιλήσετε και να χαλαρώσεις. Πάντως, μιας και το stress μπορεί να μην επηρεάζει μόνο την εμφάνισή σου αλλά και την ίδια σου τη ζωή, σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν πιο σοβαρά, αναζήτησε βοήθεια μέσω του οικογενειακού σου γιατρού ή, αν δεν έχεις, της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορονοϊό.

Κοσμητολογία για άντρες

Βέβαια, υπάρχουν και συγκεκριμένα προϊόντα που θα βοηθήσουν την εικόνα σου να έρθει στα ίσια της, όσο εσύ θα χαλαρώνεις εκ των έσω. Η ρετινόλη είναι η ουσία που μπορεί να αποδειχθεί το καλύτερο εργαλείο στην αντιγηραντική φαρέτρα σου, μετά από το αντηλιακό.

MAN FACE CREAMiStock

Έχει την ικανότητα να μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, αλλά και των δυσχρωμιών. Προσοχή, όμως. Καθώς είναι ένα εξαιρετικά δραστικό συστατικό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα σου, οπότε ξεκίνα με μικρές ποσότητες και αύξησέ τες σταδιακά.

Δύο διαδικασίες εξίσου σημαντικές είναι η απολέπιση και η ενυδάτωση του δέρματός σου. Γι' αυτές, προτίμησε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους σαλικυλικό οξύ. 

Το lockdown μας πήρε αρκετές χαρές από την καθημερινότητά μας, όσο είναι στο χέρι μας, λοιπόν, καλό θα ήταν να μη μας πάρει και την καλή μας εικόνα, δεν νομίζεις;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.