Είναι γνωστό -it is known που θα έλεγαν και στο GoT- τόσο στον κόσμο των hi tech επιχειρήσεων, όσο και σε αυτό των βιβλιόφιλων πώς ο αγαπητός κος Bill Gates τις διαβάζει τις σελιδούλες του. Μάλιστα, από καιρό σε καιρό, φροντίζει να ποστάρει και τις βιβλιοφιλικές περιπέτειές του σε ένα blog που διατηρεί, σαν ένα είδος προτάσεων για υποψήφιους αναγνώστες.

Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα από τα βιβλία που θα του κρατήσουν συντροφιά αυτό το καλοκαίρι, εκείνα που θα είναι αχώριστός σύντροφός του σε κάποια εξωτική παραλία, όπως ο ίδιος τα ανακοίνωσε στο παγκόσμιο διαδίκτυο.

Leonardo da Vinci | Walter Isaacson

Αν πήγε το μυαλό σου στον Κώδικα Da Vinci, θα απογοητευτείς. Ο Walter Isaacson είναι ένας συγγραφέας που ειδικεύεται στις (ευπώλητες) βιογραφίες και στην Ελλάδα τον έχουμε γνωρίσει από τις εκδ. Ψυχογιός το 2011, όταν και είδαμε μεταφρασμένο το έργο του για τον Steve Jobs.

Η γνώμη του Gates: "O Isaacson κάνει καταπληκτική δουλειά συνθέτοντας όλα εκείνα τα διαφορετικά στοιχεία στη ζωή του Λεονάρντο, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει γιατί ήταν τόσο μοναδικός".

Everything Happens for a Reason and Other Lies I've Loved | Kate Bowler

Αυτό εδώ δεν είναι λογοτεχνία, κι η δημιουργός του είναι κανονικά καθηγήτρια ιστορίας κι όχι συγγραφέας. Η μαρτυρία της όμως για το πώς αντιμετώπισε τον επιθετικό καρκίνο που την βρήκε έχει εντυπωσιάσει -και συγκινήσει- το αμερικανικό κοινό.

Η γνώμη του Gates: "Μια σπαρακτική και απρόσμενα χιουμοριστική μαρτυρία σχετικά με την πίστη. Ένα κείμενο που σε βάζει σε σκέψεις και για τη δική σου θνητότητα".

Λήθη και Λίνκολν (εκδ. Ίκαρος) | George Saunders

Σου έχουμε μιλήσει ξανά για αυτό, καθώς το 2017, εκτός από το να κερδίσει το βραβείο Booker -πράγμα καθόλου μικρό- κατάφερε να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση γύρω από τον τίτλο του για όλους τους σωστούς λόγους: φαντασία, πρωτοπορία και σπάσιμο ταμπού -λογοτεχνικών και μη.

Η γνώμη του Gates: "Μου δόθηκε η δυνατότητα να βιώσω όσα ένιωσε ο Λίνκολν, τον τρόπο που πρέπει να λύγισε κάτω από την προσωπική θλίψη και το βάρος των ευθυνών του. Αυτό εδώ είναι ένα από τα πλέον συναρπαστικά και φιλόδοξα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν, και σίγουρα θα θελήσεις να το συζητήσεις με έναν φίλο σου".

Origin Story: Big history of Everything | David Christian

Τι είναι πάλι αυτό; Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την προσπάθεια ενός διάσημου ιστορικού να αφηγηθεί μέσα από μια σύγχρονη οπτική την ιστορία από το Big Bang μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να απαντήσει επιτέλους στο αιώνιο ερώτημα "από που προερχόμαστε".

Η γνώμη του Gates: "Το βιβλίο θα σου αφήσει μια μεγαλύτερη εκτίμηση για τη θέση της ανθρωπότητας στο σύμπαν".

Factfulness | Hans Rosling, Ola Rosling και Anna Rosling Ronnlund

'Ενα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα από έναν ακόμα πιο ενδιαφέροντα άνθρωπο: ακαδημαϊκός, γιατρός, δεινός ομιλητής, στατιστικολόγος, ένας homo universalis του 20ου αιώνα που προσπάθησε να καταλάβει τον κόσμο μας καλύτερα μέσα από τις έρευνές του. Κάτι που προσπαθεί να μεταδώσει και μέσα από αυτό το βιβλίο -σε μια εποχή που όλο και συχνότερα κάνουμε πίσω βήματα προς τον σκοταδισμό.

Η γνώμη του Gates: "Ο Hans, αυτός ο συγκλονιστικός ομιλητής που έφυγε από τη ζωή πριν έναν χρόνο, σου δίνει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο για να αντιληφθείς τις βασικές αλήθειες του κόσμου μας -ποια είναι εκείνα τα πράγματα που πάνε καλύτερα και που χρειάζεται να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο".