Το minimal Seiko του Steve Jobs

Στον καρπό κάθε σπουδαίου άντρα βρίσκεται ένα σπουδαίο ρολόι.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 18 Ιουνίου 2020

Υπάρχουν κάποια ονόματα που κατάφεραν μέσα από τις δεκαετίες να ταυτιστούν με την ομορφιά (Marilyn Monroe), τα χρήματα (Αριστοτέλης Ωνάσης), την επανάσταση (Che Guevara). Στην περίπτωση του Steve Jobs όμως, του ανθρώπου πίσω από την εκτόξευση της Apple, είναι σίγουρο ότι το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με το έξυπνο marketing και -κυρίως- το επιτυχημένο design που κινείται σε minimal γραμμές, τόσο δυνατό ώστε τα προϊόντα του κολοσσού από το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας να θεωρούνται σήμεραε σύμβολα υψηλού status.

Επειδή, όμως, αν πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα κρύβεται μία δυναμική γυναίκα, αντίστοιχα κάθε άντρας που έχει "πάρε-δώσε" με την επιτυχία οφείλει να έχει στον καρπό του ένα ρολόι αναφοράς. Ποια ήταν τώρα η επιλογή του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία της Apple;

Το minimal Seiko του Steve Jobs

Ίσως, να περίμενες ότι ο Steve Jobs θα ήταν ερωτευμένος με υπερσύγχρονα ρολόγια ικανά για απίστευτους τεχνολογικούς άθλους ή πανάκριβα μοντέλα από την Ελβετία που θυμίζουν περισσότερο κοσμήματα παρά ρολόγια. Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται πολύ μακριά από αυτά, καθώς ο Jobs εμφανίστηκε σε πολύ σημαντικές στιγμές της καριέρας του -όπως η πρώτη παρουσιάση του Mac- φορώντας ένα Seiko Chariot. 

Seiko 1

Ένα quartz μοντέλο που από τη μία αξιοποιούσε στο έπακρο την υπάρχουσα τεχνολογία των αρχών της δεκαετίας των 80s, και από την άλλη βασιζόταν σε ένα minimal -ακόμα και basic όπως θα έλεγαν οι κακές γλώσσες- design. Καμιά φορά, άλλωστε, η απλότητα κρύβει μεγαλείο. 

Το Seiko Chariot που συνόδευε το χέρι του Steve Jobs σε κρίσιμες στιγμές της ζωής του πήρε τελείως διαφορετική αξία μέσα από τα χρόνια. Συνδέθηκε με άλλα λόγια με έναν άνθρωπο που άλλαξε τον ρου της σύγχρονης ιστορίας σε θέματα design - και όχι μόνο. Έτσι, το ρολόι του ισχυρού άντρα της Apple πωλήθηκε το 2016 έναντι 37,500 ευρώ σε δημοπρασία. Εκείνο, όμως, που στο τέλος μετράει είναι το γεγονός ότι τα μοντέλα του 1982 πωλούνται κανονικά μέχρι σήμερα στην ιαπωνική αγορά. Σαν να μην πέρασε ούτε μία, αφού η διαχρονική αξία είναι μία αξία ανεκτίμητη.


φωτογραφία © Getty Images 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Μόδα