Τα σπουδαία βιβλία του Dan Brown, από το καλύτερο στο χειρότερο

O συγγραφέας του Κώδικα Da Vinci κλείνει σήμερα τα 57 και εμείς βάζουμε σε αξιολογική σειρά 7 από τα πιο μοσχοπουλημένα του βιβλία.

Ο Dan Brown, ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος που έγινε γνωστός σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη μέσα από τον Κώδικα Ντα Βίντσι, κλείνει σήμερα τα 57. Τα γενέθλιά του τον βρίσκουν χωρισμένο εδώ και δύο χρόνια από την επί 21 συναπτά έτη σύζυγό του Blythe Newlon, να περιμένει να ξεκαθαρίσουν και τα οικονομικά τους. Εμείς τους αφήνουμε να τα βρουν με την ησυχία τους και ταξινομούμε τα σπουδαία βιβλία του, αυτά που έχουν πουλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Hollywood, από το καλύτερο στο χειρότερο, σύμφωνα πάντα με τις κριτικές που έχουν λάβει, γιατί τους αναγνώστες του τους γοητεύουν όλα.

Κώδικας Da Vinci (Εκδ. Ψυχογιός, 2014)

Τα σπουδαία βιβλία του Dan Brown, από το καλύτερο στο χειρότεροTo magnum opus του Dan Brown​​​​​, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον Tom Hanks στον ρόλο του καθηγητή συμβολολογίας Ρόμπερτ Λάνγκτον​​​​​​, δεν χρειάζεται πολλές εισαγωγές. Ο καθηγητής βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στο Παρίσι, όταν δέχεται ένα νυχτερινό τηλεφώνημα. Ο ηλικιωμένος έφορος του Λούβρου έχει δολοφονηθεί μέσα στο μουσείο και δίπλα στο πτώμα του βρίσκεται ένας γρίφος. Καθώς εκείνος και μία Γαλλίδα αποκρυπτογράφος, η Σοφί Νεβέ, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα παράξενα αινίγματα, ανακαλύπτουν έκπληκτοι μία σειρά από στοιχεία κρυμμένα στα έργα του Ντα Βίντσι. Συμφωνούμε στο 100% με το Publishers Weekly που έγραψε ότι η καταιγιστική του πλοκή δεν μπορούσε παρά να ενθουσιάσει τόσο τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας όσο και των θρίλερ.

Αρκτική Παγίδα (Εκδ. Ψυχογιός, 2014)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ"Ένας δορυφόρος της NASA εντοπίζει ένα απίστευτο εύρημα θαμμένο στους πάγους της Αρκτικής και η διαστημική υπηρεσία σπεύδει να το ανακηρύξει ως τη σπουδαιότερη ανακάλυψη του αιώνα. Ο Πρόεδρος, βέβαια, αποστέλλει την αναλύτρια πληροφοριών Ρέιτσελ Σέξτον για να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα της ανακάλυψης και εκείνη, μαζί με τον ωκεανογράφο Μάικλ Τόλαντ και μία ομάδα ειδικών, ανακαλύπτει μία τρομακτική συνωμοσία, μία τεράστια απάτη, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλα τα επιστημονικά και πολιτικά δεδομένα. Ο Dan Brown, σύμφωνα με το Publishers Weekly, υπέγραψε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με πιστευτή πλοκή, καταιγιστικό ρυθμό και την τέλεια αναλογία χαρακτήρων για να ταυτιστείς και να μισήσεις.

Origin (Εκδ. Ψυχογιός, 2017)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ORIGIN"Ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον επισκέπτεται το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ για να παραστεί στην ανακοίνωση μίας σημαντικής ανακάλυψης που πρόκειται να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της επιστήμης. Οικοδεσπότης είναι ο Έντμοντ Κιρς, ένας δισεκατομμυριούχος μελλοντολόγος, από τους πρώτους μαθητές του Λάνγκτον. Η βραδιά εξελίσσεται στο απόλυτο χάος, η ανακάλυψη του Κιρς κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και ο Λάνγκτον αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Μπιλμπάο μαζί με την Άμπρα Βιδάλ, τη διευθύντρια του μουσείου, και να καταφύγουν στη Βαρκελώνη. Μέσα από σκοτεινούς διαδρόμους κρυφής ιστορίας και ακραίας θρησκείας, ακολουθώντας ίχνη της σύγχρονης τέχνης αλλά και αινιγματικά σύμβολα, πρέπει να ξεφύγουν από έναν διώκτη που φαίνεται πως διαθέτει ισχυρούς συμμάχους στα ίδια τα Βασιλικά Ανάκτορα της Ισπανίας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Brown είναι τρίτο στη λίστα μας, καθώς σύμφωνα με τον Guardian είναι από αυτά που ευχαριστιέσαι να τα διαβάζεις.

Άγγελοι και δαίμονες (Εκδ. Ψυχογιός, 2014)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ"Ο διακεκριμένος φυσικός Δρ Βέτρα βρίσκεται νεκρός, με ένα μυστηριώδες σύμβολο χαραγμένο με πυρακτωμένο μέταλλο στον θώρακά του. Στο ερευνητικό κέντρο στην Ελβετία, τον τόπο της φριχτής δολοφονίας, καλείται (ποιός άλλος;) ο διάσημος καθηγητής συμβολολογίας Ρόμπερτ Λάνγκντον για να διαλευκάνει το μυστήριο. Το σύμβολο που αντικρίζει τον φέρνει αντιμέτωπο με μία τρομακτική πιθανότητα: Την επάνοδο μίας πανίσχυρης μυστικής αδελφότητας, τους Πεφωτισμένους. Το prequel του Κώδικα Da Vinci, είναι το τέλειο ανάγνωσμα για να το πάρεις μαζί στις διακοπές σου, αλλά και να το διαβάσεις ενώ ταξιδεύεις για να σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο. Το Time Magazine έγραψε, όμως, ότι μπορεί και να σε λαγοκοιμίσει (ουπς!).

Το χαμένο σύμβολο (Εκδ. Ψυχογιός, 2014)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ"Μόλις φτάνει στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να δώσει μία διάλεξη, ο Ρόμπερτ Λάνγκντον έρχεται αντιμέτωπος με ένα παράξενο αντικείμενο στο οποίο βρίσκονται χαραγμένα πέντε σύμβολα. Πρόκειται για ένα είδος πρόσκλησης από αρχαίους καιρούς και ο παραλήπτης του θα οδηγηθεί σε έναν κόσμο απόκρυφης, εσωτερικής σοφίας. Όταν ο φίλος και μέντοράς του Πίτερ Σόλομον πέφτει θύμα απαγωγής, ο Λάνγκντον καταλαβαίνει ότι ο μόνος τρόπος τον σώσει είναι να δεχτεί την πρόσκληση-πρόκληση του αντικειμένου, να σπάσει τον κώδικα και να ακολουθήσει τα ίχνη ως το τέλος. Το βιβλίο δέχτηκε τόσο θετικές όσο και αρνητικές κριτικές, με τη National Post να το χαρακτηρίζει "αδέξιο θρίλερ" και να σημειώνει ότι εάν δεν είχε πάνω του την υπογραφή του Brown δεν θα ασχολιόταν κανείς μαζί του. Πολλοί άλλοι, το βρήκαν συναρπαστικό.

> Διάβασε ακόμα: Bιβλία για το καλοκαίρι του 2021 από τον Bill Gates

Inferno (Εκδ. Ψυχογιός, 2013)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "INFERNO"Ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκντον ξυπνά σε έναν θάλαμο νοσοκομείου, ανήμπορος να θυμηθεί πώς ακριβώς κατέληξε εκεί. Ούτε μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε στο σακάκι του ένα μυστηριώδες, μακάβριο αντικείμενο. Έπειτα από μία επίθεση εναντίον του, ο ίδιος και η γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μία ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Γνωρίζοντας τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης, με οδηγό στίχους από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Λάνγκντον και η Μπρουκς πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν μία σειρά από κώδικες που κρύβονται σε περίφημα αναγεννησιακά έργα τέχνης - γλυπτά, πίνακες και κτίρια. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να βρουν τις απαντήσεις σε έναν γρίφο που ίσως τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο από μία τρομερή απειλή. Εμείς ως βιβλίο το Inferno το λατρέψαμε, αλλά στην Daily Telegraph γράφτηκε ότι είναι το χειρότερο του συγγραφέα του.

> Διάβασε ακόμα: 7 βιβλία για να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα στο καλοκαίρι

Ψηφιακό οχυρό (Εκδ. Ψυχογιός, 2017)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΧΥΡΟ"Όταν ο ανίκητος υπολογιστής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, που μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα πάντα, αδυνατεί να σπάσει έναν μυστηριώδη κωδικό, η Σούζαν Φλέτσερ, η αποκρυπτογράφος της υπηρεσίας, καλείται να αναλάβει την υπόθεση. Αυτό που ανακαλύπτει τρομάζει τους έχοντες την εξουσία. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας είναι σε ομηρία από έναν κωδικό τόσο περίπλοκο που θα μπορούσε να την καταστρέψει. Προδομένη από τους πάντες, παλεύει όχι μόνο για την πατρίδα της αλλά και για την ίδια της τη ζωή. Πρόκειται για μία μάχη επιβίωσης, ένα στοίχημα να καταστρέψει το δημιούργημα ενός μεγαλοφυούς νου που απειλεί να εξαλείψει την ισορροπία των δυνάμεων του κόσμου για πάντα. Η πρώτη από τις "μεγάλες κυκλοφορίες" του Dan Brown έχει θεωρηθεί ως η χειρότερή του. Μάλιστα, το blog The Book Bag χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα πολύ, πολύ βαρετό. Εμείς, πάντως, έχουμε αντίθετη άποψη και σας το προτείνουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.