Με τα φαντάσματα συμβαίνουν συνήθως τα εξής: ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι υπάρχουν κι ακόμη λιγότεροι αυτοί που στην πραγματικότητα έχουν δει κάποιο. Για τον Jim Beveridge, τον master blender του Johnnie Walker, όχι μόνο δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, αλλά ίσως και να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που βρήκε τον τρόπο να κάνει κάτι που κανείς άλλος δεν έχει κατορθώσει ποτέ ξανά: να φέρει τα πνεύματα και πάλι στη ζωή.

To Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen είναι ο δεύτερος άθλος του Jim Beveridge (είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Brora) στη ρομαντική περιπλάνησή του στον κόσμο των αποστακτήριων-φαντασμάτων της Σκοτίας. Πρόκειται στην ουσία για αποστακτήρια που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα τα αποθέματα των αποσταγμάτων τα οποία παρήγαγαν να γίνονται ολοένα και πιο δυσεύρετα και ασφαλώς περιζήτητα. Όπως το Brora, έτσι και το Port Ellen, για χάρη του οποίου βρεθήκαμε στο Λονδίνο, σταμάτησε την παραγωγή το 1983. "Έχω επιλέξει κάποια από αυτά τα τελευταία αποστάγματα –όσα έχουν γεμάτο σώμα και άρωμα– και φροντίζουμε να τα κρατάμε στα βαρέλια μας ώστε ο κόσμος να καταφέρει να εξερευνήσει τον εξαιρετικό πλούτο τους, που βρίσκεται σε αυτή την εκδοχή του Johnnie Walker Blue Label" εξήγησε Jim Beveridge κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας παρουσίασης του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen.

O Master Blender Jim Beveridge καθοδηγεί τους VIP προσκεκλημένους στην απόλαυση του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen.

Για να υλοποιηθεί αυτή η "συναρπαστική εξερεύνηση γεύσεων και αρωμάτων", όπως χαρακτηριστικά παρομοίασε τη σειρά Ghost and Rare o master blender του Johnnie Walker, χρειάστηκε μια επένδυση ύψους 35 εκατ. λιρών, για την οποία η Diageo φαίνεται ιδιαίτερα περήφανη: "Αναλαμβάνουμε τη μεγάλη ευθύνη να διαφυλάξουμε και να εξελίξουμε τα υπέροχα blends. Προσπαθούμε να προβλέψουμε αποτελεσματικά το μέλλον. Με το Blue Label Ghost and Rare παίρνουμε αποφάσεις που θα πρέπει να τηρηθούν για 12 ή 18 χρόνια. Αφήνουμε μια κληρονομιά για όσους έρχονται" εξήγησε χαρακτηριστικά ο Jim Beveridge.

Η αίσθηση της κληρονομικότητας, η αναγέννηση της παράδοσης του Port Ellen, ήταν άλλωστε διάχυτη από την είσοδο ακόμη του ιστορικού Welsh Chapel στο West End του Λονδίνου, όπου φιλοξενήθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα η παγκόσμια παρουσίαση του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen.

Με το ποίημα Borealis on the Bay του Σκοτσέζου ποιητή Jon Plunkett, που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός Stanley Tucci "μετέφερε" το διεθνές πλήθος των επίλεκτων καλεσμένων στα Highlands και το Kilnaughton Bay, έδρα του αποστακτηρίου Port Ellen, που έκλεισε τις πόρτες του πριν από 34 χρόνια.

"Είναι εξαιρετική εμπειρία για μένα το να είμαι μέρος της παρουσίασης του νέου Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare. Είμαι ενθουσιασμένος που μου δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσω την ιστορία του Port Ellen και να συνδυάσω το πάθος μου για τη γλώσσα και την υποκριτική με την αγάπη μου για το ουίσκι" είπε ο Stanley Tucci.

Το "ταξίδι" ανέλαβε να συνοδεύσει γευστικά ο διακεκριμένος chef και global gastronomer της Diageo, Mark Moriarty. Σε καθένα από τα τέσσερα πιάτα που σερβιρίστηκαν ο Moriarty κατάφερε να απομονώσει τα γευστικά επίπεδα του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen συνθέτοντας ένα πρελούδιο για τους ουρανίσκους πριν από τη δοκιμή του σπάνιου blend.

Ο Mark Moriarty και οι γαστρονομικές δημιουργίες του.

Το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen είναι ένα μοναδικό κράμα 8 διαφορετικών ουίσκι, προερχόμενων από τις τέσσερις γωνιές της Σκοτίας: 5 εξαιρετικά σπάνια single malts από τα Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol και Oban και 3 αναντικατάστατα ουίσκι από κλειστά πλέον αποστακτήρια-φαντάσματα: το Caledonian, το Carsebridge και φυσικά το Port Ellen, το οποίο αποτελεί και την καρδιά του blend. Με την πρώτη γουλιά, ο χαρακτηριστικός καπνιστός χαρακτήρας του Port Ellen και η γλυκύτητα της κρεμώδους βανίλιας των άλλων δύο ουίσκι κάνουν θριαμβευτική είσοδο στον ουρανίσκο πριν δώσουν τη θέση τους στα πλούσια αρωματικά κύματα κίτρου και τοπικών φρούτων που προσφέρουν γενναιόδωρα τα υπόλοιπα πέντε malts.

Φυσικά, ο limited edition χαρακτήρας του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen ερμηνεύεται και ως περιορισμένη κυκλοφορία, ενώ η ακριβής ποσότητα του blend δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Η Diageo πάντως διευκρινίζει πως "άμα τη εξαντλήσει των αποθεμάτων κάθε έκδοσης, δε θα φτιάχνεται επιπλέον". Δήλωση που μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι ο Jim Beveridge έχει ήδη ξεκινήσει για τον 3ο άθλο του στον κόσμο των "φαντασμάτων".

Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen, ένα εξαιρετικό δώρο

Ο σπάνιος χαρακτήρας των συστατικών του αλλά και η τέχνη του Jim Beveridge, master blender του Johnnie Walker, για να τα συνδυάσει δημιουργώντας αυτό το μοναδικό blend καθιστούν το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen ένα από τα μαγικότερα αποστάγματα που έχουν φτάσει ποτέ στα χέρια όσων αγαπούν το ουίσκι.

Tα 8 ουίσκι που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνθεσή του από τις τέσσερις γωνιές της Σκoτίας είναι τουλάχιστον 20 χρόνων και επιλέχθηκαν προσωπικά από τον Jim Beveridge και μια ομάδα επίλεκτων blenders. Κεντρικός πρωταγωνιστής φυσικά το περιζήτητο ουίσκι από το φημισμένο νησιωτικό αποστακτήριο του Port Ellen, που έκλεισε τις πόρτες του το 1983. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από το 2012 η τιμή των αποσταγμάτων του έχει αυξηθεί κατά 134,9%. Μάλιστα σε μια δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο ένα Port Ellen Old Special Release 34 ετών πουλήθηκε 2.000 λίρες, ενώ ένα Port Ellen GT limited edition 33 ετών έφτασε τις 9.800 λίρες.

To brand Johnnie Walker έχει στη διάθεσή του πάνω από 10 εκατ. βαρέλια ώριμων single malt και grain whiskies από κάθε γωνιά της Σκοτίας. Από αυτά μόνο 1 στα 10.000 βαρέλια διαθέτει τον πλούτο και την ποιότητα των χαρακτηριστικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί η περίπλοκη σύνθεση ενός Johnnie Walker Blue Label, ώστε να προσφέρει τον πολυποίκιλο χαρακτήρα, τη γεύση και την ηλικία που κανένα άλλο σκοτσέζικο ουίσκι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Με τη σειρά Ghost and Rare το Johnnie Walker Blue Label έρχεται να δώσει την ευκαιρία στους λάτρεις των blends να δοκιμάσουν τα πιο σπάνια από αυτά τα πολύτιμα αποθέματα.

Εμφιαλωμένο στους 43,8 αλκοολικούς βαθμούς, το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen, πέρα από το μοναδικό περιεχόμενο, φτάνει στα χέρια των λίγων τυχερών με custom design και αριθμημένη φιάλη, όπου επάνω της φιγουράρει ο χάρτης της Σκoτίας με την ακριβή θέση των αποστακτηρίων απ’ όπου προέρχονται τα μοναδικά συστατικά του blend.