Dick Dale, ο θρύλος του surf rock

Ο κιθαρίστας που έκανε διάσημη τη "Μισιρλού" σε όλον τον πλανήτη έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια.

Λίγες μελωδίες στο σινεμά έχουν χαραχθεί τόσο ανεξίτηλα όσο η "Μισιρλού". Στα αυτιά των Ελλήνων ακροατών φαινόταν σχεδόν παρανοϊκό το ότι ο Quentin Tarantino είχε διαλέξει ένα ρεμπέτικο για να ντύσει το Pulp Fiction. O τελευταίος, λογικά, δεν είχε ιδέα περί τίνος πρόκειται: είχε επιλέξει πολύ απλά ένα τραγούδι που είχε κάνει θραύση στην μεταπολεμική Αμερική. Ο συνθέτης του, ή μάλλον ο άνθρωπος που το έκανε διάσημο παγκοσμίως μέσα από μία διασκευή, ήταν ο Dick Dale. Ο θρύλος του surf rock που πριν δύο εικοσιτετράωρα είπε το τελευταίο αντίο ύστερα από πολλές περιπέτειες με την υγεία του.

Ποιος όμως ήταν πραγματικά ο 81χρονος κιθαρίστας; "Σου χρωστάμε όλοι. Rock On" έγραψε στο Twitter ο Brian May των Queen, για να συμπληρώσει σε παρόμοιο τόνο o Chuck D των Public Enemy: "Ο Dick Dale ήταν έπος". Όπως καταλαβαίνεις, ακόμα κι αν δεν αγαπάς το surf rock, o Dick Dale ήταν ένας άνθρωπος που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στο μεγάλο βιβλίο της pop κουλτούρας.

Φυσικά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπάρχει η εξής παρανόηση για τη "Μισιρλού" (σ.σ: η λέξη θα πει Αιγυπτιώτισσα): το τραγούδι θεωρείται αραβικό κι όχι ελληνικό ρεμπέτικο -αν και για να πούμε όλη την αλήθεια η μελωδία είναι έντονα επηρεασμένη από την Ανατολή. Η παρανόηση αυτή όμως δεν γίνεται τυχαία. Ο Richard Anthony Monsour, κατά κόσμον Dick Dale, γεννημένος το 1937 στη Βοστόνη, είχε λιβανέζικες ρίζες. Έτσι τα μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών πάντα θεωρούσαν ότι άντλησε από την πατρογονική του παράδοση.

Ο Dale όμως δεν ήταν μόνο ο άνθρωπος που έκανε διάσημη τη "Μισιρλού" στα πέρατα της γης. Ήταν πολλά περισσότερα. Ήταν ο ιδρυτής ενός ολόκληρου genre, ο King of Surf Guitar όπως τον έλεγαν, ο συνθέτης αμέτρητων hits (Surf Beat, Jungle Fever, Surfin the Wedge), ένας πρώιμος rocker που επηρέασε στρατιές επαναστατημένων εφήβων με κιθάρες κι ένας φανατικός των live εμφανίσεων που δεν μπορούσε να ζήσει μακριά από το σανίδι.

Ακόμα και χτυπημένος από πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας, συνέχιζε να κάνει περιοδείες μέχρι τα βαθιά γεράματα: "Χρειάζομαι τρεις χιλιάδες δολάρια, πέρα από την ασφάλιση, το μήνα για τα ιατρικά μου έξοδα. Αν σταματήσω να παίζω μουσική θα πεθάνω -μεταφορικά και κυριολεκτικά" δήλωνε το 2015, στην Pittsburgh City Paper, ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μία τουρνέ σε 25 διαφορετικές πόλεις.

Dick Dale, ο θρύλος του surf rock
Ο Dick Dale κρατά στα χέρια του το ντεμπούτο, Surfer's Choice (1962), σε ένα μαγαζί μουσικού εξοπλισμού το 2009.

Αν όμως υπάρχει κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως η μεγαλύτερη μετά θάνατον τιμή κι ως ιδανικός επικήδειος για τον Dale είναι τα λόγια του σπουδαίου Brian Wilson, του ηγέτη των Beach Boys και πιο διάσημου πρεσβευτή του surf rock: "Η κιθάρα του Dick ήταν η μεγαλύτερη έμπνευση για εμάς". Τι ήταν όμως, τελικά, για το Dale το μουσικό είδος που ίδιος γέννησε; "Μία προσπάθεια να μεταφερθεί η δύναμη της γης και του ωκεανού" όπως χαρακτηριστικά είχε πει το 1994, σε συνέντευξή του στους New York Times. Η μελωδία της μητέρας φύσης με άλλα λόγια -όπως ακούγεται σε κάποιο beach party στις ακτές της Καλιφόρνιας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης