Τα καλύτερα βιβλία, ξένα και ελληνικά, του 2022

Παρακολουθήσαμε στενά την εκδοτική παραγωγή του 2022 και καταλήξαμε στα βιβλία που μας άγγιξαν περισσότερο.

Κοντοζυγώνει, λοιπόν, η ώρα και η στιγμή που καθένας από εμάς, κατά πάσα πιθανότητα, θα κάνει τον απολογισμό του για τη χρονιά που φεύγει. Αν είναι φιλαναγνώστης, θα σκεφτεί και τα βιβλία που διάβασε το 2022, όσα έπεσαν στα χέρια του, τα ξεφύλλισε και τ' άφησε στην άκρη, εκείνα που τον φόβισαν ως βαριά, όσα τον διασκέδασαν, όσα τον δυσκόλεψαν αλλά άξιζαν και, πάνω απ' όλα, αυτά που τον ρούφηξαν στο σύμπαν τους.

Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2022

Προσωπικά, δεν διαβάζω βιβλία μόνο για τη χαρά της ανάγνωσης, αλλά και επειδή με ενδιαφέρει να γνωρίζω τι γίνεται στα εκδοτικά πράγματα. Κι ενώ επί χρόνια πίεζα τον εαυτό μου να ολοκληρώνω το διάβασμα τριών βιβλίων την εβδομάδα, αυτή η εποχή έχει παρέλθει. Οπότε θα μιλήσω -πάντα με το χέρι στην καρδιά, πάντα επί προσωπικού- για όσες εκδόσεις, νέες αλλά και παλαιότερες, έπεσαν στα χέρια μου μέσα στο 2022 και όντως τις απόλαυσα.

Πρώτα και καλύτερα θα αναφέρω τα τέσσερα graphic novels της εφηβικής σειράς-φαινόμενο Heartstopper της Alice Oseman, που διαβάζονται άνετα και από ενήλικες. Η συγκεκριμένη σειρά γνώρισε όχι μόνο εκδοτική αλλά και τηλεοπτική επιτυχία (στο Netflix), ενώ η μετάφραση των βιβλίων της στα ελληνικά είναι εξαιρετική και η προσοχή που δόθηκε στην έκδοση, από τον οίκο Διόπτρα, υποδειγματική.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα διάβασα, επίσης μονοκοπανιά, την Yπόσχεση του Damon Galgut, που τιμήθηκε με Booker το 2021. Πρόκειται για ένα "μεγάλο, οικογενειακό μυθιστόρημα" που διαβάζεται απνευστί.

Θα συνεχίσω με το Αυτή η νύχτα μένει του Θάνου Αλεξανδρή, που έγινε ξανά επίκαιρο λόγω της ομώνυμης σειράς του Alpha που βασίζεται στις ιστορίες του (επανακυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Κάκτος). Ως έργο, παραμένει πάντοτε απολαυστικό στην ανάγνωση, με αξία ντοκουμέντου, γεμάτο μαγνητικούς ήρωες της όχι ακριβώς διπλανής πόρτας.

Το καλοκαίρι, από το πωλητήριο του Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι αγόρασα και το Shocking Life: The Autobiography of Elsa Schiaparelli (εκδόσεις του V&A). Έμαθα πολλά για τη ζωή της αγαπημένης μου σχεδιάστριας και εκτίμησα την αξία τού να έχω την ίδια να μου αφηγείται τη ζωή της και να μπορώ, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές του βιβλίου της, να καταλάβω τις καλές ποιότητες αλλά και τα ελαττώματά της.

Βέβαια, φέτος μάλλον ήταν η χρονιά που στην Ελλάδα όλοι μίλαγαν για τον Édouard Louis, ενώ στην ομιλία οπου έδωσε ο ίδιος στη Νομική έγινε χαμός, με κοσμοσυρροή από εκατοντάδες fans του. Προσωπικά, έχω διαβάσει μόνο το πρώτο βιβλίο του, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς αλλά σίγουρα όχι φέτος, το Να τελειώνουμε με το Εντύ Μπελγκέλ (εκδόσεις Αντίποδες), το οποίο, τότε, μου είχε φανεί γοητευτικά παλιακό, σαν γαλλική εκδοχή μιας πρωτοqueer, late 90s-early 00s αμερικάνικης ταινίας

H Annie Ernaux, τέλος, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2022. Τα βιβλία της στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ το έργο της που δεν πρόλαβα ακόμη να διαβάσω αλλά έχω βάλει πρώτο στη λίστα μου για το 2023 είναι το Γεγονός, μαζί με τους δύο τόμους του Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε, του Haruki Murakami, που κυκλοφορούν από τον Ψυχογιό.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".