Τριχόπτωση: Χρήσιμες συμβουλές, αποτελεσματικές θεραπείες

Υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις την έκταση του προβλήματος, αρκεί να αλλάξεις συνήθειες και να μπεις σε πρόγραμμα.

Με σχεδόν τα δύο τρίτα του αντρικού πληθυσμού να έρχονται αντιμέτωπα με την ανδρογενή αλωπεκία στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, δεν είναι άξιο απορίας το γιατί η φαλάκρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες των αντρών. Μέχρι λοιπόν να υπάρξει κάποια οριστική και αποτελεσματική θεραπεία για την τριχόπτωση, ας ενημερωθούμε για τις αιτίες που την προκαλούν και για τους συνδυαστικούς τρόπους αντιμετώπισης. 

Οι αιτίες της τριχόπτωσης

Κληρονομικότητα, άγχος, κούραση, έλλειψη ύπνου. Τα μαλλιά τείνουν να αραιώνουν για πολλούς και διάφορους λόγους και συνήθως πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων. "Αν αναφερόμαστε σε κλινική περίπτωση, η αλωπεκία συνδέεται συνήθως με το ένζυμο (5alpha-reductase που μεταλλάσσει την ορμόνη της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη, ένα ανδρογόνο που αποδυναμώνει τον θύλακα της τρίχας", σημειώνει ερευνήτρια στο The Immaculate Dermopathic Institute ( Idi) Irccs στη Ρώμη.


Τριχόπτωση: Χρήσιμες συμβουλές, αποτελεσματικές θεραπείες

Οι αποτελεσματικές συμβουλές για να περιορίσεις την τριχόπτωση

1. Συμβουλεύσου έναν ειδικό

Η πιο σωστή κίνηση που πρέπει να κάνεις πρωτίστως για την υγεία σου είναι να απευθυνθείς σε ένα γιατρό και δη να κλείσεις ραντεβού σε ένα δερματολόγο, που θα ελέγξει την κατάσταση και θα σε κατατοπίσει καταλλήλως. Μπορεί να πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις αίματος ή να λάβεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή τίποτα αυτά. Ο ειδικός γνωρίζει πάντα καλύτερα, οπότε εμπιστεύσου τον.

2. Περιόρισε το άγχος

Σύμφωνα με την επιστήμη, το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό και με τη σειρά τους αυτά οδηγούν στη διαταραχή των ορμονών. Αποτέλεσμα; Ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών μπορεί να σταματήσει πρόωρα. Δύο λύσεις υπάρχουν για να μην είσαι αγχώδης σε καταστροφικό για την υγεία σου βαθμό: η γυμναστική (οποιαδήποτε μορφή άσκησης σε κάνει να νιώθεις καλά) και ο διαλογισμός, που επιτυγχάνεται για παράδειγμα μέσω της γιόγκα.

3. Κόψε το κάπνισμα

Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που εμπεριέχουν τα τσιγάρα κάνουν κακό και στα μαλλιά. Επιστημονική έρευνα του 2007, που διεξήχθη στην Ταϊβάν και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal έδειξε ότι είκοσι τσιγάρα την ημέρα επιταχύνουν την απώλεια μαλλιών, καθώς προκαλούν βλάβες στο DNA.

4. Λούσου με κετοκοναζόλη

Ουσία που δρα κατά της απώλειας των μαλλιών, ενδυναμώνοντας την τρίχα. Προσοχή όμως. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε εισηγηθεί την αναστολή κυκλοφορίας του φαρμάκου και συγκεκριμένα των μορφών που λαμβάνονται από το στόμα. Ωστόσο, είχε υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα τοπικά σκευάσματα της κετοκοναζόλης (όπως κρέμες, αλοιφές και σαμπουάν), καθώς το ποσό αυτής που απορροφάται σε όλο το σώμα είναι πολύ χαμηλό.

5. "Τάισε" τα μαλλιά σου μινοξιδίλη

Πρόκειται για μία δραστική ουσία -εγκεκριμένη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) -, ένα περιφερικό αγγειοδιασταλτικό, που όταν εφαρμόζεται τοπικά έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας σε άτομα που πάσχουν από ανδρογενή αλωπεκία.

6. Αύξησε τα επίπεδα της βιταμίνης D

Μελέτες έχουν συνδέσει κατά καιρούς την τριχόπτωση με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Τροφές πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ο σολομός, ο τόνος, το γάλα και τα πορτοκάλια. Μια ακόμη καλή πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος πάντα με προσοχή και με ασφάλεια για το δέρμα σου.

7. Φρόντισε τη διατροφή σου

Όταν τρέφεσαι ελλιπώς και εσφαλμένα δεν επιβαρύνεις μόνο το σώμα, το βάρος και τους μύες σου, αλλά και την ποιότητα του δέρματος και την καλή υγεία των μαλλιών σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη και σε βιταμίνη D. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.

8. Δοκίμασε το λέιζερ

Η μέθοδος ενεργοποίησης του θύλακα της τρίχας με το λέιζερ είναι μια θεραπεία εγκεκριμένη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει σημαντικά στην επιβράδυνση της αραίωσης. Πρόκειται για μία απλή, ανώδυνη και απολύτως ασφαλή θεραπεία (το αρνητικό είναι ότι κοστίζει ακριβά), κατά την οποία όλο το τριχωτό κεφαλής εκτίθεται στο ευεργετικό φως τριών διαφορετικών μήκων κύματος φωτός που έχει αποδειχτεί ότι έχουν υψηλή τριχογενετική δράση.

9. Ή την καρβοξυθεραπεία 

Στα αγγλικά carboxytherapy. Πρόκειται για μία φυσική θεραπεία -χρησιμοποιεί το οξυγόνο για την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα-, που δρα απευθείας στον θύλακα της τρίχας και λειτουργεί συμπληρωματικά στην αγωγή κατά της τριχόπτωσης. Ουσιαστικά, πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας εγχύσεις στα σημεία του τριχωτού της κεφαλής όπου παρατηρείται αραίωση. Στόχος είναι η ενίσχυση της οξυγόνωσης που οδηγεί σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και άρα στη θρέψη των αδύναμων τριχοθυλακίων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος