Για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι τα '90s ήταν πριν από 20 χρόνια, πάντα θα υπάρχουν αποδείξεις που θα μας επαναφέρουν στη σκληρή πραγματικότητα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι παρακάτω παραγωγές, οι οποίες -στις ημερομηνίες που αναφέρονται στις παρενθέσεις- κυκλοφόρησαν το 2002 και εν ολίγοις συγκαταλέγονται στις ταινίες των '00s που φέτος γίνονται 20 ετών. Στο γράφουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται, μήπως το χωνέψεις κι εσύ, αλλά κι εμείς μαζί σου. 

Panic Room (29/03)

Ο David Fincher σκηνοθετεί τη Jodie Foster ως πρόσφατα διαζευγμένη μητέρα που βρίσκεται παγιδευμένη μαζί με τη 15χρονη κόρη της σ' ένα δωμάτιο-κρησφύγετο, ύστερα από την εισβολή τριών ληστών. Δυστυχώς όμως, αυτό που ψάχνουν να βρουν, είναι μέσα στο "δωμάτιο πανικού" και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το πάρουν. 

>Διάβασε ακόμη: 30+1 ταινίες για το 2022

Spider-Man (03/05)

Μια γενετικά μεταλλαγμένη αράχνη τσιμπά τον τελειόφοιτο λυκείου Peter Parker και αυτός ξαφνικά αποκτά ειδικές ικανότητες αναρρίχησης και ευελιξίας και μεταμορφώνεται σε άνθρωπο-αράχνη που κυνηγά εγκληματίες. Ωστόσο, αποκτά έναν εχθρό, το μεταλλαγμένο Green Goblin που δεν αστειεύεται. 

Signs (02/08)

Ο M. Night Shyamalan ακολουθώντας το αγαπημένο του μυστικιστικό μοτίβο αφηγείται την ιστορία ενός πρώην ιερέα, που μαζί με τον αδελφό του και ιδιοκτήτη φάρμας στην Πενσυλβάνια, προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο τεραστίων γεωμετρικών σχηματισμών που εμφανίστηκαν από το πουθενά ένα βράδυ στα χωράφια του.

The Pianist (06/09)

Ο Roman Polanski βάζει τη σκηνοθετική του υπογραφή σε αυτήν την αληθινή ιστορία του Πολωνο-εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας χάρη στη φήμη του ως μουσικού. Η ταινία απέσπασε μεταξύ άλλων βραβείων, Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2002 και Σεζάρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

The Ring (18/10)

Μια δημοσιογράφος ερευνά το μυστήριο μιας βιντεοκασέτας, που όποιος τη βλέπει πεθαίνει σε 7 μέρες. Επειδή την είδε και εκείνη, ουσιαστικά έχει  τους θεατές, έχει μόλις μία εβδομάδα στη διάθεσή της για να ερευνήσει πώς θα αποτρέψει το αναπόφευκτο για την ίδια και το παιδί της που επίσης είδε την κασέτα.

28 Days Later (01/11)

Σε αυτήν τη σύγχρονη ταινία τρόμου με την υπογραφή του Danny Boyle, βλέπουμε ένα νεαρό να ξυπνά από κώμα σε ένα σχεδόν έρημο Λονδίνο, εξαιτίας ενός επικίνδυνου μεταδοτικού ιού που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε κτήνος με δολοφονικές διαθέσεις. 

>Διάβασε ακόμη: Θρυλικές ταινίες των 80s που κλείνουν τα 40 το 2022

Loving You Hurts (Amar te duele) (08/11)

Η Renata είναι μια νεαρή κοπέλα της υψηλής κοινωνίας και ο Ulises ένας φτωχός τύπος. Οι δύο τους ερωτεύονται, αλλά πρέπει να παλέψουν ενάντια σε όλους, ειδικά στους πλούσιους γονείς της Renata, οι οποίοι στέλνοντάς την στον Καναδά ελπίζουν ότι θα τους χωρίσουν. Η ιστορία επισημαίνει τη διαφορά μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στην Πόλη του Μεξικού, ενώ οι χαρακτήρες τους διακινδυνεύουν τα πάντα μόνο και μόνο για να σώσουν την αγάπη τους.

Gangs of New York (20/12)

Μία από τις πιο καλοφτιαγμένες, μεταγενέστερες ταινίες του Martin Scorsese. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Νέα Υόρκη, ο γιος ενός (δολοφονημένου από αυτόχθονες ντόπιους) ηγέτη Ιρλανδών μεταναστών, γίνεται το δεξί χέρι του Cutting του αρχηγού όλων των συμμοριών στη λαϊκή συνοικία ώστε να τον σκοτώσει δημόσια και πάρει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του.  

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.