Διακοσμητικά, αυτό είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τα περισσότερα βιβλία για cocktail. Γιατί ποιος έχει το κουράγιο να ακολουθήσει πιστά τις αυστηρές οδηγίες ενός εγχειριδίου mixology γυρνώντας από τη δουλειά; Ένα ουίσκι με πάγο είναι πολύ πιο σίγουρη λύση. Όταν όμως πρόκειται για το The Dead Rabbit Mixology & Mayhem, το νέο βιβλίο για cocktail ενός εκ των καλύτερων μπαρ του κόσμου, το πράγμα αλλάζει: η έκδοση που υπογράφουν οι ιδιοκτήτες κι ο bar manager του Dead Rabbit Grocery and Grog είναι κυριολεκτικά από άλλο πλανήτη· ικανή να σε κρατήσει κολλημένο στις σελίδες της ακόμα και μετά από μία πολύ κουραστική μέρα.
Φυσικά, αυτά συμβαίνουν στο τμήμα του graphic novel αφού για κάθε σελίδα κόμιξ υπάρχει και μία σελίδα με διάσημα cocktails από το μπαρ του Μανχάταν. Το "Billion Dollar Man”, το "Sucker Punch” και πολλά άλλα αποκαλύπτονται, με τους υπεύθυνους να υποστηρίζουν ότι δεν είχαν σκοπό να κρατήσουν κανένα μυστικό από τους αναγνώστες. Παρ όλες όμως τις αναλυτικές οδηγίες το επίπεδο δυσκολίας είναι υψηλό: τα σπάνια bitters, οι πολύ μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τεράστια διαφορά και, γενικά, η αφοσίωση που χρειάζονται οι συνταγές οδηγούν τον αναγνώστη στη λύση ενός πολύ δύσκολου μεν, πολύ ευχάριστου δε παζλ.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν δεν μπει κανείς στη διαδικασία να πειραματιστεί με τα cocktails το graphic novel αρκεί και περισσεύει. Σίγουρα όμως ο συνδυασμός θα σου χαρίσει μία πολύ πιο δυνατή, γευστική εμπειρία. Τέλος, για να πάρεις μία ιδέα για το πόσο απαιτητικές είναι οι συνταγές, ακολουθεί μία από τις σελίδες του The Dead Rabbit Mixology & Mayhem.
Billion Dollar Man
Υλικά
- 30 ml. κρέμα γάλακτος
- 1 σταγόνα Smoked Black Pepper Tincture (η συνταγή υπάρχει στο βιβλίο)
- 2 σταγόνες Pumpkin Tincture (η συνταγή υπάρχει στο βιβλίο)
- 7 ml. Orgeat (η συνταγή υπάρχει στο βιβλίο)
- 15 ml. Buckwheat Orgeat (η συνταγή υπάρχει στο βιβλίο)
- 25 ml. Novo Fogo Tanager Κασάσα
- 25 ml. Laird’s Bonded Applejack
- 45 ml. βραστό νερό
Οδηγίες
Χτυπάς την κρέμα γάλακτος ώστε να είναι πολύ πηχτή (όχι light, καλύτερα με 35% λιπαρά). Φτιάχνεις το cocktail σε ένα ποτήρι που έχεις ζεστάνει, προσθέτεις το βραστό νερό και την κρέμα γάλακτος. Γαρνίρεις με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.