Ο Πάνος Βλάχος, ηθοποιός και τραγουδοποιός με δαιμονική ενέργεια πάνω στο σανίδι, ενσαρκώνει φέτος τον τρελό γελωτοποιό στον Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού του Dario Fo, που παίζεται στο θέατρο Κιβωτός, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος Δεκεμβρίου της Madame Figaro μίλησε για τον ρόλο του, τη μουσική και την καριέρα στην Αμερική που ποτέ δεν ονειρεύτηκε. 

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση στην παράσταση, πριν καν 'μπω' μέσα στο κείμενο, ήταν οι κινητικές της απαιτήσεις. Ειδικά εσύ σκαρφαλώνεις σε σκαλωσιές, χορεύεις, πηδάς από ύψη, ιδρώνεις, αλλάζεις ρούχα επί σκηνής, με ρυθμό καταιγιστικό. Σε δυσκόλεψαν όλα αυτά; Για να είμαι ειλικρινής, η σωματική εξάντληση με βοηθάει πάρα πολύ, με κάνει να αντιλαμβάνομαι περισσότερο την ένταση της σκηνής. Ο κόσμος του Dario Fo άλλωστε έχει δαιμονική ενέργεια. Δε νομίζω ότι τα έργα του μπορούν να παιχτούν με διαφορετικό τρόπο. Πάντα με δυσκολεύει, πάντα απαιτεί ακρίβεια. Εμένα από την αρχή της καριέρας μου με ενδιαφέρει ο τρόπος που κινούμαι, έχω πολύ ψηλά τη σωματικότητα στο θέατρο.

Πάτροκλος Σκαφίδας

Πώς γίνεται η αποσυμπίεση μετά από όλη αυτή τη 'μανιώδη' ένταση που βιώνετε οι ηθοποιοί πάνω στη σκηνή; Έχουμε δουλέψει όλοι πάρα πολύ σκληρά γι’ αυτή την παράσταση. Δημιουργήθηκε από την ομάδα, τα κείμενα, τα τραγούδια, τους αυτοσχεδιασμούς μας. Γι’ αυτό δεν νιώθουμε ότι διεκπεραιώνουμε κάτι που μας κουράζει. Μόνο και μόνο το ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία όλο αυτό το γλέντι που έχουμε στήσει είναι για μας μεγάλη ευλογία. Εγώ τουλάχιστον μετά το τέλος της παράστασης νιώθω πιο πολύ μια λύτρωση παρά κούραση.

Η παράλληλη ενασχόληση με τη μουσική

Έχεις γράψει τους στίχους των τραγουδιών της παράστασης και ερμηνεύεις τα περισσότερα από αυτά. Πώς προέκυψε όλο αυτό; Σε δύο τραγούδια έχω γράψει και τους στίχους και τη μουσική, στα υπόλοιπα η μουσική σύνθεση ανήκει στον εξαιρετικό Βάιο Πράπα, που είναι μαζί μας πάνω στη σκηνή. Όλα φτιάχτηκαν στις πρόβες, σχεδόν κατόπιν παρότρυνσης του Γιάννη Κακλέα, του σκηνοθέτη μας. Δεν είχαμε δημιουργήσει τίποτα από πριν. Υπήρχε μια σκέψη στο μυαλό του, που κανείς δεν την ήξερε, ότι θα γράψω τραγούδια για το ανέβασμα του έργου.

Χωρίς εγώ να ξέρω αν μπορώ να το κάνω, αν θα το κάνω καλά, αν θα είναι στο κλίμα της παράστασης, οτιδήποτε. Καθώς προχωρούσαμε και μπαίναμε για τα καλά μέσα στο έργο, όλο και μου ζητούσε πράγματα. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, με τους φρενήρεις ρυθμούς, μου δημιουργήθηκαν πολύ ωραίες σκέψεις. Πιστεύω ότι ήταν η ευκαιρία μου να μιλήσω για θέματα 'δίπλα' στο έργο, που αφορούν εμένα, μέσα από το μυαλό ενός γελωτοποιού. Έτσι προχωρήσαμε.

Γενικά έχεις παρουσία στη δισκογραφία. Θα σε ενδιέφερε να εστιάσεις κάποια στιγμή στη μουσική; Είμαι τραγουδοποιός, μία από τις ιδιότητές μου είναι το να φτιάχνω τραγούδια. Έχω κάνει κάποιους δίσκους, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν συνάδει με την ιδιότητά μου ως ηθοποιού. Σε αυτή την παράσταση, μάλιστα, φάνηκε σχεδόν πόσο απαραίτητη ήταν η ενασχόλησή μου με τη μουσική.

> Διάβασε ακόμα: Ο Πάνος Βλάχος είπε επιτέλους αυτό που σκεφτόμαστε όλοι

Η καριέρα στο εξωτερικό

Το όνειρο της καριέρας στην Αμερική το έχεις αφήσει πίσω ή θα επέστρεφες για ακόμα μία προσπάθεια; Δεν είχα ποτέ αυτό το όνειρο για να το έχω τώρα. Έχω πάρα πολύ μεγάλο πάθος για την υποκριτική, αυτό δεν σταματάει, μου αρέσει να κάνω σινεμά, θέλω να συμμετάσχω και σε κάποια άλλη σειρά του Netflix, όπως έκανα πέρσι. Δεν έβαλα ποτέ όνειρο ζωής να κάνω αυτό που κάποιοι αποκαλούν 'διεθνή καριέρα', αλλά είμαι ειλικρινής και σου λέω ότι επιθυμώ και προσπαθώ να είμαι μια ρεαλιστική επιλογή σε πράγματα τα οποία έχουν όραμα και είναι παραγωγές τις οποίες θαυμάζω. Αν το καταφέρω, καλώς. Αν δεν το καταφέρω, θα συνεχίσω να προσπαθώ.

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πάνου Βλάχου στη Madame Figaro Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί. 

Από: Madamefigaro.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.