Δεν υπάρχει άλλο πλάνο στον κινηματογράφο σαν αυτό της Marvel. To MCU, το οποίο εισέρχεται πλέον αισίως στην 6η φάση του (όπως τις ονομάζουν) αποφάσισε να κάνει πιο grande κινήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες στιγμές -αναλογικά- της 4ης και 5ης φάσης, από τότε δηλαδή που έκλεισε το Infinity saga με το Endgame. Τώρα ήρθε η ώρα για το The Fantastic Four: First Steps του Matt Shakman (WandaVision).
H εισαγωγή των εξαιρετικά δημοφιλών χαρακτήρων, που ήρθαν κι αυτοί από την εξαγορά της Fox (όπως και οι X-Men με τον Deadpool) γίνεται με αρκούντως μεγαλεπήβολα σχέδια για τη συνέχεια, που θέλουν τους "Εκδικητές" να επανενώνονται στο Avengers: Doomsday μαζί με τους Fantastic Four, απέναντι σε έναν Dr. Doom, τον οποίο θα υποδύεται με κάποιον τρόπο ο Robert Downey Jr. Ναι, είμαστε σε μια πολύ περίεργη φάση και είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Παρ' όλα αυτά, τα πρώτα βήματα των Fantastic Four απέχουν με έξυπνο τρόπο από την παραπάνω πολυπλοκότητα, αφού η νέα ταινία διαδραματίζεται σε μια "νέα Γη", με τον κωδικό "828" (αποτίοντας έτσι φόρο και στον εκλιπόντα δημιουργό τους, Jack Kirby, που είχε γεννηθεί στις 28 Αυγούστου). Σε αυτήν τη Γη, δεν ισχύουν τα όσα έχουμε δει στην "δική μας" Γη ή, ας πούμε, στον πλανήτη που κατοικοεδρεύουν οι υπερήρωες του MCU, που έχουμε γνωρίσει μέχρι αυτό το σημείο.
Χαρακτηριστική αισθητική
Ακριβώς αυτό το νέο setting δίνει χαρακτήρα, αλλά και ώθηση στους νέους ήρωες, ώστε να βρουν καλύτερα "τα πρώτα πατήματά τους". Το ρετροφουτουριστικό τοπίο της ταινίας First Steps τιμά δεόντως το αρχικό υλικό των comics φέροντας έντονα στο νου τις παλαιότερες "χρυσές" εποχές του μέσου, ταιριάζοντας την "ευγένεια" των F4 με τη '60-ίλα", ενώ παράλληλα μάς ταξιδεύει και στο βαθύ διάστημα, ολοκληρώνοντας την ψυχεδέλεια.
Όλο το παραπάνω κομμάτι δένει εξαιρετικά, και σε συνδυασμό με την έντονη αισθητική ταυτότητα δίνει πιθανώς τον πιο ισχυρό τομέα του φιλμ. Η ατμόσφαιρα, η πόλη, ο κόσμος στους δρόμους που συζητά τα όσα γίνονται, τα κοσμικά απόκρυφα του διαστήματος και η φάτσα του Pedro Pascal φέρνουν μια καλλιτεχνική διεύθυνση που εντυπώνεται στον θεατή, με την ευκολία που το κάνει και το νέο βασικό μουσικό θέμα, το οποίο φωνάζει κυριολεκτικά "Fantastic Four" (κι είναι απ' τα καλύτερα που έχουμε ακούσει στο MCU).
Ψηλά ο πήχυς
Οι Fantastic Four όμως δεν είναι κάποιοι B-listers, που αποφάσισε η Marvel να γνωρίσει σε νέο κοινό. Δεν είναι τυχαίο, που ήδη είχαν μπόλικες ταινίες τα τελευταία χρόνια υπό το label της Sony. Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο, ας πούμε, σε σχέση με τους πρόσφατους Thunderbolts.
To casting δεν είναι τυχαίο. Σαφώς, η Marvel παίζει πάντα με dream team, αλλά εδώ έχουμε την αφρόκρεμα: το πρωταγωνιστικό ζευγάρι (Pedro Pascal, Vanessa Kirby) ενδεχομένως είναι απ' τους πολυσυζητημένους του Hollywood των τελευταίων ετών, εξαιρετικά συμπαθείς, ακαταμάχητα όμορφοι και περιζήτητοι. Την ομάδα συμπληρώνουν οι ταχύτατα ανερχόμενοι Ebon Moss-Bachrach (The Bear) και Joseph Quinn (Stranger Things).
Στα καλά νέα, έχουμε μια δεμένη ομάδα, που έχουν χημεία μεταξύ τους και τους οποίους παρατηρούμε λίγα χρόνια μετά την "γέννησή" τους ως super heroes. Αυτό δίνει μερικές εύκολες λύσεις ως προς τις μεταξύ τους διαδράσεις, αλλά και κάποια έλλειψη επαφής με όσους δεν έχουν εντρυφήσει.
Το να μην συμπεριλαμβάνεται το origin story στην πρώτη ταινία είναι πάντα ρίσκο. Εδώ, έχουμε τα κακά νέα, καθώς η ιστορία τους γίνεται γνωστή στον θεατή μέσω ενός μοντάζ στην αρχή, που θεωρητικά δίνει μια πιο σαφή εικόνα, όμως είναι κάπως χαοτικός ο όγκος της πληροφορίας, αφού έχουμε τον νέο πλανήτη, τους ήρωες, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζουν και ίσως είναι λίγο δύσκολο να το παρακολουθήσει κάποιος. Το χειρότερο όμως είναι ότι πλήττει τη ροή της ταινίας.
Βλέπετε, αμέσως μετά, το First Steps πέφτει κάπως σε λήθαργο μέχρι να επανέλθει η ένταση και να γνωρίσουμε τους κακούς. Αυτό γίνεται για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ τους και να προλάβουμε να γνωρίσουμε κάπως την τετράδα, όμως υπάρχουν αστοχίες.
Για παράδειγμα, ο Pascal, εν αντιθέσει με αυτό που θα περίμενε κάποιος, παίζει έναν ήρωα αδέξιο και χωρίς αυτοπεποίθηση. Κάπως κόντρα ρόλος για εκείνον, θα έλεγε κανείς. Ο Moss-Bachrach, τον οποίο βλέπουμε ελάχιστα στην πρότερη του μορφή (ως Ben Grimm) σε κάποια flashbacks, αφού γίνεται The Thing άμεσα, έχει ένα sub-story το οποίο δεν οδηγεί πουθενά ή, μάλλον, δεν έχει χρόνο να οδηγήσει πουθενά. Η Silver Surfer, ο εξωγήινος που για πρώτη φορά τη βλέπουμε με θηλυκή μορφή (και την υποδύεται ανέκφραστα η Julia Garner), θα έπρεπε να φέρει μια τραγικότητα, όμως δεν τα καταφέρνει, γιατί επίσης είχε ελάχιστο χρόνο ανάπτυξης.
Από την άλλη μεριά, η Sue Storm επιδεικνύει τις δυνάμεις της σε πολλαπλά επίπεδα, με την Kirby να μοιράζει γοητεία, "τραβώντας κουπί" στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, μαζί με τον Johnny Storm (aka Human Torch), ο οποίος είχε κάποια σεναριακή υπόσταση (αν και ολίγον γραφική η απεικόνισή του από τον Quinn).
Το μεγάλο στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα της ταινίας για τους φανς ήταν φυσικά ο "κακός", ο οποίος ορίζει και το διακύβευμα: ο Galactus, Αυτός που Καταβροχθίζει Κόσμους (sic). Στα κόμικ, έχουμε έναν χαρακτήρα στο μέγεθος πλανήτη κι ενώ στο First Steps δεν έχει τέτοιο εκτόπισμα για πρακτικούς λόγους, η αλήθεια είναι ότι τον απολαύσαμε να γεμίζει την οθόνη IMAX με περίσσεια χάρη.
Η βροντερή φωνή του Ralph Ineson τσίτωσε τα subwoofer και μας έκανε να νιώσουμε άβολα, ενώ πράγματι ήταν μια έντονα απειλητική παρουσία. Στα κόμικ ενδεχομένως να λειτουργούσε καλύτερα ένας Dr. Doom ως antagonist των F4, κι ένας Galactus για τους Avengers, όμως στις ταινίες οι ισορροπίες διαφέρουν.
Η δράση ήταν μετρημένη και, ενδεχομένως, η κάπως μπερδεμένη ροή της ταινίας να μην βοήθησε πολύ στην τελική ετυμηγορία, όμως φτάνει σε δυνατή κορύφωση και, παρά τα μπόλικα κλισέ, καταφέρνει και κερδίζει τον θεατή.
Το First Steps μάλλον έπρεπε να έχει και δεύτερο μέρος ή απλά να έχει περισσότερες ιδέες, όμως σίγουρα δεν είναι κακή ταινία. Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με τα φιλμ επί εποχής Fox.
Λειτουργεί αρκετά καλά αυτόνομα και είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει όπως πρέπει, όταν δούμε και τη συνέχεια των F4 στις νέες ταινίες Avengers. Αυτό που θα θέλαμε είναι απλά να έχουμε γνωρίσει λίγο καλύτερα την ομάδα.
To The Fantastic Four: First Steps προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη Feelgood Entertainment.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.