Αν οι Mazzy Star αποφάσιζαν να εξερευνήσουν την πιο dream/indie pop εκδοχή τους στα '00s, εύκολα θα προέκυπταν οι Cigarettes After Sex. Αν και μεσολάβησαν 20 χρόνια από το ξεκίνημα των πρώτων για να εμφανιστεί ο Greg Gonzalez και να φτιάξει μία μπάντα που θα τραγουδά για τα ατέρμονα ρομάντζα, τα άλυτα αδιέξοδα και την αγάπη δίχως όρια και φύλο, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Ενδεχομένως η καταγωγή από το φλογερό El Paso του Τέξας να είναι το συστατικό-κλειδί για το δράμα που χαρακτηρίζει τον ήχο τους. Ποιος ξέρει;

Δε θα συνεχίσω τη σύγκριση, αφενός δεν υφίσταται, αφετέρου τους αδικεί. Λίγα συγκροτήματα άλλωστε μέχρι σήμερα, έχουν καταφέρει να προτάξουν το συναισθηματισμό και την αισθαντικότητά τους χωρίς να θεωρηθούν επίπλαστα καταθλιπτικά.

Επιρροές και συναισθηματισμός

Κάπου διάβασα ότι ο Gonzalez αναφέρει συνήθως στις επιρροές τους, τους Françoise Hardy, Miles Davis, The Cowboy Junkies και τους Cocteau Twins. Παραδόξως, παρότι οι διαφορές είναι ξεκάθαρες, εξίσου ευδιάκριτο είναι το κοινό σημείο αναφοράς που εντοπίζει κανείς στη μουσική των Cigarettes. 

Το όνομά τους παρεμπιπτόντως, είναι αυτό που νομίζεις. Ο Greg έβγαινε με μία κοπέλα, άρχισαν να καπνίζουν μαζί τα βράδια και όταν συνειδητοποίησε πόσο πολύ του άρεσε αυτή η συνήθεια που μοιράζονταν μαζί, την έκανε συγκρότημα ή τελοσπάντων, αποφάσισε να την απαθανατίσει με αυτόν τον τρόπο. 

>Διάβασε ακόμη: Το Plisskën Festival φέρνει Bonobo και Caribou στην Τεχνόπολη

Στο μεταξύ, παρότι οι Αμερικανοί πρωτοδισκογράφησαν το 2012, με το EP τους "I" να περιέχει το επικό πλέον Nothing's Gonna Hurt You Baby, για κάποιο λόγο οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι προϋπήρχαν πολύ παραπάνω. Το μεστό αποτέλεσμά τους ρίζωσε πανεύκολα. Οι ίδιοι λένε πως τραγουδούν απλές, ρομαντικές μπαλάντες, γαλήνια ερωτικά νανουρίσματα. Εμείς ακούμε πολλά παραπάνω. 

Αν τους ρωτήσεις, δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση: Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο είτε βρίσκονται σε μία μικρή σκηνή είτε στην αρένα ενός φεστιβάλ. Με πλήρη αυτογνωσία ότι η μουσική τους δε δημιουργήθηκε για να ξεσηκώνει τα πλήθη, ούτε οι ίδιοι προσποιούνται πως έχουν υπερβολική ενέργεια κατά τη διάρκεια των lives τους. Αυτό που τους κινεί, είναι το συναίσθημα, από την αρχή ως το τέλος, και αυτό περιμένουμε να δούμε σήμερα και αύριο στην Τεχνόπολη. The light will stay on και ο νοών νοείτω.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.