Ανακαλύπτοντας την πραγματική ιστορία της ζωής του Jimi Hendrix

Όπως την αφηγήθηκε στο αμερικανικό Esquire το 2014 ο παραγωγός του, Eddie Kramer.

Στο πάνθεον των μουσικών θρύλων, ο Jimi Hendrix στέκεται μόνος του. O κιθαρίστας, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1942, ήταν μια απόκοσμη δύναμη που με τα αιθέρια riffs του ξεπέρασε τα όρια του χωροχρόνου. Στο παρασκήνιο, διαμορφώνοντας τον ήχο του, που έγινε συνώνυμο της ιδιοφυΐας του Hendrix, ήταν ο Eddie Kramer, ο παραγωγός και αφανής ήρωας της ηχητικής ταυτότητας του Jimi. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό Esquire το 2014, ο Kramer διεισδύει στις άγνωστες ιστορίες της συνεργασίας τους, ρίχνοντας φως στην εξέλιξη μιας μουσικής ιδιοφυΐας.

Το ταξίδι του Kramer με τον Hendrix ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1967, μια κομβική στιγμή, όταν ο βιρτουόζος κιθαρίστας εξακολουθούσε να διαμορφώνει την ταυτότητά του. "Πώς θα τον κάνω να ακούγεται στο στούντιο εξίσου καλά ή και καλύτερα από ό,τι ήταν ήδη στα live;", θυμάται ο Kramer να αναλογίζεται, αντιμετωπίζοντας το ηχητικό αίνιγμα της αποτύπωσης της ζωντανής μαγείας του Hendrix σε ένα στούντιο. Η απάντηση ξεδιπλώθηκε σε μια συνέργεια δημιουργικότητας και πειραματισμού.

Ανακαλύπτοντας την πραγματική ιστορία της ζωής του Jimi Hendrix Jorgen Angel/Redferns
O Jimi Hendrix το 1970, στην Κοπενγάχη

Η πρώτη τους συνάντηση

Περιγράφοντας την αρχική τους συνάντηση στα Olympic Studios, ο Kramer θυμάται: "Ο Jimi ήταν πολύ ντροπαλός, καθόταν στη γωνία, καθώς στηνόταν ο εξοπλισμός. Μετά συνδέθηκε στην πρίζα και άκουσα αυτόν τον τεράστιο ήχο". Αυτό σηματοδότησε την αρχή ενός συνεργατικού παιχνιδιού, μια συνεχής προσπάθεια να αναβαθμίσουν την τέχνη τους. "Πάντα προσπαθούσαμε να ξεπεράσουμε ο ένας τον άλλον", προσθέτει ο Kramer με ένα νοσταλγικό χαμόγελο.

Μια καθοριστική στιγμή στην καριέρα του Hendrix ήρθε με το Monterey Pop Festival, ένα σημείο καμπής που ενορχηστρώθηκε από τον μοναδικό Paul McCartney. "Επειδή ο Paul έκανε αυτό το τηλεφώνημα, άλλαξε ολόκληρη την πορεία της καριέρας του Jimi", αποκαλύπτει ο Kramer, υπογραμμίζοντας τη βαθιά επίδραση εκείνης της μοιραίας απόφασης στην πορεία της μουσικής ιστορίας.

Ενώ ο Hendrix εξυμνείται κυρίως για το πρωτοποριακό του έργο στην κιθάρα, ο Kramer τονίζει την ικανότητά του ως τραγουδοποιού. "Αυτό που με ενοχλεί σήμερα είναι ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τον Jimi ως σπουδαίο κιθαρίστα. Αλλά μόνο στην πορεία λένε, 'Είναι επίσης ένας πολύ καλός τραγουδοποιός'. Ήταν ένας σπουδαίος τραγουδοποιός", υποστηρίζει ο Kramer. Η ευφυΐα της δημιουργίας μουσικής του Hendrix, εμφανής σε κομμάτια όπως το Freedom στο Cry of Love, είναι μια απόδειξη της πολύπλευρης μουσικής του ιδιοφυΐας.

Η περιέργεια του Jimi Hendrix

Πέρα από τη μουσική, ο Kramer φτιάχνει μια ζωντανή εικόνα της ακόρεστης περιέργειας του Hendrix. "Το μυαλό του Jimi ήταν ένα μουσικό σφουγγάρι. Μάθαινε από τα πάντα", σκέφτεται ο Kramer. Θα μπορούσε να εμπνευστεί από τους καθημερινούς ήχους ενός κυλιόμενου κάδου απορριμμάτων, μέχρι τη στοιχειωτική γοητεία των ονείρων του. Ο Hendrix αντλούσε έμπνευση από τον κόσμο γύρω του.

Οι ηχογραφήσεις δεν αφορούσαν μόνο στη μουσική -ήταν μια αντανάκλαση του καυστικού χιούμορ του Hendrix και της χαρούμενης συντροφικότητας που μοιράζονταν με τους συνεργάτες του. "Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τον Jimi είναι ότι είχε καυστικό χιούμορ. Έτσι, οι συνεδρίες μας ήταν πολύ διασκεδαστικές", θυμάται ο Kramer με ένα τρυφερό χαμόγελο.

Το καλλιτεχνικό του όραμα

Εν μέσω των δημιουργικών τους περιπετειών, εκτυλίχθηκαν απροσδόκητες συναντήσεις. Ο Brian Jones, ιδρυτής των Rolling Stones, έτυχε και πέρασε από τα Electric Lady Studios, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Electric Ladyland, και ξεκίνησε να παίζει πιάνο στο All Along the Watchtower. "Ο Jimi με κοίταξε με βλέμμα που έλεγε 'Μπορούμε να τον κάνουμε να σταματήσει;'. Ο Jimi ήταν τόσο ευγενικός, δεν ήθελε ποτέ να βλάψει κανέναν", αφηγείται ο Kramer, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και το χιούμορ που ήταν συνυφασμένα με το καλλιτεχνικό τους ταξίδι.

O Jimi Hendrix Jimi Hendrix στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, το 1970 Central Press/Hulton Archive/Getty Images
O Jimi Hendrix Jimi Hendrix στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, το 1970

Το καλλιτεχνικό όραμα του Hendrix εκτεινόταν πέρα από το πεδίο της μουσικής. Ο Eddie Kramer αποκαλύπτει μια συναρπαστική λεπτομέρεια σχετικά με τη μόνιμη συντροφιά του Hendrix: ένα μεγάλο βιβλίο τραγουδιών του Bob Dylan. "Πίστευε ότι ο Dylan ήταν ένας τόσο σπουδαίος ποιητής. Αλλά η γραφή του Jimi, νομίζω, είναι επίσης καταπληκτική ποίηση", σημειώνει ο Kramer, προσφέροντας μια ματιά στη βαθιά εκτίμηση του Hendrix για την τέχνη της αφήγησης.

Σε έναν κόσμο που γοητεύεται από την κιθαριστική μαγεία του Hendrix, ο Eddie Kramer μας καλεί να εμβαθύνουμε στα στρώματα της δημιουργικότητας που καθόρισαν τον θρύλο. "Το μυαλό του Jimi ήταν ανοιχτό σε όλα", υποστηρίζει ο Kramer, συμπυκνώνοντας την ουσία μιας συνεργασίας που ξεπέρασε τα όρια του χρόνου και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ιστορία της μουσικής.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr