Οι Beach Boys και η μεγαλοφυΐα των Beatles

Το σπάνιο ταλέντο του Brian Wilson που κλείνει σήμερα 81 χρόνια ζωής μας έδωσε μερικές από τις καλύτερες pop στιγμές όλων των εποχών.

Ήλιος, θάλασσα, surf, κορίτσια με μπικίνι, dinners με jukeboxes, βραδιές με rock n' roll και η υπόσχεση για ένα αιώνιο καλοκαίρι. Αυτά είναι τα στοιχεία που μετέτρεψαν τους Beach Boys από μία μπάντα που έπαιζε στο γκαράζ της σε ένα παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο των 60s σε πέντε μόλις χρόνια.

Η φωτεινή και πολύ ευαίσθητη pop τους σε συνδυασμό με τις πανέξυπνες ενορχηστρώσεις τους -ιδιαίτερα στα φωνητικά- προσέλκυσαν εκατομμύρια ακροατές και δημιούργησαν, όχι άδικα, έναν θρύλο γύρω από το συγκρότημα του Χόθορν της Καλιφόρνιας.

Ποιος όμως ήταν ο αρχιτέκτονας αυτής της τεράστιας επιτυχίας; Το σπάνιο ταλέντο του Brian Wilson (που κλείνει σήμερα 81 χρόνια ζωής), τόσο στις μελωδίες που γίνονταν hits όσο και στα lyrics που κολλούσαν στο μυαλό των ακροατών, υπήρξε από την αρχή η κινητήριος δύναμη μίας μηχανής που την αποτελούσαν τρία αδέρφια (Brian, Dennis και Carl Wilson), ένας ξάδερφός (Mike Love) κι ένας κολλητός (Al Jardine). Φυσικά, όπως συνήθως συμβαίνει, τα πράγματα δεν ήταν πάντα ειδυλλιακά για τους Beach Boys.

Τα παιδικά χρόνια του Brian Wilson, ενός πολύ συνεσταλμένου πιτσιρικά με τρομερά ονειροπόλο μυαλό, πέρασαν στην σκιά του πολύ απαιτητικού πατέρα του. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπτύξει έναν τελειομανή χαρακτήρα, τρομερά ανταγωνιστικό και απαιτητικό (όπως, δηλαδή, του έμαθε ο γονιός του) από τους γύρω του αλλά -κυρίως- από τον ίδιο του τον εαυτό, με συνεπές αποτέλεσμα να μην βρίσκει καλλιτεχνική ησυχία σχεδόν ποτέ.

Η εύθραυστη φύση του ενθουσιαζόταν και απογοητευόταν από τη μία στιγμή στην άλλη. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας ήθελαν να χαρούν την επιτυχία τους και τα καλοκαίρια της Καλιφόρνια, εκείνος ήθελε να βρει το χαμένο δισκοπότηρο της pop μουσικής.

Όπως ήταν λογικό είχε συνεχώς ανοιχτά τα αυτιά του σε οτιδήποτε φρέσκο και καινοτόμο, δηλώνοντας μεγάλος fan της τεχνικής που χρησιμοποιούσε στις παραγωγές ο σπουδαίος Phil Spector, πιο γνωστής ως "wall of sound". Εκείνη, όμως, η επιρροή που θα τον άφηνε άυπνο τα βράδια και θα γινόταν εμμονή στα αυτιά του ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το Rubber Soul των Beatles του προκάλεσε δέος και μία μορφή ζήλιας. Ήθελε να αφήσει τις ηλιόλουστες παραλίες της Καλιφόρνιας και τα κορίτσια με τα μπικίνι πίσω του. Ένιωσε, κάτι, σαν μουσικό κάλεσμα. 


Το Pet Sounds θεωρείται, μέχρι σήμερα, ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους που ηχογραφήθηκαν ποτέ στην pop.


Οι συνθέσεις των Βρετανών που μετά την μεταστροφή τους στον εν λόγω δίσκο έδιναν νέο νόημα και βάθος στην pop μουσική, τον επηρέασαν σε τέτοιο ώστε το έβαλε στόχο να τους ξεπεράσει.

Οι ηχογραφήσεις του Pet Sounds (1996) έχουν μείνει θρυλικές για τις υπερβολικές απαιτήσεις στα όρια της μεγαλομανίας του Brian Wilson που είχε καταστρώσει στο μυαλό του ένα τόσο πολύπλοκο όραμα που, αρχικά, μονάχα εκείνος μπορούσε να αντιληφθεί.

Η μουσική στροφή της μπάντας ήταν τέτοια, ώστε τα υπόλοιπα μέλη να νιώθουν βαθιά δυσαρεστημένοι με αυτό που συνέβαινε, αφού ο νέος ήχος δε φαινόταν και τόσο ταιριαστός για beach parties.

Το τελικό, όμως, αποτέλεσμα το μόνο που κάνει είναι να δικαιώνει τον τελευταίο. Το Pet Sounds θεωρείται, μέχρι σήμερα, ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους που ηχογραφήθηκαν ποτέ στην pop, έχει πουλήσει -και συνεχίζει να πουλά- εκατομμύρια αντίτυπα, έχει επηρεάσει γενιές και γενιές μουσικών ενώ και στις μέρες του κατάφερε να μέχρι το νο.2 των βρετανικών charts.

Το γεγονός ότι δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από το νο. 10 των αμερικανικών, ίσως δείχνει το πόσο απροετοίμαστο ήταν το κοινό των Η.Π.Α για τη μουσική ιδιοφυΐα του Wilson.

Επειδή, όμως, η ζωή σπάνια φέρεται δίκαια ακόμα και στις ιδιοφυΐες μετά την καλλιτεχνική επιτυχία του 1966 ήρθε το 1967 και Sgt. Peppers Lone Hearts Club Band των Beatles. Ο θρύλος λέει πως όταν ο Wilson άκουσε για πρώτη φορά του Strawberry Fields Forever κατέρρευσε. Τα Σκαθάρια είχαν καταφέρει, σε λιγότερο από δύο χρόνια, να τον ξεπεράσουν.

Το Pet Sounds που θεωρήθηκε σχεδόν προσωπικός του δίσκος ήταν η κορυφή που κατέκτησε πριν από μία πτώση που συνοδεύτηκε με μειωμένη δημιουργικότητα, αρκετά ψυχολογικά προβλήματα και ναρκωτικά. Το ευτύχημα είναι ότι γράφτηκε στην ιστορία. Που είναι, λοιπόν, το δυστύχημα; Στο ότι, μοιραία, έχασε μπροστά στη μεγαλοφυΐα των Βρετανών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έκανε τη ζωή του βιβλίο

Η αυτοβιογραφία του με τίτλο "Αρχηγός – Η δική μου αλήθεια" μόλις κυκλοφόρησε.

Ο Ryan Gosling είναι γεννημένος κασκαντέρ

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Fall Guy (Ο Κασκαντέρ) στη μεγάλη οθόνη, εξασφαλίσαμε αποκλειστικές δηλώσεις του δημοφιλούς ηθοποιού για την ταινία, τη συνεργασία του με τον David Leitch και φυσικά, τις πραγματικά εντυπωσιακές σκηνές.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης