Ο Banksy είναι ο πιο δημοφιλής εικαστικός καλλιτέχνης του καιρού μας και αυτό το κατάφερε μέσα από κωμικά και εμπρηστικά street art. Το NHS από την άλλη πάλι, είναι το Eθνικό Σύστημα Υγείας για το οποίο οι Βρετανοί νιώθουν υπερήφανοι, καθώς συνεχίζει να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του καταφέρνοντας παράλληλα να αυτοχρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό. Τώρα, σε καιρούς πανδημίας, όπως ήταν φυσικό το σύστημα –και κυρίως οι άνθρωποί του- δοκιμάστηκε. Έτσι, ο Banksy θεώρησε υποχρέωσή του να δηλώσει φανερά την υποστήριξή του.

Το γκράφιτι ονομάζεται Game Changer και κοσμεί αυτήν τη στιγμή έναν διάδρομο του Γενικού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον. Τι απεικονίζει; Ένα πιτσιρίκι που, αντί να παίζει με Barbie ή super heroes με υπερφυσικές δυνάμεις, κρατά στα χέρια του μία νοσοκόμα.

Μία εργαζόμενη του NHS που φοράει μάσκα, στολή με τον χαρακτηριστικό κόκκινο σταυρό και ποδιά που έχει μετατραπεί σε μπέρτα καθώς αυτή πετάει ως άλλη Wonder Woman. Γιατί οι πραγματικοί ήρωες του σήμερα είναι οι άνθρωποι των εθνικών συστημάτων υγείας που ρίσκαραν τα πάντα, χωρίς ωράριο, χάνοντας πολλές φορές τη ζωή τους.

To νέο γκράφιτι

"Εδώ στο Σαουθάμπτον, η οικογένεια του νοσοκομείου έχει νιώσει το πετσί της την τραγική απώλεια πολλών αγαπημένων και σεβαστών μελών του προσωπικού και φίλων. Το γεγονός ότι ο Banksy επέλεξε να αναγνωρίσει τη συμβολή όλων όσων εργάζονται για λογαριασμό του NHS στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, αποτελεί εξαιρετική τιμή για εμάς" δήλωσε στο BBC, η Paula Head, διευθύντρια του νοσοκομείου. "Θα είναι μία πολύτιμη προσθήκη στην πολύβουη ζωή του νοσοκομείου, καθώς οι άνθρωποι θα μπορούν να σταματούν για ένα λεπτό και να ξεχνιούνται στη θέα αυτού του έργου. Μάλιστα, είναι σίγουρο πως θα ανυψώσει το ηθικό όλων όσων εργάζονται ή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας".

Το έργο θα μείνει κρεμασμένο στο νοσοκομείο μέχρι να αρθούν τελείως τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό ενώ στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί με τα χρήματα να πηγαίνουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς του NHS. Όσο για τι είπε ο συνήθως ολιγομίλητος Banksy για το έργο του; Άφησε απλά ένα σημείωμα στους εργαζόμενους: "Ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε. Ελπίζω αυτό εδώ να δώσει λίγο χρώμα στο νοσοκομείο, ακόμα κι αν είναι ασπρόμαυρο".


Φωτογραφία © Banksy