Σειρές ή ακόμη και franchises ταινιών κάνουν συχνά το τολμηρό βήμα της αντικατάστασης ενός ηθοποιού σε κεντρικό ρόλο με κάποιον άλλο, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν σκοτεινοί παρασκηνιακοί σκοποί, κάποιες άλλες γιατί αποφάσισαν να ακολουθήσουν άλλα μονοπάτια οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές και ενίοτε γιατί παραγωγή και σκηνοθέτης θέλουν να παρουσιάσουν μια διαφορετική ηλικιακή οπτική κάποιου χαρακτήρα. Το ρίσκο σχεδόν πάντοτε περιέχεται σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Υπάρχουν όμως και recast που έβγαλαν και με το παραπάνω τα λεφτά τους. 

1. Lando Calrissian – Solo: A Star Wars Story

Όποια κι αν είναι η άποψή σου για το Solo: A Star Wars Story, θα συμφωνήσεις σε ένα πράγμα: Η επιλογή του Donald Glover για τον ρόλο του Lando Calrissian ήταν άψογη. Παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από τον Billy Dee Williams, ο Glover ήταν τόσο καλός που οι fans του franchise του Πολέμου των Άστρων θα ήθελαν να δουν και μία ταινία αποκλειστικά βασισμένη στον χαρακτήρα του. O Childish Gambino έφερε τον αέρα ανανέωσης που τόσο πολύ είχε ανάγκη το saga.

2. Bruce Banner – Avengers

Σε ελάχιστους άρεσε ο Edward Norton σαν Bruce Banner (στο The Incredible Hulk), οπότε δεν θα λέγαμε ότι ήταν ιδιαίτερο ρίσκο η επιλογή κάποιου άλλου ηθοποιού για το alter ego του Hulk στις ταινίες των Avengers. Ωστόσο, η εμφάνιση του Mark Ruffalo (που μέχρι τότε είχε εντελώς διαφορετικό υποκριτικό προφίλ) όχι μόνο ανέστησε έναν χαρακτήρα που πολλοί φοβόντουσαν πως θα περνούσε αδιάφορος ανάμεσα στην dream team της Marvel, αλλά κατέστησε τον Hulk σε μια από τις πιο αγαπητές φυσιογνωμίες του franchise. 

3. Όλο το cast – Star Trek

Ο JJ Abrams επέστρεψε στους original χαρακτήρες του Star Trek και δεν πήρε το ρίσκο να αλλάξει έναν ή δύο βασικούς ρόλους: ξεκίνησε να δουλεύει με ολοκαίνουριο cast. Και παρά τις αντίθετες προβλέψεις, οι Chris Pine, Zachary Quinto, Simon Pegg, Zoe Saldana και Anton Yelchin τα κατάφεραν περίφημα, ενθουσιάζοντας ακόμη και τους πιο πιστούς (και παλιούς) ακόλουθους του franchise. 

4. Obi-Wan Kenobi – Star Wars Episode I: The Phantom Menace

Ok, το Phantom Menace  ̶ή̶τ̶α̶ν̶ ̶μ̶ι̶α̶ ̶π̶ρ̶α̶γ̶μ̶α̶τ̶ι̶κ̶ά̶ ̶σ̶κ̶α̶τ̶έ̶ν̶ι̶α̶ ̶τ̶α̶ι̶ν̶ί̶α̶ δεν διεκδικεί και τον τίτλο της καλύτερης ταινίας του Star Wars. Έκανε όμως ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση: το recast ενός από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες, του Obi-Wan Kenobi. Ο Ewan McGregor στάθηκε στο ύψος της κληρονομιάς του ρόλου που του άφησε ο Alec Guinness, μελέτησε αρκετά, δούλεψε ακόμη περισσότερο και θα λέγαμε πως έσκισε σαν ένας νεότερος Obi-Wan.

5. Jim Rhodes – Iron Man 2

Πίσω στο 2008, μία ταινία με πρωταγωνιστή έναν ήρωα της Marvel θεωρούνταν τεράστιο ρίσκο. Η επιτυχία του πρώτου Iron Man όμως πυροδότησε την δημιουργία δεκάδων ακόμη φιλμ, τα οποία όλοι γνωρίζουν και που φυσικά έκαναν πάταγο στα ταμεία. Οπότε γιατί να αλλάξει κάποιος στην επιτυχημένη αρχική συνταγή; Υπάρχουν ένα σωρό θεωρίες για την αντικατάσταση του Terrence Howard στον ρόλο του James Rhodes (War Machine): Από την μείωση των χρημάτων που έπαιρνε μέχρι μπουνίδια που αντάλλαξε στο πλατό με τον Robert Downey Jr. Όπως και να έχει, πέντε ταινίες αργότερα, είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς ποιος άλλος έχει υποδυθεί τον Rhodey εκτός από τον Don Cheadle. 

6. The Joker – The Dark Knight

Τι να πει κάποιος για την ερμηνεία του Heath Ledger ως Joker στο The Dark Knight, που του χάρισε άλλωστε και ένα Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου μετά θάνατον. Ο Jack Nicholson ήταν τέλειος στον ίδιο ρόλο στο Batman του Tim Burton, το 1989. 19 χρόνια μετά, ο Ledger απέδειξε πώς είναι να είσαι τέλειος και εντελώς διαφορετικός, πάνω στο ίδιο ακριβώς πράγμα. 

7. Vito Corleone – Ο Νονός 2

Παρότι είναι ευκολότερο να κάνεις recast για μία νεότερη εκδοχή του ίδιου χαρακτήρα, κανείς δεν φανταζόταν ότι ο Robert De Niro θα έδινε μια τόσο μοναδική ερμηνεία πάνω στον χαρακτήρα του Marlon Brando, στην δεύτερη ταινία του Νονού. Ο De Niro, σχετικά άγνωστος τότε, κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου (1975).

8. Hannibal Lecter – Η Σιωπή των Αμνών

Ελάχιστοι μπορεί να το γνωρίζουν αλλά η Σιωπή των Αμνών (1991) είναι στην ουσία το sequel για το Manhunter του Michael Mann (1986). Στο δεύτερο, τον ρόλο του Hannibal Lecktor (έτσι λεγόταν αρχικά ο μετέπειτα Lecter) είχε ο Brian Cox. Στην ταινία του Jonathan Demme όμως ο ρόλος κατέληξε στον Anthony Hopkins και η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή: 5 Όσκαρ -ανάμεσα σε αυτά και του Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Hopkins- καθώς και συμμετοχή στο remake του Manhunter αλλά και στα Red Dragon και Hannibal.

9. Peter Parker – Captain America: Civil War

Όταν έφτασε η στιγμή να ενταχθεί ο Peter Parker στο MCU, η Marvel αντιμετώπισε ένα τεράστιο δίλημμα: το αν θα έπρεπε να κάνει reboot σε έναν χαρακτήρα που είχε μόλις κάνει reboot (με το Spider-Man: Homecoming). O Tom Holland, παρά το cameo, δεν ήταν κακός, κάτι που επιβεβαιώθηκε σχεδόν έναν χρόνο αργότερα με την ενδεχομένως καλύτερη ταινία Spider-Man όλων των εποχών.

Από: Esquire UK