Η θεατρική σεζόν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για τους θεατρόφιλους με παραστάσεις που αναμένεται να γίνουν talk of the town. 

Αν δεν υπάρχει, δεν το έχω βρει ακόμα

Μια παράσταση για τη σύγχρονη οικογένεια από τον Μάκη Παπαδημητρίου, που καταπιάνεται για ακόμη μια φορά μετά τους "Αστερισμούς, με ένα έργο του "τρομερού παιδιού" του βρετανικού θεάτρου, Nick Payne.

Θέατρο Βρετάνια

Το σώσε

H κλασική βρετανική φάρσα του Michael Frayn ανεβαίνει από τον Έκτορα Λυγίζο ως ένας ύμνος στο λάθος.

Έως 27/10, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η κουζίνα

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί 11 πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς στο έργο του Arnold Wesker, που θίγει επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο, ο ρατσισμός, αλλά και η αγάπη και τα όνειρα που τείνουν να εκλείψουν από τη ζωή μας.

Θέατρο Αποθήκη

Οι δούλες

Οι Δημήτρης Ήμελλος, Κώστας Μπερικόπουλος και Αργύρης Ξάφης παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Το αριστούργημα του Ζαν Ζενέ δια χειρός Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ξύπνα Βασίλη

Μετά τον Αισχύλο και τους Πέρσες του ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται με τον Δημήτρη Ψαθά και το σατιρικό έργο του Ξύπνα Βασίλη, που έγινε ταινία από τον Γιάννη Δαλιανίδη το 1969.

Πρεμιέρα: 19/10, Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ, Σκηνή Νίκος Κούρκουλος

Ο βυσσινόκηπος

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μεταφέρει στη σκηνή το αριστούργημα του Anton Chekhov για τη ζωή που αλλάζει χωρίς να υπολογίζει τους ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια.

Πρεμιέρα: 24/10, Δημήτρης Χορν

Γυάλινος κόσμος

Η Μπέττυ Αρβανίτη στην πρώτη της συνάντηση επί σκηνής με έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καραντζά, στο πιο αυτοβιογραφικό έργο του Tennessee Williams.

Πρεμιέρα: 2/11, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Master class

Η Μαρία Ναυπλιώτου ενσαρκώνει την ντίβα Μαρία Κάλλας υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου στο έργο του Terrence McNally.

Πρεμιέρα: 7/11, Μικρό Χορν

Η κωμωδία των παρεξηγήσεων

Ζευγάρια διδύμων που χωρίστηκαν μετά τη γέννα, αφέντες και δούλοι, είναι οι πρωταγωνιστές του σαιξπηρικού έργου που ανεβάζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, με τους Νίκο Κουρή και Ορφέα Αυγουστίδη.

Πρεμιέρα: 9/11, Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Παζολίνι

Ο μονόλογος του Γιάννη Σολδάτου σε σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού, με τον Ένκε Φεζολλάρι να υποδύεται τον Ιταλό ηθοποιό, ποιητή, συγγραφέα, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι τις τελευταίες ημέρες ζωής του πριν την άγρια δολοφονία του στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη. 

Πρεμιέρα: 15/11, Μικρό Αργώ

Γιούγκερμαν

Το μυθιστόρημα του συγγραφέα Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και σε διασκευή Στρατή Πασχάλη με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο.

Πρεμιέρα: 28/11, Πορεία

Παλιοί καιροί

Στην πρώτη συνεργασία του ως σκηνοθέτης με το θέατρο που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν, ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσιάζει το πιο αινιγματικό, πολυσήμαντο –και γι’ αυτό ίσως και το πιο συναρπαστικό– έργο του Harold Pinter.

Πρεμιέρα: 29/11, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο

Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ

Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί το μπρεχτικό κείμενο για να αποδείξει ότι οι καινοτόμες ιδέες του Γερμανού δραματουργού παραμένουν αφετηρία προς γόνιμες αναζητήσεις. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας.

Πρεμιέρα: 30/11, Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή -1

New Piece I - Since She

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου χορογραφεί το Χοροθέατρο του Βούπερταλ της Pina Bausch και αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική Γερμανίδα χορεύτρια και χορογράφο.

Πρεμιέρα 18/12, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών