Σε κάποιο σημείο μέσα στη δεκαετία του 2010, το φαγητό γνώρισε πρωτόγνωρα επίπεδα δημοφιλίας. Ίσως έπαιξε ρόλο το Instagram, ίσως βοήθησε πολύ η άνοδος της παγκόσμιας γαστρονομίας και ένα πρόσωπό της που δεν είχε εμφανιστεί κατά το παρελθόν, ίσως αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των πωλήσεων των θεματικών περιοδικών. Όποιος κι αν ήταν ο βασικότερος λόγος, η επιστροφή του φαγητού είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. 

Στο ευρύτερο πλαίσιο της γενικότερης τάσης, υπήρξαν αρκετά cookbooks που ξέφυγαν κατά πολύ από τα στερεότυπα του είδους. Το καλό είναι ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Παρακάτω, ακολουθούν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα, που κυκλοφόρησαν μες στην χρονιά.

Dinner In French

H food writer των New York Times και συγγραφέας Melissa Clark αποτίει τον δικό της φόρο τιμής στην μητέρα της γαστρονομίας, Γαλλία, με ένα βιβλίο που παρουσιάζει περισσότερες από 150 κλασικές γαλλικές συνταγές, όλες με κάποιο έξυπνο twist. H Clark ανατρέχει μάλιστα στα καλοκαίρια που περνούσε σαν παιδί με τους γονείς της στη γαλλική ύπαιθρο, αναπολώντας αρκετές από τις αυθεντικές γεύσεις αυτής. Κατορθώνει δε, να το κάνει με μία έξυπνη ματιά στα food trends του 21ου αιώνα. 

The Irish Cookbook

Το βιβλίο του JP McMahon παρουσιάζει το πραγματικό βάθος της ιρλανδικής κουζίνας, με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Η πλούσια σε ιστορία και παράδοση γαστρονομική κουλτούρα του νησιού, που έχει τις ρίζες της εκατοντάδες χρόνια πριν, καταδεικνύεται με τον πιο σύγχρονο τρόπο. Το ιρλανδικό φαγητό άλλωστε είναι ουσιαστικά το άθροισμα όσων δίνει η γη και η θάλασσα και αυτό ακριβώς καταγράφεται στις 480 συνταγές του The Irish Cookbook, που προέρχονται από κάθε γωνιά του ΕΙΡΕ. 

What Is Cooking

Όχι, ο τίτλος του εν λόγω βιβλίου δεν έχει ερωτηματικό στο τέλος του. Κι αυτό γιατί σχεδόν κάθε γραμμή που φιλοξενείται στις σελίδες του αποτελεί μία φιλοσοφική αναζήτηση γύρω από το τι, πώς και γιατί τρώμε. Περισσότερο από ένα κλασικό cookbook, το What is cooking λειτουργεί σαν ένα εννοιολογικό σκίτσο των όσων έχει στο κεφάλι του ο Ferran Adria.

The Vegetarian Silver Spoon

To meat-free εγχειρίδιο της ιταλικής κουζίνας περιλαμβάνει περισσότερες από 200 κλασικές συνταγές, στην vegetarian εκδοχή τους: Από ορεκτικά και σνακ μέχρι πιο σύνθετες δημιουργίες και ολόκληρα μενού, το The Vegetarian Silver Spoon αποκαλύπτει το πραγματικά ευρύ ρεπερτόριο της κουζίνας της γείτονος χώρας. Όλα μάλιστα πλαισιώνονται από εξαιρετικές φωτογραφίες τόσο από τα ίδια τα φαγητά αλλά και από διάφορα μέρη της Ιταλίας. 

sketch

To sketch, στο Mayfair του Λονδίνου, είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα bar restaurants της βρετανικής μητρόπολης και ένα από τα πιο δημοφιλή των τελευταίων ετών. Αποκλείεται άλλωστε να μην το έχει πάρει κάπου το μάτι σου στο Instagram. Ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin σεφ Pierre Gagnaire παρουσιάζει 85 από τις κορυφαίες συνταγές που έχουν φιλοξενηθεί στα μενού του. Εκτός από αυτές, στις σελίδες του θα δεις και αρκετές εικόνες από το τρομερά ενδιαφέρον μέρος που λατρεύουν foodies και influencers.

Από: Esquire UK