Από τον βραβευμένο με Όσκαρ συν-σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας "Το Μεγάλο Σορτάρισμα", Adam McKay έρχεται το "VICE: Ο δεύτερος στην ιεραρχία". Η κινηματογραφική βιογραφία του αμφιλεγόμενου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Dick Cheney και ο καθοριστικός ρόλος του στην εμπόλεμη εξωτερική πολιτική της Αμερικής επί προεδρίας George W. Bush.

Η υπόθεση

Η ταινία σκιαγραφεί κωμικά και γλαφυρά πώς ένας γραφειοκράτης από την Ουάσιγκτον ανελίχθηκε αθόρυβα σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Dick Cheney αναδιαμόρφωσε την Αμερική και τον κόσμο με τρόπους που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις μέχρι και σήμερα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όπως οι περισσότεροι Αμερικάνοι έτσι και ο Adam McKay δεν γνώριζε πολλά για τον φαινομενικά άγνωστο Dick Cheney , τον αντιπρόεδρο του George W. Bush στην περίοδο 2001-2009, που άλλαξε την ιστορία της Αμερικής αν όχι για πάντα, τότε σίγουρα για πολλές δεκαετίες. "Δεν ήξερα πολλά για τον Cheney αλλά όταν ξεκίνησα να διαβάζω γι’αυτόν, εντυπωσιάστηκα με τον ίδιο, τα κίνητρά του, τον απίστευτο τρόπο με τον οποίο πήρε εξουσία και δύναμη και το πόσο διαμόρφωσε τη θέση της Αμερικής στον σύγχρονο κόσμο", δηλώνει ο McKay.

Ο Cheney ​​​​​​ασχολούταν με το fly-fishing, ένα σπορ που απαιτεί υπομονή, μια αρετή που τον βοήθησε στην ανέλιξή του. Δεν θα είχε όμως καταφέρει τόσα πολλά αν δεν είχε στο πλάι του την υποστηρικτική σύζυγό του και εφηβικό του έρωτα, Lynne Vincent. Ήταν εκείνη που τον βοήθησε να πατήσει στα πόδια του όταν απέτυχε στο Γέιλ. "Χωρίς αμφιβολία η φιλόδοξη φύση της Lynne ήταν αυτή που βοήθησε τον Cheney να αλλάξει τη ζωή του. Όσοι την γνώριζαν λένε πως όποιον και να είχε παντρευτεί θα είχε καταφέρει τα ίδια. Ο Cheney από την άλλη θα ζούσε μια ήσυχη ζωή στο Γουαϊόμινγκ όπως τα αδέρφια του", σχολιάζει ο McKay.

Ο Dick, η Lynne και ο Donald

Ο McKay είχε αποφασίσει εξαρχής ποιον ήθελε να ενσαρκώσει τον μακιαβελικό Cheney. "Έγραψα το σενάριο με τον Christian Bale στο μυαλό μου. Αν είχε αρνηθεί τον ρόλο ίσως να μην έκανα αυτή την ταινία", λέει ο McKay. Ο Bale, βραβευμένος με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "The Fighter", μόλις έμαθε ότι McKay τον θέλει για τον ρόλο σκέφτηκε ότι "είναι τρελός", μέχρι που διάβασε το σενάριο και σκέφτηκε "Απίστευτο!". "Ήταν φοβερό! Το σενάριο ήταν πολύ παραπάνω από ότι περίμενα. Δεν έχει να κάνει αυστηρά με την πολιτική, έχει πολλές προεκτάσεις, όπως το τι σημαίνει να είσαι μέλος μιας οικογένειας, ενός έθνους. Και πάντα ο τρόπος του Άνταμ είναι απίστευτα αστείος", δηλώνει ο Bale. Έξι μήνες κράτησαν οι δοκιμές για την εμφάνιση του Bale μέχρι να είναι όλοι τους απόλυτα ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα. Ο Bale διάβασε τα πάντα για τον Cheney, συμβουλεύτηκε διατροφολόγο ώστε να πάει βάρος με υγιή τρόπο, μελέτησε τις κινήσεις του, τον τρόπο ομιλίας του. Έκανε τα πάντα για να πλησιάσει όσο πιο πολύ γινόταν τον χαρακτήρα του. Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων δεν στεκόταν μπροστά στις κάμερες ο Bale αλλά ο Cheney ή τουλάχιστον αυτό σχεδόν πίστεψαν όλοι.

Αφού ο McKay είχε στο καστ του τον Bale, φρόντισε να κλείσει τη συμφωνία με τη γυναίκα που θα έπαιζε τη Lynne και δεν ήταν άλλη από την, πέντε φορές υποψήφια για Όσκαρ (The Fighter, Οδηγός Διαπλοκής, κ.ά.), Amy Adams. Πριν ακόμα της στείλει το σενάριο η Άνταμς είχε αποφασίσει ότι ήθελε να παίξει και πάλι με τον Bale. "Η Lynne μου θύμισε τη γιαγιά μου που μεγάλωσε στη Γιούτα, μια αγροτική πόλη παρόμοια με το Γουαϊόμινγκ. Δεν ήταν ζεστός άνθρωπος εκ πρώτης όψεως αλλά ήταν αγωνίστρια και μπόρεσα έτσι να καταλάβω το ένστικτο της επιβίωσης της Lynne που είχε μεγαλώσει με περιορισμένες ευκαιρίες. Τη σέβομαι πολύ και μου αρέσει πολύ το θράσος της", σχολιάζει η Adams. 

Ο τρίτος καθοριστικός ρόλος στην ταινία είναι εκείνος του Donald Rumsfeld που για δεκαετίες ήταν ο μέντορας, συνεργάτης και στο τέλος υφιστάμενος του Cheney. Για τον ρόλο ο McKay επέλεξε τον υποψήφιο για Όσκαρ Steve Carell με τον οποίο είχε ξαναδουλέψει στο παρελθόν ("Το Μεγάλο Σορτάρισμα", "Ο Παρουσιαστής: Ο Μύθος του Ron Burgundy"). "Όπως ο Bale έτσι ακριβώς και ο Καρέλ, χάθηκε στο μυστήριο του χαρακτήρα του", σχολιάζει ο McKay . Ο Στιβ Καρέλ καλείται να ενσαρκώσει έναν ρόλο που από μέντορας γίνεται υφιστάμενος, από θρασύς και σχεδόν ανήθικος γίνεται ευάλωτος και πληγωμένος και ο Καρέλ είναι ο κάταλληλος άνθρωπος γι’αυτό γιατί είναι εξίσου ταλαντούχος στην κωμωδία και στο δράμα.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Β’ Ρόλου στο "Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ στο Μιζούρι", Sam Rockwell, ήταν ο ιδανικός για τον ρόλο του George W. Bush. "Ο Άνταμ είναι εξαιρετικός ευφυής. Αν συνδυάσεις την πολιτική σκέψη με ένα κωμικό μυαλό έχεις το ενδιαφέρον αποτέλεσμα που χρειάζεται αυτή η ιστορία. Το χιούμορ του είναι αυτό που βοηθάει τον θεατή να βυθιστεί στην ιστορία", σχολιάζει ο Rockwell και συνεχίζει για τον ρόλο του, "Είδα πολλές μιμήσεις για τον Μπους, μερικοί ήταν απίστευτοι. Ύστερα μελέτησα ό,τι υπήρχε για εκείνον, ήθελα να βρω τη δικιά μου οπτική στον χαρακτήρα του. Ήθελα να ψάξω την αθωότητά του και να τονίσω τη γοητεία του. Δεν ήθελα να βγει μια καρικατούρα".

Συνδυάζοντας ένα δυνατό σενάριο με την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού ο Bale πιστεύει ότι το "VICE: O δεύτερος στην ιεραρχία" έχει πετύχει πολλά περισσότερα από όσα φανταζόταν. "Είναι εντυπωσιακό όχι μόνο από την πλευρά του σκοτεινού Dick Cheney που απέκτησε περισσότερη δύναμη από οποιονδήποτε Αμερικάνο. Κρατάει έναν καθρέφτη μπροστά από τον καθέναν, τι θα κάναμε αν είχαμε τόση δύναμη ξαφνικά;", σχολιάζει ο Bale.

Για τον McKay είναι πολλά περισσότερα από μια βιογραφία, "Οτιδήποτε κι αν πιστεύει κάποιος πολιτικά, όλοι μας θέλουμε να μάθουμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Υπάρχει κάποιος λόγος που η κυβέρνησή μας είναι φτιαγμένη με επιταγές. Η εξουσία είναι εθιστική. Η Αμερική έχει εξελιχθεί σε μια χώρα που είναι επικεντρωμένη στη δύναμη και την καριέρα ενώ κάποτε μας ένοιαζε η οικογένειά μας. Για εμένα το VICE είναι μια ταινία για τον εγωισμό της εξουσίας και για το πώς χάσαμε την κοινωνία μας και την πατρίδα μας. Ακόμα και για τον Τσένεϊ η κατάληξη ήταν τραγική. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά αυτή της ταινίας, ότι μπορείς να την ερμηνεύσεις όπως θες".

Το "VICE: Ο δεύτερος στην ιεραρχία" κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Δεκεμβρίου.