Κατά γενική ομολογία τα Oscars αποτελούν ύψιστη τιμή για έναν άνθρωπο του κινηματογράφου και κάθε χρόνο τα βλέμματα των σινεφίλ είναι στραμμένα στο Kodak Theatre στο Χόλιγουντ. Στην 93χρονη ιστορία του θεσμού πολλά περίεργα έχουν συμβεί με αποκορύφωμα το περυσινό χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock, ωστόσο υπήρχαν και 3 τύποι που αποφάσισαν να σνομπάρουν τα Βραβεία και να αρνηθούν την τιμή. Λίγο πριν την τελετή των Oscars 2023, κάνουμε αναδρομή στην ιστορία για να δούμε ποιοι είναι αυτοί.  

Marlon Brando

Πριν από μισό αιώνα, ο Marlon Brando έδωσε μια αξέχαστη ερμηνεία ως Βίτο Κορλεόνε στον 'Νονό' και η κατάκτηση του Α' Ανδρικού Ρόλου θεωρούνταν δεδομένη. Θα ήταν η δεύτερη νίκη του στη συγκεκριμένη κατηγορία μετά το πρώτο του Όσκαρ το 1954 για την ταινία 'On the Waterfront'. Στις 27 Μαρτίου 1973, μια ηθοποιός των White Mountain Apache, η Sacheen Littlefeather, ανέβηκε στη σκηνή, καθώς οι παρουσιαστές πίστευαν ότι θα παραλάμβανε το βραβείο. Η Littlefeather, ήταν επίσης πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη θετική εικόνα των ιθαγενών Αμερικανών και τελικά απέρριψε το αγαλματίδιο εκ μέρους του Brando. 

"Ο Marlon Brando με μεγάλη λύπη δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το πολύ γενναιόδωρο βραβείο", είπε στο κοινό. "Και οι λόγοι για αυτό είναι η αντιμετώπιση των Αμερικανών Ινδιάνων σήμερα από την κινηματογραφική βιομηχανία... και στην τηλεόραση σε επαναλήψεις ταινιών, αλλά και με τα πρόσφατα γεγονότα στο Wounded Knee". Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διεξήγαγε τότε ένοπλη σύγκρουση εναντίον των ιθαγενών Αμερικανών ακτιβιστών στο Wounded Knee της Νότιας Ντακότα. 

Στα μισά της ομιλίας της Littlefeather, οι ακροατές αποδοκίμασαν. "Αργότερα έμαθα ότι έξι φρουροί ασφαλείας έπρεπε να συγκρατήσουν τον John Wayne, ο οποίος βρισκόταν στα παρασκήνια και ήθελε να ορμήσει στη σκηνή και να με σύρει μακριά", δήλωσε η Littlefeather στο ντοκιμαντέρ "Sacheen: Breaking The Silence". Ο ίδιος ο Wayne δήλωσε στους New York Times ότι ο Brando "έπρεπε να εμφανιστεί εκείνο το βράδυ και να δηλώσει τις απόψεις του αντί να πάρει ένα άγνωστο κοριτσάκι και να το ντύσει με ινδιάνικη στολή".

George C. Scott

Αν η απόρριψη του Όσκαρ από τον Brando αποτέλεσε έκπληξη, δεν συνέβη το ίδιο και για τον George C. Scott, ο οποίος κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του ως στρατηγός George S. Patton στην ταινία "Patton" του 1970. Ο Scott είχε δηλώσει χρόνια πριν ότι δεν θα δεχόταν το βραβείο, καθώς διαφωνούσε, επί της αρχής, με έναν διαγωνισμό που έφερνε τους ηθοποιούς αντιμέτωπους μεταξύ τους. Ο Scott ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, αλλά κατά τη διάρκεια της τελετής του 1971 απέρριψε το βραβείο.

Το βράδυ της τελετής, η Goldie Hawn άνοιξε τον φάκελο και φώναξε: "Ω, Θεέ μου! Ο νικητής είναι ο George C. Scott". Ο Σκοτ βρισκόταν στο σπίτι του, στη φάρμα του στα βόρεια της Νέας Υόρκης και ο παραγωγός της ταινίας "Patton" Frank McCarthy ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο.

Dudley Nichols

Ο σεναριογράφος Dudley Nichols έγινε το 1935 ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε το Όσκαρ. Ο Nichols μποϊκοτάρισε τα Όσκαρ για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση της Ακαδημίας να αναγνωρίσει τη συντεχνία των σεναριογράφων και άλλα συνδικάτα. Εκείνη την εποχή, η Ακαδημία αντιδρούσε στα ανεξάρτητα συνδικάτα με το σκεπτικό ότι η οργάνωση λειτουργούσε ήδη ως ένωση  για τους εργαζόμενους.

Δύο φορές η Ακαδημία προσπάθησε να ταχυδρομήσει το βραβείο στον Nichols, αλλά εκείνος το έστελνε πίσω κάθε φορά. "Ως ένας από τους ιδρυτές της Screen Writers' Guild, η οποία δημιουργήθηκε σε επανάσταση κατά της Ακαδημίας και γεννήθηκε από την απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργούσε ενάντια στο απασχολούμενο ταλέντο σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λυπάμαι βαθύτατα που δεν μπορώ να δεχτώ αυτό το βραβείο", έγραφε σε επιστολή του προς την Ακαδημία που αναφέρθηκε από το Associated Press το 1936. "Το να το αποδεχτώ θα σήμαινε να γυρίσω την πλάτη μου σε σχεδόν 1.000 μέλη της Συντεχνίας Σεναριογράφων της οθόνης".

Το μποϊκοτάζ του Nichols απέδωσε καρπούς. Το 1938, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων πιστοποίησε την Screen Writers' Guild ως εκπρόσωπο των συγγραφέων της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τότε, ο Dudley Nichols υποχώρησε και δέχτηκε το Όσκαρ του.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.