Οι 10 καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών

Κάποιος θα έλεγε ότι το είδος της επιστημονικής φαντασίας είναι το πιο συναρπαστικό σε ολόκληρο τον κόσμο του κινηματογράφου. Εμείς φτιάξαμε μια λίστα να σου δείξουμε γιατί.

Τι είναι αυτό που κάνει καλές τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Τα υπέροχα concepts που δίνουν τροφή για σκέψη; Τα settings που είναι βγαλμένα από όνειρα; Η συναρπαστική δράση; Τα απίστευτα gadgets, που εφευρίσκουν οι δημιουργοί;

Η αλήθεια είναι ότι οι καλές ταινίες του είδους δίνουν μια γεύση από το μέλλον. Πράγματα που βλέπαμε σε ταινίες πριν δεκαετίες πλέον βρίσκονται στη δική μας πραγματικότητα. Μια καλή ταινία sci-fi οφείλει να πετύχει αυτά τα στοιχεία για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών.

Η επιστημονική φαντασία και ο κινηματογράφος συμβαδίζουν από τη γέννηση του κινηματογράφου. Το A Trip to the Moon του Georges Méliès, που γυρίστηκε το 1902, ήταν η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας και μία από τις σημαντικότερες για το σινεμά γενικότερα. Και από τότε, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν τα ουτοπικά όνειρα και τους δυστοπικούς εφιάλτες μας.

Με μεγάλα, περίπλοκα σενάρια τύπου "τι θα γινόταν αν", που συνδυάζουν την αφήγηση νέων κόσμων και τις εντυπωσιακές εικόνες, κανένα κινηματογραφικό είδος δεν έχει την ίδια αλληγορική δύναμη με την επιστημονική φαντασία. Όλα επιτρέπονται και τίποτα δεν είναι εκτός ορίων.

Παρακάτω θα βρεις τη δική μας κατάταξη για τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. 

10) Close Encounters of the Third Kind (1977)

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα του Steven Spielberg είναι η ικανότητά του να βάζει έναν καθημερινό άνθρωπο σε εξαιρετικές συνθήκες. Και με το Close Encounters of the Third Kind, βρίσκει τον τέλειο εκπρόσωπό του στο πρόσωπο του Roy Neary του Richard Dreyfuss, ενός μεσοδυτικού οικογενειάρχη που βυθίζεται στην εμμονή εις βάρος αυτών που αγαπά.

Τα UFO του Spielberg εξακολουθούν να φαίνονται (και να ακούγονται) εξωπραγματικά.

09) E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι, το E.T. θα σε κάνει να λυγίσεις. Όταν ο Spielberg δουλεύει σε αυτό το είδος, κανείς δεν μπορεί να τον αγγίξει. Και αυτό είναι ίσως το πιο γλυκόπικρο παραμύθι στη φιλμογραφία του. Με κάποιον τρόπο καταφέρνει να πάρει τη μοναξιά του να μεγαλώνεις σε μια διαζευγμένη οικογένεια και να τη μετατρέψει σε ένα παγκόσμιο βάλσαμο που δεν χάνει ποτέ από τα μάτια του την επιστημονική φαντασία. Μια σχεδόν τέλεια ταινία.

08) Back to the Future (1985)

Πρόκειται για μια mainstream, blockbuster κωμωδία με μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες ιδέες sci-fi, που "σιγοβράζουν" κάτω από την κάπως λαϊκίστικη επιφάνειά της. Αλλά ο σκηνοθέτης Robert Zemeckis και οι πρωταγωνιστές, Michael J. Fox και Christopher Lloyd, μετατρέπουν την ταινία σε "γίγαντα".

07) Jurassic Park (1993)

Το blockbuster του Steven Spielberg "Όταν οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στη Γη" είναι ακριβώς αυτό: ένα blockbuster. Η πιο έξυπνη ταινία που έφτασε ποτέ το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο box office.

06) Star Wars (1977)

Η ταινία που μας ταξίδεψε για πρώτη φορά στον μακρινό γαλαξία του George Lucas ακόμα προκαλεί ανατριχίλες. Ήταν η είσοδος εκατομμυρίων ανθρώπων στην επιστημονική φαντασία και, ως εκ τούτου, αξίζει τουλάχιστον αυτήν τη θέση. Από τούτη την ταινία έχουν δημιουργηθεί ολόκληροι νέοι κόσμοι και σύμπαντα, που αποφέρουν αυτήν τη στιγμή δισεκατομμύρια στη Disney, σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα της.

05) District 9 (2009)

Αν και σήμερα πλέον αποτελεί μια αναγνωρισμένη κλασική ταινία sci-fi, η αλληγορία του Neill Blomkamp για το μελλοντικό Απαρτχάιντ "πετάχτηκε" από το πουθενά πριν από 15 χρόνια και τελικά έφτασε μέχρι τα Όσκαρ. Ο Sharlto Copley δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία ως ένας δειλός Νοτιοαφρικανός γραφειοκράτης που έχει αναλάβει να διώξει μια φυλή διαχωρισμένων εξωγήινων από την παραγκούπολη του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο πολιτικός σχολιασμός είναι αναπόφευκτος, αλλά το District 9 είναι επίσης ένα αδιανόητο κατόρθωμα, που μας έριξε τα σαγόνια τότε και συνεχίζει να το κάνει και τώρα.

04) Inception (2010)

Οι στιγμές μεγαλείου του Christopher Nolan έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει καλύτερος σκηνοθέτης επιστημονικής φαντασίας στο Χόλιγουντ. Το Inception είναι το πιο τρανό παράδειγμα.

Η τετραδιάστατη αρχιτεκτονική του Nolan που μοιάζει με αναδιπλούμενο περιοδικό, μια περίπλοκη πλοκή ληστείας που παίζει με τη λογική των ονείρων και τους νόμους της βαρύτητας και ένα απολύτως τέλειο καστ (Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page, Ken Watanabe, Michael Caine, Cillian Murphy και Tom Hardy). Ναι, οκ, το Oppenheimer τού χάρισε επιτέλους το όσκαρ, αλλά αυτή εξακολουθεί να είναι η καλύτερη ταινία του.

03) Terminator 2: Judgment Day (1991)

Ξεκάθαρα μία από τις καλύτερες ταινίες του είδους της, ίσως η καλύτερη του Cameron (άσε, βρε Avatar), ένα από τα κορυφαία sequel ολόκληρης της ιστορίας του σινεμά, απίστευτα εφέ, που "κρατιούνται" ακόμη και σήμερα εξαιρετικά, ασύλληπτη δράση και ένα καστ που μας έβαλε απευθείας στην "Ημέρα της Κρίσης". Αν θέλεις να εξηγήσεις σε κάποιον τι σημαίνει "επιστημονική φαντασία", το Terminator 2 είναι η απόλυτη ταινία.

02) Blade Runner (1982)

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψει κανείς σήμερα, το Blade Runner είχε θεωρηθεί απογοήτευση όταν κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1982. Αλλά χάρη σε ένα Director's Cut, που κατέφθασε αργότερα και διόρθωσε κάποιες -τεχνικές, κυρίως- λεπτομέρειες, η σκληροτράχηλη μελλοντική νουάρ μεταφορά του βιβλίου του Philip K. Dick, "Το Ηλεκτρικό Πρόβατο", από τον Ridley Scott πήρε τελικά τη θέση που της αξίζει στην κορυφή της επιστημονικής φαντασίας. Στο ρόλο του συγκρουσιακού Replicant, Roy Batty, ο Rutger Hauer παραδίδει έναν από τους σπουδαιότερους μονόλογους του είδους με τον λόγο του "δάκρυα στη βροχή".

Φιλοσοφία, υπαρξιακά ζητήματα, δράση, ατμόσφαιρα, μουσική από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Μια ταινία σοκ. Απέκτησε ένα εξίσου σοκαριστικό sequel από τον Villeneuve του Dune πολλά χρόνια αργότερα. 

01) The Matrix (1999)

Το πρώτο Matrix ήταν μια απίθανη σύγκλιση από τέλειους επιμέρους παράγοντες. Δεν είναι μόνο το -ακόμη και σήμερα- ασύλληπτο concept του, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είμαστε όντως μέσα στο Matrix, δεν είναι μόνο οι καινοτομίες που έφερε με το slo-mo action στην κινηματογράφηση, πήγε βήματα ολόκληρα την τέχνη του κινηματογράφου μπροστά.

Οι Wachowskis πλημμύρισαν αυτήν τη φιλοσοφική ταινία δράσης με ιδέες που ενώθηκαν μεταξύ τους για να φτιάξουν κάτι καλύτερο από το άθροισμά τους. Επηρέασε την ποπ κουλτούρα όσο λίγες ταινίες και παραμένει η τέλεια ταινία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr