Η καριέρα της ισπανικής -και νεότερης κατά τρία χρόνια- εκδοχής του Jeffrey Dean Morgan, του Javier Bardem δηλαδή, τα τελευταία χρόνια πάει από το καλό στο καλύτερο. Η συμμετοχή του στο πολυσυζητημένο έπος του Denis Villeneuve, Dune, αλλά και στο Being the Ricardos στο πλευρό της Nicole Kidman που του απέφερε μία υποψηφιότητα στην κατηγορία Α' αντρικού ρόλου, πρόσθεσε νέες επιτυχίες στο ομολογουμένως πλούσιο βιογραφικό του. Λίγοι μάλιστα γνωρίζουν ότι ο πασίγνωστος ηθοποιός και σύζυγος της Penélope Cruz ξεκίνησε την καριέρα του στην υποκριτική στην τρυφερή ηλικία των 6 ετών στο El Pícaro (The Scoundrel) του Fernando Fernán Gómez. 

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 1 Μαρτίου 1969- ρίχνουμε μια ματιά σε 5+1 δικούς μας αγαπημένους ρόλους του δημοφιλή ηθοποιού με χρονολογική σειρά. Spoiler alert: Σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνεται το Vicky Cristina Barcelona. 

Before Night Falls (2000)

Το βιογραφικό δράμα Before Night Falls του Julian Schnabel από το 2000 αφηγείται την ιστορία του Κουβανού ποιητή Reinaldo Arenas, ο οποίος βρήκε τη φωνή του, αποδέχτηκε τη σεξουαλικότητά του και από υποστηρικτής της Κουβανικής Επανάστασης μετατράπηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές της. Κατά τη διάρκεια αυτής της ταινίας, η οποία χάρισε στον Bardem την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα, ο Arenas αγωνίζεται να βρει τη θέση του στην κοινωνία, η οποία δεν υποστηρίζει το έργο ή την ταυτότητά του.

>Διάβασε ακόμη: Αδικίες και εκπλήξεις στις υποψηφιότητες των Όσκαρ

The Sea Inside (2004)

Το βιογραφικό δράμα The Sea Inside σε σκηνοθεσία Alejandro Amenábar παρακολουθεί τον Ramón Sampedro από γενναίο εξερευνητή να μεταμορφώνεται σε φανατικό υποστηρικτή της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, μετά από ένα καταδυτικό ατύχημα που τον άφησε παράλυτο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο Sampedro συναντά διάφορους ανθρώπους και επηρεάζει βαθιά τις ζωές τους ακόμη και μετά το θάνατό του. Η ταινία The Sea Inside ανακηρύχθηκε καλύτερη ξένη ταινία τόσο στα βραβεία Όσκαρ όσο και στις Χρυσές Σφαίρες στις αρχές του 2005.

No Country For Old Men (2007)

Η μεταφορά του βιβλίου "No Country For Old Men" του Cormac McCarthy από τους αδελφούς Coen στη μεγάλη οθόνη το 2007 αφηγείται την ιστορία του βετεράνου του Βιετνάμ Llewelyn Moss (Josh Brolin) και την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται όταν "σκοντάφτει" σε μία αποτυχημένη συναλλαγή ναρκωτικών στην έρημο του Δυτικού Τέξας. Αφού παραλαμβάνει μία τσάντα που περιέχει ένα μεγάλο ποσό μετρητών (και μια συσκευή εντοπισμού, εν αγνοία του), ο Moss εντοπίζεται από τον ψυχρό και μεθοδικό εκτελεστή συμβολαίων θανάτου Anton Chigurh (Javier Bardem). Σα να βγήκε από τον Εξολοθρευτή, ο αδίστακτος Chigurh δε σταματά μπροστά σε τίποτα με στόχο την ανάκτηση των χρημάτων. Ο Bardem εδώ, ήταν εξαιρετικός και επιβραβεύθηκε με αγαλματίδιο στα Όσκαρ. 

Biutiful (2010)

Το ψυχολογικό δράμα του Alejandro González Iñárritu, Biutiful, ακολουθεί τον Uxbal (Javier Bardem), έναν άτυχο πατέρα που βοηθά τους Κινέζους μετανάστες να βρουν δουλειά στην ισπανική πόλη που μένει, ενώ παράλληλα επικοινωνεί με τα πνεύματα των πρόσφατα αποθανόντων. Η ζωή του Uxbal, η οποία είναι ήδη αρκετά δύσκολη, γίνεται ακόμα χειρότερη όταν διαγιγνώσκεται με μία επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη που δεν του αφήνει περιθώριο ζωής παρά μόνο λίγους μήνες. Μετά τη σοκαριστική είδηση, ο Uxbal προσπαθεί να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες και να καταστρώσει ένα σχέδιο για τα παιδιά του προτού τα αποχαιρετήσει οριστικά. Ενδεχομένως αν δεν υπήρχε ο συγκλονιστικός Colin Firth στο The King's Speech, ο Bardem να βραβευόταν για μία ακόμη φορά με όσκαρ. 

Skyfall (2012)

Το Skyfall του Sam Mendes συνεχίζει την ιστορία του πράκτορα 007 από το σημείο που ένας σκληρός δίσκος με τις ταυτότητες των μυστικών πρακτόρων της MI6 γίνεται αντικείμενο πλοκής, αναγκάζοντας τον συνταξιούχο James Bond (Daniel Craig) να επιστρέψει στο πεδίο και να ανακτήσει τη συσκευή πριν να είναι πολύ αργά. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, και το ταξίδι ξεθάβει φαντάσματα από το παρελθόν της M (Judi Dench), συμπεριλαμβανομένου του Raoul Silva (Javier Bardem), ενός πρώην πράκτορα της MI6 και κυβερνοτρομοκράτη που επέστρεψε για εκδίκηση. Ο ρόλος αυτός, μας θύμισε την ανατριχίλα που προκαλούσε ο προαναφερθείς Anton Chigurh στο No Country For Old Men.

>Διάβασε ακόμη: Οι 10 καλύτερες ταινίες του James Bond

Everybody Knows (2018)

Το αστυνομικό θρίλερ Everybody Knows του Asghar Farhadi το 2018 ξεκινά αρκετά απλά: Η Laura (Penélope Cruz) ταξιδεύει από την Αργεντινή στη γενέτειρά της, την Ισπανία με τα δύο παιδιά της για να παραστεί σε ένα γάμο. Όμως, μετά από μια τυχαία συνάντηση με έναν παλιό φίλο, τον Paco (Javier Bardem), οι διακοπές μετατρέπονται σε κάτι πιο σκοτεινό και πολύ πιο έντονο. Μετά το γάμο, η κόρη της Laura’, η Irene (Carla Campra), πέφτει θύμα απαγωγής, πυροδοτώντας μία σειρά γεγονότων που αποκαλύπτει μία πληθώρα από καλά μυστικά του παρελθόντος. Σχεδόν αυτονόητο το γεγονός ότι το ζευγάρι έχει χημεία και στη μεγάλη οθόνη. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.