Τα καλύτερα βιβλία, ξένα και ελληνικά, του 2021

Θρίλερ, δοκίμια, βιογραφίες καλλιτεχνών και λευκώματα για το στυλ που μας απασχόλησαν τη χρονιά που φεύγει.

Πώς να ορίσουμε τα καλύτερα βιβλία του 2021; Με αριθμούς; Βάση του τι πούλησε; Μα οι αριθμοί δεν είναι σαν τα τραγούδια, δεν λένε πάντα την αλήθεια. Να βάλουμε όσα εκθείασαν οι κριτικοί; Μόνο νέα ή και παλαιότερα που τα ανακαλύψαμε φέτος, είτε επειδή βρέθηκαν μπροστά μας στο ράφι ενός βιβλιοπωλείου και κάτι μας έκαναν, είτε επειδή κυκλοφόρησαν σε νέες εκδόσεις και συζητήθηκαν ξανά; Μόνο λογοτεχνία ή και δοκίμια, βιογραφίες, λευκώματα; Γραμμένα στα ελληνικά ή και σε άλλες γλώσσες; Μάλλον, ο πιο ειλικρινής τρόπος είναι από όσα διαβάσαμε να ξεχωρίσουμε εκείνα που μας ψυχαγώγησαν πραγματικά ή άνοιξαν τους πνευματικούς μας ορίζοντες

Τα καλύτερα βιβλία, ξένα και ελληνικά, του 2021iStock

Η λίστα του New Yorker

Πάντως, για να έχουμε μία εικόνα του τι συμβαίνει στον κόσμο, στη λίστα του New Yorker με τα καλύτερα βιβλία για τη χρονιά που φεύγει, την οποία πάντα εμπιστευόμαστε για μελλοντικά μας αναγνώσματα, περιλαμβάνονται οι εξής κυκλοφορίες: De Gaulle του Julian JacksonSegu: A novel της Maryse CondéUpper bohemia: A memoir της Hayden HerreraLong live the post horn! της Vigdis Hjorth, Free: A child and a country at the end of history της Lea YpiHarrow: A novel της Joy WilliamsA mad love: An introduction to opera της Vivien SchweitzerNot one day της Anne GarrétaTom Stoppard: A life της Hermione LeeNovel 11, Book 18 του Dag SolstadPatch work: A life amongst clothes της Claire WilcoxSabbath’s theater του Philip RothWarmth του Daniel Sherrell και Brothers and keepers του John Edgar Wideman.

Ακολουθούν οι δικές μας επιλογές.

Η λέσχη των φόνων (Ειδική Έκδοση) – Richard Osman (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΛΕΣΧΗ ΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ"

Ο Richard Osman κατάφερε να φτάσει κατευθείαν στο #1 της λίστας με τα bestsellers των Sunday Times με το ντεμπούτο το στο adult crime που μας μεταφέρει σε έναν οικισμό ευγηρίας στη βρετανική ύπαιθρο όπου μία παρέα μαζεύεται κάθε Πέμπτη και ασχολείται με παλιούς φακέλους ανεξιχνίαστων φόνων, μέχρι που καλείται να αντιμετωπίσει μία πραγματική δολοφονία. Στην ειδική έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε, περιλαμβάνονται και οι πρώτες σελίδες του επόμενου βιβλίου της σειράς.

The Mr Porter guide to a better day (Εκδόσεις Thames & Hudson)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "THE MR. PORTER GUIDE TO A BETTER DAY"

Ένας 'οδηγός αυτοβελτίωσης' που δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους και μπορεί πιο σωστά να περιγραφεί ως ένα πολυτελές αντρικό λεύκωμα που διαβάζεται σαν καλό περιοδικό. Τα κείμενά του είναι καλογραμμένα, έχουν χιούμορ, σε ψυχαγωγούν και περιλαμβάνουν tips για να βελτιώσεις τόσο την εμφάνιση όσο και την ποιότητα ζωής σου.

Ελαττωματικό Αγόρι – Sam Albatros (Βιβλιοπωλείον της Εστίας)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ"

Το εξαιρετικό πρώτο βιβλίο του Sam Albatros (ψευδώνυμο) εξερευνεί την παιδική ηλικία, τα τραύματα και την ταυτότητα μίας queer παρέας, μέσα από τα 'απομνημονεύματα' του 'ελαττωματικού αγοριού' του τίτλου. Σε κάποια σημεία θυμίζει το Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ (εκδόσεις Αντίποδες) του Louis Édouard (κι αυτό ψευδώνυμο, το δικό του πραγματικό όνομα είναι Eddy Bellegueule, όπως του ήρωα του ντεμπούτου του).

Strip-tease: Tout sur ma vie, tout sur mon art – ORLAN (Εκδόσεις Gallimard)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "STRIP-TEASE"

Η κορυφαία Γαλλίδα εικαστικός ORLAN, που γράφει πάντα το όνομά της με κεφαλαία, κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι την αυτοβιογραφία της με τον αναμενόμενο τίτλο Στριπτίζ: Τα πάντα για τη ζωή μου, τα πάντα για την τέχνη μου. Στα έργα της ζωής της, χρησιμοποίησε τη φωτογραφία, το βίντεο, τη γλυπτική και την περφόρμανς, ενώ διερεύνησε την ταυτότητα φύλου, το σώμα, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

> Διάβασε ακόμα: Όλα τα νέα βιβλία που θα διαβάσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς

Χιούμορ – Terry Eagleton (Εκδόσεις Πεδίο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΧΙΟΥΜΟΡ"

Γιατί γελάμε; Είναι το χιούμορ ανατρεπτικό ή, αντίθετα, εκτονώνει απλώς τις εντάσεις; Μπορούμε να ορίσουμε το πνευματώδες χιούμορ; Αυτό το βιβλίο του Terry Eagleton εξετάζει κριτικά διάφορες θεωρίες περί χιούμορ, μεταξύ των οποίων την άποψη ότι πηγάζει από την ασυνάφεια, καθώς και τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το χιούμορ αντικατοπτρίζει μία σχεδόν σαδιστική μορφή ανωτερότητας έναντι των άλλων.

The Parisian field guide to men's style – Inès de la Fressange & Sophie Gachet (Εκδόσεις Flammarion)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "THE PARISIAN FIELD GUIDE TO MEN'S STYLE"

Η Inès de la Fressange, το πρώτο 'ομιλούν μανεκέν' στην ιστορία της μόδας (προσωνύμιο που της χάρισε ο Τύπος) και πρώτη μούσα του οίκου Chanel, παρουσιάζει σε αυτό το βιβλίο που έγραψε μαζί με τη Sophie Gachet τους πιο στιλάτους Παριζιάνους που γνωρίζει, μεταδίδοντάς μας τη σοφία τους, αλλά και τη δική της, όχι μόνο όσον αφορά την ενδυμασία αλλά γενικότερα για το lifestyle

Οι Κόρες – Alex Michaelides (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΚΟΡΕΣ"Εκδόσεις Διόπτρα

Στο αριστουργηματικό θρίλερ του Βρετανοκύπριου συγγραφέα η Μαριάννα, μία λαμπρή και θλιμμένη ψυχολόγος, είναι βέβαιη ότι ο Έντουαρντ Φόσκα, ένας καθηγητής αρχαίας τραγωδίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είναι δολοφόνος γυναικών. Η συνέχεια της πλοκής σε ένα μυθιστόρημα που φλερτάρει με τον μαγικό ρεαλισμό, διερευνά την έννοια της εμμονής και έχει ένα φινάλε που ανατρέπει τα πάντα

  > Διάβασε ακόμα: Alex Michaelides, πώς είναι να είσαι o #1 συγγραφέας στα best sellers των New York Times;

Το ημερολόγιο ενός κλέφτη – Jean Genet (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΚΛΕΦΤΗ"

Ένα κείμενο αυτοβιογραφικό, ωμό, άγριο, διαστροφικό, άκρως ερωτικό, βαθιά ποιητικό, που σκιαγραφεί έναν κόσμο που μας τρομάζει και μας σαγηνεύει ταυτόχρονα. Παρουσιάζει το κακό με ωμό και σκληρό τρόπο και την ίδια στιγμή το εξιδανικεύει ως ύψιστο μέσο άντλησης ηδονής.

Prince: Με ανοιχτό και με κλειστό μικρόφωνο – Neal Karlen (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "PRINCE"

Ο δημοσιογράφος Neal Karlen δεν αφηγείται απλώς και μόνο την ιστορία της ζωής του κορυφαίου pop star, αλλά και εκείνη της σπάνιας φιλίας τους που κράτησε δεκαετίες, καθώς υπήρξαν παιδικοί φίλοι. Μάλιστα, η ιδιαίτερη σχέση τους μας χάρισε, μέσα στα χρόνια, τρία cover stories του Rolling Stone που άφησαν εποχή. Το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς by far για κάθε μουσικόφιλο.

Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από μία φωτογραφία - Σπύρος Στάβερης (Εκδόσεις Πόλις)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ"Εκδόσεις Πόλις

Ο εμβληματικός φωτογράφος Σπύρος Στάβερης, με την underground ματιά σε ό,τι κι αν φωτογραφίζει, κάποιες φορές δεν βρίσκει τίποτα πίσω από μία φωτογραφία, κάποιες άλλες μία περιπέτεια, μία ιστορία που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Άλλωστε, η φωτογραφία ως μέσο υπενθυμίζει μία συνθήκη, μία τοπογραφία, μία διάθεση, ίσως και μία έξαψη, αλλά δεν μαρτυράει τα κρυφά της ελατήρια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος