Τα beach reads αποτελούν επίσημα πια παρελθόν. Κανένα άγχος όμως καθώς η εκδοτική σοδειά των τελευταίων μηνών ήταν πολύ καλή, δίνοντας δυνατά crime novels που εκτός από ανεξιχνίαστα εγκλήματα κουβαλούν και μία μεγάλη δόση κοινωνικής κριτικής, όπως θα δεις στην παρακάτω λίστα. Από τις βόρειες πολιτείες της Αμερικής μέχρι τα Εξάρχεια, κι από το Βουκουρέστι μέχρι το Παρίσι, παντού υπάρχει ένα μυστήριο που περιμένει τη λύση του.

Μπορεί μπαίνοντας στο φθινόπωρο οι αναγνωστικοί ρυθμοί να πέφτουν, ο καιρός όμως ευνοεί ατμοσφαιρικές αφηγήσεις δίπλα στο κομοδίνο με το φως ανοιχτό. Ώρα για αστυνομική λογοτεχνία με άλλα λόγια.

Ποτέ πια μόνος (εκδ. Άγρα) | Caryl Férey

Συνήθως ο Γάλλος, μάστερ του hard boiled και των macho ηρώων, μας έχει συνηθίσει σε πιο εξωτικές διαδρομές: Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική. Και μετά από όλα αυτά τι άλλο; Όσο απρόσμενο κι αν ακουστεί: Ελλάδα, Αθήνα, Εξάρχεια και Αστυπάλαια. Με ένα κυνικό αστυνομικό να μπλέκει σε ένα γαϊτανάκι του τρόμου που τον οδηγεί μέχρι το προσφυγικό ζήτημα, ή για να το πούμε καλύτερα, δράμα. Δυνατή ιστορία, ακόμα πιο δυνατές εικόνες κι ένα βιβλίο που μπορεί να προκαλέσει συζητήσεις για το πως μοιάζει η βαλτωμένη οικονομικά Ελλάδα στα μάτια των Ευρωπαίων.

Φονικό είδος (εκδ. Bell) | John Connolly 

Το τρίτο βιβλίο με ήρωα τον ταλαιπωρημένο από τη ζωή Charlie Parker επανεκδόθηκε, και βρίσκουμε τον διάσημο Ιρλανδό συγγραφέα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: πλάθει αστυνομικές ιστορίες που συναντούν υπερφυσικές δοξασίες, εκεί στις εσχατιές των ΗΠΑ, στην περιοχή του Βόρειου Μέιν, όπου πάντα κάτι "κακό" κρύβεται κάτω από την επιφανειακή τάξη κι ασφάλεια. Στην προκειμένη περίπτωση; Μια σκοτεινή Αδελφότητα που τη βαραίνουν βιαιότητες δεκαετιών. Γιατί όπως το περιέγραψε κάποτε και η Guardian σε μία κριτική της για το μυθιστόρημα: "Η απειλή δεν ήταν ποτέ τόσο σαγηνευτική".

BalkaNoir (εκδ. Καστανιώτη) | Συλλογικό έργο

Business στα Βαλκάνια ή μάλλον βρώμικες business στα Βαλκάνια. 21 ιστορίες, γραμμένες όλες από "ντόπιους" συγγραφείς, που δείχνουν τη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το είδος στη γεωγραφική γειτονιά μας. Εξάρχεια (σ.σ: συνήθης τόπος του εγκλήματος), Ζάγκρεμπ, Μάριμπορ, Σόφια, Βουκουρέστι. Πληρωμένοι αστυνομικοί, μπράβοι βγαλμένοι από αστυνομικό δελτίο, περίεργες πιάτσες, εξαθλιωμένοι μετανάστες, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ λίγα λόγια που στήνει ένα ιδανικό background για σκληρές αφηγήσεις. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή δουλειά των δύο επιμελητών, του Βασίλη Δανέλλη και του Γιάννη Ράγκου, δύο ανθρώπων που αγαπούν με πάθος το "αστυνομικό" και το υπηρετούν με όποιον τρόπο μπορούν εδώ και χρόνια.

 Το χρυσό τρίγωνο (εκδ. Ερατώ) | Maurice Leblanc

Και τώρα για κάτι τελείως διαφορετικό. Ένας από τους πλέον εμβληματικούς ήρωες της αστυνομικής λογοτεχνίας σε νέα έκδοση με πολύ παλιές περιπέτειες. Στην αυγή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στο κοσμοπολίτικο Παρίσι, μία σατανική συμμορία διαπράττει αποτρόπαια εγκλήματα με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερο χρυσό μπορεί. Οι αρχές θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Έτσι η δουλειά θα πέσει στους ώμους του Αρσέν Λουπέν· του μετρ των μεταμφιέσεων και του μεγαλύτερου gentleman που ανέδειξε ποτέ ο κόσμος των κλεφτών.

Ιδανικός Ντετέκτιβ (εκδ. Καστανιώτη) | Νεοκλής Γαλανόπουλος

Συνεχίζοντας σε κλασικό τόνο, η νέα προσπάθεια του 36χρονου Έλληνα που ειδικεύεται στις whodunnit ιστορίες θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί ως fan fiction. Τόπος του εγκλήματος; Το ομιχλώδες Λονδίνο με τις λάμπες υγραερίου. Ήρωες του κειμένου; Ο ιδανικός ντετέκτιβ, Σέργουιν Χομπς κι ο Δρ. Γουόρντον. Εχθρός τους; Ο διαβόητος καθηγητής Μόρτιμερ. Όχι δεν πρόκειται για λογοκλοπή αλλά για έναν ωραιότατο φόρο τιμής στον Sir Arthur Conan Doyle. Αν είσαι από εκείνους που έχουν τελειώσει όλα τα βιβλία του Σέρλοκ Χολμς, μόλις απέκτησες έναν λόγο για να είσαι χαρούμενος.

'68 Μεξικό (εκδ. Άγρα) | Paco Ignacio Taibo II

Πενήντα χρόνια από τον Μάη του '68. Πενήντα χρόνια από την Άνοιξη της Πράγας. Πόσοι όμως γνωρίζουμε, ότι εκείνη τη σημαδιακή χρονιά, γεννήθηκε -και πέθανε- ένα από τα πιο σημαντικά φοιτητικά κινήματα της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, αν όχι όλου του κόσμου; Τον Μεξικανό συγγραφέα τον έχουμε συνηθίσει σε έξυπνες ιστορίες, γραμμένες με χιούμορ και σκωπτική κριτική διάθεση για τα τεκταινόμενα της χώρας του. Σε αυτό το βιβλίο όμως καταθέτει την αυτοβιογραφική ματιά του, για το πως ο ίδιος έζησε και κατέγραψε γεγονότα που στιγμάτισαν το Μεξικό. Ένα δριμύ κατηγορώ δηλαδή από έναν σημαντικό εκπρόσωπο του "αστυνομικού".

Ο Νονός: Η επιστροφή (εκδ. ΟΞΥ) | Mark Winegardner

Άλλη μία ενδιαφέρουσα επανέκδοση. Τον Νονό του Francis Ford Coppola σίγουρα τον έχεις δει δεκάδες φορές σε επανάληψη. Ίσως είσαι κι από εκείνους τους λίγους που έχει διαβάσει το ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημα του Mario Puzo στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Πιθανόν να αναρωτιέσαι τι άλλο θα μπορούσε να έχει συμβεί. Στην ίδια "what if” λογική, σαράντα χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου, ένας άλλος συγγραφέας τολμά να αφηγηθεί όλα όσα συμπληρώνουν τα κενά, όλα όσα φωτίζουν την εξέλιξη της ιστορίας που συνιστά τον Μεγάλο Αμερικανικό Θρύλο του εικοστού αιώνα.

Εξευγενισμός (εκδ. Εύμαρος) | Κώστας Φασουλόπουλος

Ο τίτλος του βιβλίου δηλώνει και την κεντρική ιδέα: gentrification όπως θα έλεγαν κι οι Αμερικανοί. Πως, δηλαδή, υποβαθμισμένες συνοικίες μετατρέπονται σε "φιλέτα" μέσα σε χρόνο dt. Κυρίως, όμως, ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτά τα ημιπαράνομα σχέδια; Ερχόμαστε στη σύγχρονη Αθήνα για να απαντήσουμε στο ερώτημα, με τον ήρωα του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα να είναι ένας τυπικός, μοναχικός και αρκετά ιδιόρρυθμος αστυνομικός. Αγαπά τη δουλειά του, τις γάτες και τα ιταλικά αυτοκίνητα. Απλά η πρώτη θα τον σύρει σε μία δυνατή περιπέτεια που θα αποζημιώσει όσους αγαπούν τις καταδιώξεις, τις σκηνές δράσεις και τις βόλτες στη γοητευτική αστική ζούγκλα της πρωτεύουσας.

Το δέμα (εκδ. Διόπτρα) | Sebastian Fitzek

Μεταφρασμένο σε 30 και πλέον γλώσσες, με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 12 εκ. αντίτυπα, ένα βραβείο Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2016, το θρίλερ του Γερμανού συγγραφέα είναι το απόλυτο best seller -χωρίς όμως να στερείται σε ποιότητα γραφής. Ναι, οι αστυνομικές ιστορίες κάνουν πωλήσεις κι οι άνθρωποι δεν έπαψαν ποτέ να σαγηνεύονται από τις αφηγήσεις που έχουν να κάνουν με τα όρια της τρέλας. Στην αστυνομική πλοκή του βιβλίου μπλέκει μία διακεκριμένη ψυχίατρος, η Έμα. Μία γυναίκα που σιγά σιγά αδυνατεί να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέματα. Ένα παιχνίδι στο οποίο εισάγει μαεστρικά και τον αναγνώστη, εκτός από την ηρωίδα του, ο Fitzek.