O καλλιτέχνης που έφαγε μία μπανάνα 120 χιλιάδων δολαρίων

Το installation του Maurizio Cattelan που απασχόλησε τα διεθνή Μέσα για μία ολόκληρη εβδομάδα δεν είναι πια κοντά μας.

Είναι δυνατόν μία μπανάνα να πουληθεί έναντι 120 χιλιάδων δολαρίων χωρίς αυτό να αποτελεί τραγικό λάθος ή μοιραία παρεξήγηση; Στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι, υπό την αιγίδα της Art Basel, όλα είναι πιθανά. Μάλιστα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο: Κάποιος έφαγε την μπανάνα-installation.

"Είναι ένα σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου που λειτουργεί με διττό τρόπο κι ως φορέας χιούμορ" είχε πει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της γκαλερί, Emmanuel Perrotin, σχετικά με το έργο του Ιταλού Maurizio Cattelan με τίτλο Comedian, το οποίο είναι πολύ απλά ένα φρούτο κολλημένο στον τοίχο με μαύρη ταινία. Μάλιστα το installation όχι απλά εκτέθηκε στο Μαΐάμι αλλά και βρήκε συλλέκτη για να πληρώσει το υπέρογκο ποσό που αναφέρθηκε πιο πριν.

"Λατρεύω αυτό το έργο τέχνης, είναι πολύ νόστιμο" έγραψε στα social media ο performance artist David Datuna, αναφορικά με το βίντεο που ανάρτησε και όπου παρουσιάζεται να καταβροχθίζει την εν λόγω μπανάνα. Όπως ήταν λογικό το δικό του performance με τίτλο Hungry έγινε αμέσως viral κι εδώ και κάποιες ώρες κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι υπεύθυνοι, πάντως, της γκαλερί έσπευσαν να καθησυχάσουν το κοινό και τον αγοραστή πως το συγκεκριμένο έργο δεν καταστρέφεται - αφού η μπανάνα μπορεί να αλλάξει, κάτι που αναγκαστικά κάποια στιγμή θα γινόταν άλλωστε αφού θα σάπιζε, ενώ η ιδέα παραμένει ατόφια.


Κάποτε είχε εκθέσει μία χρυσή τουαλέτα 18 καρατίων στο μουσείο Guggenheim με τίτλο America, την οποία προσκαλούσε το κοινό να χρησιμοποιήσει.


Κανείς, τελικά, δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν όλη αυτή η κατάσταση που έχει απασχολήσει τα διεθνή Μέσα για μία ολόκληρη εβδομάδα ανανεώνει τη συζήτηση γύρω από την σύγχρονη τέχνη ή την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το ευρύ κοινό.

O καλλιτέχνης που έφαγε μία μπανάνα 120 χιλιάδων δολαρίων
Ο Ιταλός εικαστικός καλλιτέχνης, Maurizio Cattelan.

Σίγουρα πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιταλός Maurizio Cattelan παίζει πολύ συχνά το ακραίο χιούμορ στα installations του: Κάποτε είχε εκθέσει μία χρυσή τουαλέτα 18 καρατίων στο μουσείο Guggenheim με τίτλο America, την οποία προσκαλούσε το κοινό να χρησιμοποιήσει.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης