Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στο ελληνικό ίντερνετ

Ραδιοφωνικός παραγωγός, stand-up comedian, παιδί για όλες τις δουλειές στο διαδικτυακό Netwix. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Αλέξανδου Τσουβέλα.

Πλέον το έχει συνηθίσει. Τον βλέπω να διασχίζει την οδό Φραγκοκκλησιάς για να έρθει στο ραντεβού μας και ένας οδηγός που περνά με φόρα από το δρόμο μειώνει ταχύτητα, ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου και φωνάζει: "Καλός! Καλός!". Μια ατάκα-μνεία σε έναν από τους τελευταίους ρόλους του Αλέξανδρου Τσουβέλα στην κωμική εκπομπή ΓΙΩΤΑ 4 του Netwix, που ανέβηκε στον ωκεανό του Διαδικτύου κάποιες ώρες πριν και όπου ο stand-up comedian υποδυόταν έναν έφορο ομάδας μπάσκετ, σε ένα σκετς διαφορετικό από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα.

Λατρεύω τον Διαμαντίδη για τον τρόπο που προσέγγισε το άθλημα. Με εκφράζει απόλυτα αυτή η ταπεινότητα

Μου δίνει την καλύτερη πάσα για να αρχίσω ρωτώντας πώς είναι να είσαι στο ίδιο τηλεοπτικό κάδρο όχι με κάποιον του σιναφιού, αλλά με δύο από τους καλύτερους Έλληνες μπασκετμπολίστες της τελευταίας εικοσαετίας. "Ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν κομμάτι μιας παρέας στο γύρισμα. Δεν είχα άγχος, γιατί εκείνη την ώρα δεν είχα μπροστά μου το σπουδαίο background τους, αλλά δύο ανθρώπους που έκαναν χαβαλέ με τον τρόπο που κάναμε κι εμείς. Λατρεύω τον Διαμαντίδη για τον τρόπο που προσέγγισε το άθλημα. Ο άνθρωπος πήρε την Ευρωλίγκα και την επόμενη μέρα πήγε νωρίς για προπόνηση. Με εκφράζει απόλυτα αυτή η ταπεινότητα" μου λέει λίγο πριν τον ρωτήσω αν μικρός ήταν χαρούμενο ή ταπεινό παιδάκι. "Είχα συνέχεια μια μπάλα στα χέρια. Είτε ήταν ποδοσφαίρου είτε μπάσκετ, ήμουν χαρούμενος όταν κέρδιζα, λυπημένος όταν έχανα. Αδιάφορο θα με χαρακτήριζα, με τη διαφορά ότι είχα πολύ περισσότερα μαλλιά".

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στο ελληνικό ίντερνετ

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας άρχισε τις μιμήσεις στο σχολείο. "Έβλεπα κόσμο να συγκεντρώνεται γύρω μου, είχα αρχίσει να τραβάω την προσοχή. Μπορεί να ήταν μικρόβιο ματαιοδοξίας, αλλά μου κέντρισε το ενδιαφέρον" εξηγεί. Είναι πιο σοβαρός απ’ ό,τι περίμενα, παρόλο που έχει την ατάκα στην άκρη της γλώσσας, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκτοξευτεί. "Η επιτυχία ήρθε σταδιακά" μου αναφέρει όταν τον ρωτώ πώς τη βιώνει. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο το 2003 και από τότε έβλεπε αυτούς που του έλεγαν ότι τον ακούν να πολλαπλασιάζονται. Όσο προχωρούσε και σε άλλες ιδιότητες (stand-up, περάσματα από την τηλεόραση), το κοινό αυξανόταν γεωμετρικά. "Τώρα γίνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Είναι κάτι που το χτίζεις χρόνια για να έρθει η ώρα που θα κάνεις κάτι πιο μεγάλο που θα σου δώσει αναγνωρισιμότητα. Έγινε βήμα βήμα. Έτσι μπορείς να το διαχειριστείς και να αντεπεξέλθεις στην ευκαιρία που σου δίνεται, είσαι έτοιμος. Αλλιώς, ίσως να μην είχε δημιουργηθεί όλο αυτό. Τουλάχιστον έτσι δούλεψε σ’ εμένα" λέει χαρακτηριστικά.

Δεν είναι καινούριος στο χώρο, έχει γράψει τα χιλιόμετρά του στους κωμικούς δρόμους από τη στιγμή που γνώρισε τους Κώστα και Θανάση Παπαγεωργίου, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν έδιναν stand-up παραστάσεις στο Club 22 της οδού Βουλιαγμένης. Τον έβαλαν στην ομάδα τους, η τριβή μαζί τους και με τον κόσμο τον έκανε καλύτερο, το ένα έφερε το άλλο, όπως δηλαδή συμβαίνει στη ζωή. Οι εκπομπές όπου συμμετέχει σήμερα στο Netwix, τόσο το δικό του Πάρε Πέντε όσο και οι Γιώτα 4 με τους Φάνη Λαμπρόπουλο, Νικόλα Ράπτη και Δημήτρη Θεοδωρακόγλου, έχουν γίνει χιτάκια, ειδικά στις νεανικές ηλικίες. Λίγες μέρες πριν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για μια παράσταση επιβεβαιώνοντας το παραπάνω.

"Ήταν αδιανόητο. Περπατούσα και πεταγόταν κόσμος για να βγάλουμε φωτογραφία". Πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο; αναρωτιέμαι. "Νιώθω όμορφα όταν μου λέει ο άλλος ότι ξυπνάει αξημέρωτα για να με ακούσει με τη Μαρία Ζαφειράτου στο Sport FM 94,6 και ότι του φτιάχνουμε τη μέρα. Ή όταν μου στέλνουν μηνύματα λέγοντας ότι βλέπουν τα βιντεάκια μου και ξεχνιούνται. Έχουν έρθει άνθρωποι με κατάθλιψη και μου έχουν πει ότι γράφουν τις εκπομπές και τις ακούν για να χαλαρώσουν. Ναι, αυτό με γεμίζει" παραδέχεται.

ΤΣΟΥΒΕΛΑΣΣτα αστεία του υπάρχει έντονο το στοιχείο του βιώματος και της παρατήρησης. Του αρέσει να παίρνει ένα ρόλο και να τον φτάνει στα άκρα. Εξάλλου, ανάλογα με τα βιώματα του καθενός έρχεται και η ταύτιση με τον κωμικό. Τουλάχιστον έτσι το έχω εκλάβει μέχρι στιγμής βλέποντας τις εκπομπές του Τσουβέλα στο Netwix. Μέσα σε πέντε-έξι λεπτά καταρρίπτει το Πάσχα της ελληνικής οικογένειας, τα δυτικά προάστια, τα ραντεβού, τους τύπους που συναντάς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ. Τελικά το stand-up σπουδάζεται; "Υπάρχει μια μέθοδος, στο τέλος όμως η τριβή και το ταλέντο είναι αυτά που κερδίζουν. Είναι ταλέντο να ξέρεις πότε, με τι τρόπο και πώς θα πεις ένα αστείο. Ο καθένας βρίσκει το στυλ του και προχωράει. Εγώ προτιμώ να περιγράφω μια κατάσταση και μετά μπορεί να με δεις να την κάνω μπροστά με χαρακτήρες". "Όπως ο έφορος" του λέω. "Με ιντριγκάρουν περισσότερο οι ρόλοι. Να μπορώ να έχω ένα ρόλο, νιώθω πιο καλά, να τον αναλύω, να μπαίνω σε βάθος, έτσι νιώθω ότι κάνω κάτι καλύτερα εγώ. Απλά πραγματάκια, μη νομίζουμε ότι είμαστε για Όσκαρ" συμπληρώνει.

Μπορεί να μην είναι για Όσκαρ, όπως λέει ο ίδιος, ωστόσο γνωρίζει καλά τη δύναμη της εικόνας. Έχει γίνει ακόμα πιο γνωστός στα 37 του, αφού τον είδε περισσότερος κόσμος στο Ίντερνετ. "Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι είναι τα βίντεο στο Διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή κάνω ρόλους στην τηλεόραση. Όχι στη μεγάλη, αλλά στη μικρότερη. Στη Χρυσούπολη Καβάλας έβλεπαν αγώνα ποδοσφαίρου και στο ημίχρονο έβαλαν στον προτζέκτορα το Πάρε πέντε. Τηλεόραση είναι κι αυτό. Και είναι πολύ όμορφο".

Το ελληνικό stand-up βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, το παραδέχεται και ο ίδιος. Το θεωρεί δίκαιο. "Στο τέλος αυτά που μένουν είναι η σκηνή και ο κόσμος". Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος δε γελάσει με τα αστεία του; "Πεθαίνεις. Καλύτερα να ανοίξει μια τρύπα να χωθείς μέσα. Στην αρχή ιδρώνεις και μετά αρχίζει η μάχη για να τους κερδίσεις. Είναι πολλές φορές που ο κόσμος έρχεται για να σε κρίνει, να σε καταπιεί. Όχι απαραίτητα για να γελάσει. Είναι ένας αγώνας του ποιος θα καταπιεί ποιον". "Και πότε νιώθεις ότι τους καταπίνεις;" ρωτάω αυθόρμητα. "Είναι μια στιγμή που είσαι πάνω στη σκηνή και λες το ένα αστείο πίσω από το άλλο και νιώθεις ότι δονείται το κτίριο. Αυτή η μικρή στιγμή που μπορεί να κρατήσει 2-3 λεπτά από όλο το κομμάτι είναι μοναδική, αυτή είναι η αλήθεια. Σε όλο αυτό αυστηρός κριτής είναι ο κόσμος, τα γέλια, τα χειροκροτήματα".

Τα χρήματα καλώς να ορίσουν. Γιατί, αν τα έχεις, μπορεί να είσαι και πιο χρήσιμος, μπορείς να βοηθήσεις ένα φίλο σου, έναν άνθρωπο δικό σου. Αν δεν έχεις, δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε τον εαυτό σου

Ο κόσμος γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Λίγο η άνοδος του stand-up ως είδους, λίγο ότι έγινε πιο προσιτό μέσα από το Ίντερνετ (το Netflix, για παράδειγμα, έχει εκατοντάδες ώρες stand-up εκπομπών), μιλάμε για κάτι που έχει φανατικούς ικανούς να γεμίσουν χώρους των 300 ατόμων. Ήταν πάντα όμως έτσι; "Μου έχει τύχει σε ένα μαγαζί να παίξω χωρίς ηχεία και μικρόφωνα. Τους μάζεψα κοντά και έκανα την παράσταση λες και απευθυνόμουν στην εκκλησία του δήμου" μου λέει γελώντας και συνεχίζει: "Οι μαγαζάτορες πλέον καταλαβαίνουν. Όταν έχεις πάρα πολύ κόσμο, σου φέρονται πολύ καλά. Όταν δεν έχεις, είναι μια άλλη κουβέντα. Προσωπικά φροντίζω τα πράγματα για εμένα να είναι επαγγελματικά. Είναι ευθύνη του κωμικού να είναι επαγγελματικά. Στην Ελλάδα πρέπει να είσαι και κωμικός και μάνατζερ, να μπορείς να διαχειριστείς τις καταστάσεις. Από αυτό ζούμε". "Λεφτά έβγαλες;" τον ρωτάω. "Έχω βγάλει και συνεχίζω να βγάζω. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Αν έχεις μόνο αυτό στο μυαλό σου, δε θα καταλάβεις πώς αυτά θα φύγουν από τα χέρια σου. Στόχος μου είναι να νιώθω και να περνάω καλά, να κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Εννοείται ότι θα κάνεις διεκπεραιωτικά. Αλλά τα χρήματα καλώς να ορίσουν. Γιατί, αν τα έχεις, μπορεί να είσαι και πιο χρήσιμος, μπορείς να βοηθήσεις ένα φίλο σου, έναν άνθρωπο δικό σου. Αν δεν έχεις, δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε τον εαυτό σου".

τσουβελας

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας βοηθάει. Είτε μιλάμε για ανθρώπους σε μεταναστευτικά προγράμματα είτε για αδέσποτα ζώα. Έχει επτά σκυλιά αυτή τη στιγμή και προσπαθεί να τους βρει οικογένεια. "Ένα ζώο είναι ανυπεράσπιστο, δεν μπορώ να το αφήσω έτσι" αναφέρει. Είναι κι αυτός τελικά ένας ακόμα καλός λόγος για να του φωνάξεις: "Καλός! Καλός!" αν κάποια στιγμή τον πετύχεις στο δρόμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.