10 μεγάλες κουβέντες του John Lennon

Τέτοιες μέρες 38 χρόνια πριν δολοφονήθηκε ο σπουδαιότερος Beatle. Εκτός από τραγούδια άφησε κληρονομιά και αποφθέγματα που έγραψαν ιστορία.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 10 Δεκεμβρίου 2018

O John F. Kennedy το 1963. Ο αδελφός του, Bobby Kennedy, το 1968. Λίγο καιρό πιο πριν, o Martin Luther King. Όλοι τους έπεσαν νεκροί από σφαίρες, χωρίς ποτέ κανείς να βρει ποιος πραγματικά είχε οπλίσει τη σκανδάλη των δολοφόνων. Ο κύκλος του αίματος στην Αμερική θα έκλεινε τον Δεκέμβριο του 1980: ο John Lennon, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Yoko Ono, γύριζε στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Ένας πρώην fan του Βρετανού είχε όμως διαφορετικά σχέδια· ο Mark David Chapman τον πυροβόλησε πέντε φορές κάνοντας τον κόσμο μας πιο φτωχό.

Ο πιο σημαντικός από τους Beatles ήταν ένας σπουδαίος τραγουδοποιός. Όπως κι άλλοι τρεις δολοφονηθέντες όμως είχε την τάση να λέει πολύ ανοιχτά την άποψή του. Κάθε δήλωση του Lennon, είτε μιλούσε για τον Elvis είτε για την παγκόσμια ειρήνη, ήταν μία δήλωση που έκανε δισεκατομμύρια ανθρώπους να τον ακούν με προσοχή, επηρέαζε την κοινή γνώμη από τις Η.Π.Α μέχρι την Ελλάδα κι ενοχλούσε τα συντηρητικά κέντρα αποφάσεων.

10 μεγάλες κουβέντες του John Lennon

Με όπλα το χιούμορ, την καυστική ματιά, την καλπάζουσα φαντασία και τη βιτριολική διάθεση μας άφησε αρκετά αποφθέγματα που έχουν μείνει στην ιστορία. Πολύ σημαντική κληρονομιά αν υπολογίσει κανείς και τους pop ύμνους που φέρουν την υπογραφή του. Γιατί, τελικά, αν τα όσα έλεγε ο John Lennon γίνονταν πράξη, η ζωή μας στον πλανήτη Γη θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερη.

> Υπάρχουν δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις: ο φόβος κι ο έρωτας. Όταν φοβόμαστε, απομακρυνόμαστε από τη ζωή. Όταν όμως είμαστε ερωτευμένοι, είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι έχει να προσφέρει η ζωή γεμάτοι πάθος, ενθουσιασμό κι αποδοχή.

> Ο χρόνος που σπαταλάς περνώντας καλά, δεν είναι χρόνος χαμένος.

> Αν όλοι ζητούσαν ειρήνη αντί για άλλη μία συσκευή τηλεόρασης, τότε θα είχαμε ειρήνη.

Τζον Λένον 2

> Ζούμε σε έναν κόσμο όπου είμαστε αναγκασμένοι να κρυβόμαστε για να κάνουμε έρωτα, την ίδια στιγμή που η βία είναι κάτι που συμβαίνει μέρα μεσημέρι.

> Πριν από τον Elvis δεν υπήρχε τίποτα.

> Η ειρήνη δεν είναι κάτι το οποίο εύχεσαι· είναι κάτι που το φτιάχνεις, κάτι που το κάνεις, κάτι που είσαι και κάτι που το παραχωρείς.

> Όλοι σε αγαπούν όταν βρίσκεται έξι μέτρα κάτω από το χώμα.

Τζον Λένον 3

> Όταν πνίγεσαι, δεν λες "Θα ήμουν τρομακτικά ευγνώμων αν κάποιος είχε την προνοητικότητα να με δει να πνίγομαι και να έρθει να με βοηθήσει". Απλά ουρλιάζεις.

> Όσα περισσότερα βλέπω, τόσα λιγότερα ξέρω για τον κόσμο.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταινίες

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

New Order: Pop μελωδίες, ηλεκτρονικά beats και η τρέλα του Madchester

Μία σύντομη αναδρομή στην πορεία της θρυλικής μπάντας που έρχεται στις 16 Ιουνίου στην Αθήνα.

40 χρόνια μετά, οι Bauhaus τραγουδούν ακόμη

Μία αναδρομή στον γοητευτικό, σκοτεινό ήχο του Peter Murphy που έρχεται στην Ελλάδα για δύο επετειακές συναυλίες.