Βρισκόμαστε στα 1938, η Ισπανία μόλις έχει βγει από έναν εμφύλιο σπαραγμό που έχει απασχολήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι Δημοκρατικοί χάνουν, ο Φασισμός ετοιμάζεται να κερδίσει. Όσο όμως οι συγκρούσεις μαίνονται, ο Ντίμας Πράδο θα έρθει αντιμέτωπος με μια πολύ "λεπτή υπόθεση": νεαρή ιερόδουλη δολοφονείται στα χέρια μεγαλοστελέχους του εθνικιστικού στρατοπέδου και κάποιος πρέπει να το συγκαλύψει. Μια βρώμικη δουλειά που ο Πράδο δέχεται να αναλάβει, με αντίτιμο την ταχύτατη ανέλιξη του στους κύκλους της αυριανής δικτατορίας.

Η κάμερα αλλάζει πλάνο -όπως κάνει συχνά μέσα στο βιβλίο- κι έρχεται στη Μαδρίτη του 2011. Ο Χουάν Ντελφόρο, δημοσιογράφος και συγγραφέας, από γονείς με έντονο αντιφασιστικό παρελθόν, ειδοποιείται να παραλάβει την κληρονομιά ενός ανθρώπου που δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Ποιος είναι είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης άντρας; Ο ήρωάς μας θα μάθει πώς πρόκειται για έναν επιθεωρητή της αστυνομίας και πρώην μέλος του καθεστώτος του Φράνκο ονόματι Ντίμας Πράδο. Αυτός ο "εχθρός" για κάποιον μυστήριο λόγο υπήρξε ο σωτήρας του δημοκρατικού πατέρα του, πίσω στο 1945, όταν ο τελευταίος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε θάνατο. Ο Πράδο, ο οποίος συνδεόταν με άγνωστο τρόπο με την μητέρα του Ντελφόρο, είχε μεσολαβήσει υπέρ του. Τι ακριβώς όμως είχε συμβεί;

Αγωνία, σκοτεινή ατμόσφαιρα, ένοχα μυστικά κι ένα ταξίδι στη μεγάλη ισπανική περιπέτεια του 20ου αιώνα συνθέτουν το πιο φιλόδοξο μέχρι στιγμής βιβλίο του Ισπανού μετρ του αστυνομικού Juan Madrid με τίτλο "Σκυλιά που κοιμούνται" (εκδ. Ελληνικά Γράμματα). O ίδιος γνωρίζει καλά την ιστορία του τόπου του, αφού ασκώντας σκληρή κριτική μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Cambio 16 την περίοδο του Φράνκο, κατάφερε να μην εκδοθεί ούτε ένα από τα 20 μυθιστορήματα που είχε γράψει, όσο ο δικτάτορας ήταν εν ζωή.

Με όπλο την σκληρή, "αμερικάνικη" γραφή, τους αντιφατικούς χαρακτήρες και τα συνεχόμενα ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο ο Madrid καταφέρνει να κάνει μια χειρουργική τομή στο παρόν και το (δύσκολο) παρελθόν της Ισπανίας. Όχημα του σε αυτά ταξίδια; Μια ανθρώπινη ιστορία που λειτουργεί ως πυξίδα, για να πλοηγηθεί ο αναγνώστης στις πολιτικές ίντριγκες και τα ανθρώπινα πάθη που συγκλόνισαν -και ενίοτε συνεχίζουν να συγκλονίζουν- την Ιβηρική χερσόνησο.