Ποια κατηγορία αυτοκινήτων προτιμούν οι 3 στους 5 Έλληνες οδηγούς
Την σαφή του προτίμηση δείχνει πλέον το αγοραστικό κοινό της Ελλάδας στον κλάδο των αυτοκινήτων με μια κατηγορία αυτοκινήτων να έχει ξεπεράσει πλέον το 60% στις προτιμήσεις.
Παρά τη συγκρατημένη εικόνα που δίνουν οι απόλυτοι αριθμοί, από τα στοιχεία πωλήσεων αυτοκινήτων του Ιανουαρίου προκύπτουν αρκετές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, με βάση τα πρωτογενή δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται για μια ακόμη φορά η αλλαγή της ελληνικής αγοράς με αργό αλλά σταθερό τρόπο, τόσο ως προς τα είδη οχημάτων όσο και -κυρίως- ως προς τα συστήματα κίνησης.
Ήπια κάμψη στα επιβατικά
Οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στις 10.089 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 5,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Η εικόνα αυτή, αν και αρνητική, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητική μεμονωμένα. Ο Ιανουάριος παραδοσιακά επηρεάζεται από στοκ, παραδόσεις προηγούμενου έτους και φορολογικούς κύκλους.
ντίθετα, τα φορτηγά –ελαφρά και βαρέα– κινούνται ανοδικά με αύξηση σχεδόν 20%, ένδειξη ότι η επαγγελματική δραστηριότητα και οι επενδύσεις σε logistics και μεταφορές συνεχίζουν να έχουν ζήτηση. Στον αντίποδα, τα λεωφορεία εμφανίζουν σημαντική πτώση (-26,3%), εξέλιξη που πιθανότατα σχετίζεται με ολοκληρωμένους κύκλους προμηθειών του προηγούμενου έτους.
Η απόλυτη κυριαρχία των SUV δεν είναι πια έκπληξη
Η ανάλυση των segments επιβεβαιώνει αυτό που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους. Τα SUV αποτελούν πλέον σχεδόν 7 στα 10 καινούργια επιβατικά (69,3%), αυξάνοντας το μερίδιό τους κατά 5,4 μονάδες μέσα σε έναν χρόνο. Η άνοδος προέρχεται κυρίως από τις κατηγορίες B-SUV, C-SUV και D-SUV, δηλαδή από τα "λαϊκά" και μεσαία SUV, όχι από εξειδικευμένα ή premium μοντέλα.
Την ίδια στιγμή, οι μικρές κατηγορίες A και A-SUV συρρικνώνονται αισθητά, εξέλιξη που συνδέεται τόσο με το αυξημένο κόστος παραγωγής όσο και με τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών, που καθιστούν αυτά τα αυτοκίνητα λιγότερο βιώσιμα για τους κατασκευαστές.
Υβριδικά: ο μεγάλος νικητής της αγοράς
Το πιο καθαρό μήνυμα του Ιανουαρίου έρχεται από την κατανομή ανά καύσιμο. Τα υβριδικά (HEV) εκτοξεύονται στο 63,4% της αγοράς, από 48,1% έναν χρόνο πριν. Πρόκειται για μεταβολή-σεισμό, που δείχνει πως ο Έλληνας αγοραστής έχει αγκαλιάσει την ηλεκτροκίνηση, αλλά με τον δικό του, "ασφαλή" τρόπο, δηλαδή χωρίς άγχος φόρτισης και χωρίς μεγάλες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες.
Αντίθετα, η βενζίνη καταρρέει (19,2% από 34,4%) και το πετρέλαιο συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) αυξάνουν μεν το μερίδιό τους στο 6,3%, όμως παραμένουν πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που φανερώνει πως οι υποδομές και τα κίνητρα εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αγορά επιβατικών κινήθηκε ήπια ανοδικά το 2025, με αύξηση 1,8% στο σύνολο του έτους. Η Ελλάδα, ωστόσο, ξεχωρίζει με άνοδο 5,2%, στοιχείο που δείχνει πως η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε φάση σύγκλισης μετά από χρόνια υστέρησης.
Πηγή: topgeargreece.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τέλος η ηλεκτρική Lamborghini Lanzador: Τι δήλωσε ο CEO
Μετά από μήνες εσωτερικών συζητήσεων και επαφών με πελάτες, η Lamborghini αποφάσισε να παγώσει το αμιγώς ηλεκτρικό project της Lanzador και να στραφεί σε υβριδική λύση.
Κάτι γίνεται στην Maserati: εκπτώσεις έως και 72.000 ευρώ
Με στόχο να ξεστοκάρει από τις διαθέσιμες εκδόσεις ενός εντυπωσιακού μοντέλου η μεγάλη φίρμα ιταλική κάνει και φέτος απίστευτες εκπτώσεις στους αγοραστές.
Επιτέλους κτηνώδες Audi RS5 με twin turbo V6 630 ίππων-μπαίνει και πρίζα (εικόνες)
Το πρώτο εξηλεκτρισμένο Audi RS υπόσχεται επιδόσεις supercar και καθημερινή αμιγώς ηλεκτρική μετακίνηση, αλλά την ίδια ώρα η ζυγαριά δείχνει περισσότερα κιλά. Δεν πειράζει, παραμένει υπέροχα κτηνώδες.
Η ιστορία του supercar που τρόμαξε τον Andre Agassi (video)
Το Vector W8 ήταν ένα supercar που απέτυχε παταγωδώς και ο Andre Agassi είχε κάποια σχέση με αυτό, καθώς επέμεινε να αγοράσει ένα πρώιμο μοντέλο, παρά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως.
Defender 110: Ο "θρύλος" της off road περιπέτειας στην πιο εξελιγμένη εκδοχή του
Έχοντας συνδυάσει το όνομα του με τις πιο δύσκολες διαδρομές του κόσμου, αλλά πάντα με έναν στιβαρό και σκληρό χαρακτήρα, η εξελιγμένη εκδοχή του Defender 110 είναι το αυτοκίνητο που σε πάει παντού με άνεση και στυλ.
F1: Το νέο μονοθέσιο της Ferrari έχει αεροτομή και στην εξάτμιση
Η δεύτερη εβδομάδα δοκιμών της F1 στο Μπαχρέιν αποκάλυψε μια μοναδική πατέντα της Ferrari στην εξάτμιση της SF-26 που έχει τρελάνει τον κόσμο του σπορ.