"Θα ήθελα να υπήρχε ένας τρόπος έτσι ώστε ο Ice Cube του 1988 να συστηθεί στον Ice Cube του 2014. Πραγματικά ο τελευταίος θα έμενε με το στόμα ανοιχτό" γράφει ο Shea Serrano, στο The Rap Year Book (2015), ειρωνευόμενος το πόσο κυριλέ έχει γίνει με τα χρόνια ο rapper που ξεκίνησε την καριέρα του από το σκληρό Compton τους Λος Άντζελες. Ποιος όμως είναι ο συγγραφέας και γιατί, τελικά, θεωρείται το βιβλίο του ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί για το hip hop σήμερα;

Μιλώντας για την έκδοση του 2015, η οποία συνεχίζει να κάνει τρελές πωλήσεις σε όλον τον κόσμο και να μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες (πολύ πρόσφατα μεταφράστηκε και στα Ιταλικά), αυτό που διακρίνει κανείς αμέσως είναι η εκπληκτική αισθητική, το εύστοχο χιούμορ κι ο cool τρόπος προσέγγισης μίας σκηνής που συνήθως αντιμετωπίζεται είτε πολύ επιφανειακά είτε με στρατευμένο, πολιτικοποιημένο τρόπο. Κι όλα αυτά οφείλονται στο ευρηματικό μυαλό που ακούει στο όνομα Shea Serrano.

Ο συγγραφέας

Ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά σε έναν από τους πιο σημαντικούς γραφιάδες της pop κουλτούρας σήμερα. O Serrano ασχολήθηκε σχεδόν από σπόντα με το γράψιμο. Το 2007, κι επειδή η γυναίκα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εγκυμοσύνη της που την ανάγκαζαν να μένει στο κρεβάτι, ξεκίνησε να στέλνει κείμενά του για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Έγραφε για το hip hop και για το NBA με έναν τρόπο που τράβηξε  το ενδιαφέρον μεγάλων εναλλακτικών μέσων: το 2015 βρέθηκε στο The Grantland ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε μόνιμος συντάκτης του ίσως καλύτερου site για pop κουλτούρα του πλανήτη που ξεκινούσε τότε ο Bill Simmons, του The Ringer

Ευρηματική γραφή, φρέσκια ματιά, ζωντάνια, τεράστιες δόσεις χιούμορ και κείμενα στα οποία καταθέτει την καρδιά του -μαζί με προσωπικές εμπειρίες χωρίς όμως να γίνεται ποτέ μελό- είναι μερικά από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Πράγματα, δηλαδή, που τον έχουν κάνει περιζήτητο μιας κι έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με μερικά από τα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του πλανήτη (GQ, Vice, Rolling Stone). Όσο για τα social media; Θεωρείται ένας θρύλος του twitter με εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς followers.

O Serrano όμως δεν αρκέστηκε σε αυτά. Κεφαλαιοποίησε την ευρηματικότητα που τον διακρίνει και τη δημοτικότητα που απολαμβάνει με τρία ξεχωριστά βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν το 2013, 2015 και το 2017 αντίστοιχα, με τα δύο τελευταία να γίνονται best sellers. Μάλιστα για το  Basketball and Other Things (2017) πήρε τα εύσημα κι από έναν πολύ διάσημο βιβλιοφάγο, τον Barack Obama που το χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία εκείνης της χρονιάς. 

Το βιβλίο

Ας γυρίσουμε όμως την κασέτα λίγο πιο πίσω. Το 2015 εκδίδει το The Rap Year Book. Τι ακριβώς τώρα είναι αυτό; Σε αντίθεση με άλλα βιβλία του είδους που προσπαθούν να γράψουν μία μονογραφία για το hip hop χάνοντας πολλές φορές τον στόχο, στην εκδοτική προσπάθεια του Serrano παρακολουθούμε την εξέλιξη του είδους μέσα από ένα τραγούδι για κάθε χρονιά από το 1979 μέχρι το 2014.

Ποιο τραγούδι θεωρείται το πιο σημαντικό για κάθε έτος; Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει ο συγγραφέας, πριν επιδοθεί σε αναλύσεις, συγκρίσεις και μικρά μαθήματα ιστορίας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Γιατί ο Serrano ποτέ δεν ξεχνά το στοιχείο του fun ό,τι κι αν κάνει. Σημαντική βοήθεια μάλιστα στο εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα αποτελεί και η παρουσία σκίτσων και γραφιστικών του μόνιμου συνεργάτη του, του πολύ ταλαντούχου Arturo Torres, στις 240 σελίδες του βιβλίου.

Το The Rap Year Book δεν είναι το βιβλίο για το hip hop που έχεις συνηθίσει. Είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό κι αντί για φωτογραφίες χρησιμοποιεί σκίτσα. Καταφέρνει όμως κάτι πολύ δύσκολο και σπάνιο: είναι απίστευτα διασκεδαστικό ενώ την ίδια στιγμή μαθαίνεις την ιστορία του genre από τις αρχές του μέχρι σήμερα καθώς απολαμβάνεις την πανέξυπνη πένα του Serrano σε κάθε του σελίδα. Είναι, δηλαδή, πραγματικά διαφορετικό για αυτό και ξεχωρίζει.