Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο Seth Rogen γυρίζει ταινίες εδώ και περίπου 20 χρόνια, ενώ αν τσεκάρει κανείς το προφίλ του στο IMDB εύκολα θα καταλάβει ότι μιλάμε για κάτι πολύ περισσότερο από τον σύγχρονο άρχοντα των stoner films. Ο Αμερικανόςς ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει κάνει πρακτικά τα πάντα: κωμωδία, παρωδία, δράμα, ταινίες ενηλικίωσης, stoner films, super hero movies. Έχει υπάρξει δημιουργός, σεναριογράφος, παραγωγός, πρωταγωνιστής αλλά και κομπάρσος.

Ποιες όμως είναι οι καλύτερες προσπάθειές του μέχρι στιγμής; Με αφορμή τα 41α γενέθλιά του -γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1982-, ακολουθούν όλες οι ταινίες του, από την χειρότερη στην καλύτερη, σε μία ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στον ιδιαίτερα ταλαντούχο και ευφυή Seth Rogen.    

You, Me, and Dupree

Ακόμα κι οι καλύτεροι διασκεδαστές έχουν κάποιες πολύ κακές επιλογές στο βιογραφικό τους. Δυστυχώς η συγκεκριμένη λερώνει το CV του Rogen. Η ταινία που αναφέρεται σε έναν φίλο που δεν δείχνει ικανός να μεγαλώσει με αποτέλεσμα να καταστρέφει την σχέση του, κινείται χωρίς καμία ιδιαίτερη πλοκή και δεν πείθει σε κανένα σημείο. Όντως, ο ρόλος του είναι μικρός σε σχέση με τους πρωταγωνιστές (Kate Hudson-Owen Wilson), αυτός όμως δεν του δίνει άλλοθι.

The Interview

Σε γενικές γραμμές η ταινία μοιάζει φτιαγμένη μόνο και μόνο για να προκαλέσει αντιδράσεις. Το story που θέλει δύο δημοσιογράφους να πηγαίνουν αποστολή στη Βόρεια Κορέα με σκοπό να δολοφονήσουν τον Kim Jong-un θα μπορούσε να είναι αστείο. Δυστυχώς, όμως, δεν τα καταφέρνει.

The Guilt Trip

Θα μπορούσε να ήταν μία ωραία ιδέα, αν δεν ήταν τόσο τυπική. Τελικά, η προσπάθεια των Barbra Streisand και Seth Rogen να αναπαραστήσουν το road-trip ενός γιου και της μητέρας του πέφτει πραγματικά στο κενό ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα.

The Green Hornet

Από όλα τα projects που ο Rogen έχει συνεργαστεί με τον σεναριογράφο Evan Goldberg, αυτό σίγουρα δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό. Ίσως φταίει το γεγονός ότι o Green Hornet είναι και δεν είναι υπερήρωας, ίσως φταίει -μάλλον πιο πιθανό- το γεγονός ότι η ταινία μοιάζει πρόχειρη. Παρά τις πολύ καλές προοπτικές που φάνηκε να έχει κατά τη διάρκεια της παραγωγής, το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τον δημιουργό της. Σίγουρα, όμως, ο Rogen αξίζει άλλη μία προσπάθεια στα super hero movies.

Neighbors 2: Sorority Rising

Στο τέλος τη μέρας, το Neighbors 2 θα μπορούσε και να μην είχε γυριστεί ποτέ, η τρομερή επιτυχία όμως του πρώτου μοιραία οδήγησε στο sequel. Πατώντας πάνω στη μεγάλη παράδοση που έχει το αμερικάνικο σινεμά στο να γυρίζει ταινίες με πανεπιστημιακές αδελφότητες, δεν κατέκτησε κάποια νέα κορυφή, είναι όμως μία πολύ διασκεδαστική ταινία, ιδανική για βράδια με ποπ κορν.

Observe and Report

Κλασική περίπτωση ταινίας που χωρίζει τους fans στη μέση. Ο κεντρικός ρόλος που θέλει έναν ασταθή ψυχολογικά αστυνομικό να μεταμορφώνεται σε τιμωρό του εγκλήματος, κάνει την ταινία να καρκινοβατεί ανάμεσα στα άκομψα αστεία για τη ψυχική υγεία και τον κωμικό αλλά πολύ εμπεριστατωμένο και ανθρώπινο σχολιασμό του φαινομένου. Επί της ουσίας, έχει να κάνει με το πόσο θετικά -ή όχι- είσαι διατεθειμένος απέναντι στον Rogen. Για εμάς αξίζει τον κόπο πάντως.

Like Father

O Rogen έχει αφανή ρόλο στην ταινία, αφού την έγραψε και την σκηνοθέτησε η σύζυγός του, Lauren Miller. Ενώ οι Kelsey Grammer και Kristen Bell τραβάνε το περισσότερο κουπί, υποδυόμενοι τον πατέρα και κόρη αντίστοιχα που σε όλοι τους τη ζωή ήταν αποξενωμένοι, ο Rogen καταφέρνει να κλέψει την παράσταση σε αυτήν την ταινία του Netflix. Όχι κάτι πραγματικά σπουδαίο αλλά μία πολύ καλή επιλογή για Κυριακή βράδυ.

The Night Before

Πολύ κοντά για να μπει στο top ten, έμεινε έξω επειδή αν και είναι εξωφρενικά αστεία σε αρκετές στιγμές της, σε κάποιες άλλες δεν καταφέρνει να φτάσει τα επίπεδα χιούμορ των κορυφαίων κωμωδιών του Rogen. H ταινία που καταπιάνεται με την επανένωση τριών φίλων μία παραμονή Χριστουγέννων είναι ένα πολύ καλό δείγμα του πώς μπορεί το εφηβικό χιούμορ να γίνει τέχνη στη μεγάλη οθόνη. Απλά δεν είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα.

Zack and Miri Make a Porno

Για να πούμε την αλήθεια, αν δεν ήταν οι εκπληκτικές ερμηνείες των Rogen και Elizabeth Banks, η ταινία θα ήταν πολύ πιο χαμηλά στη λίστα. Επίσης, σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες από τον τίτλο, οι δύο πρωταγωνιστές προσπαθούν να γυρίσουν πορνό. Απλά το αποτέλεσμα είναι περισσότερο κωμικό και λιγότερο -αν όχι καθόλου- αισθησιακό.

Kung Fu Panda

Τι κι αν ρόλος του Rogen είναι πολύ μικρός; Ο Αμερικανός ηθοποιός (ή μάλλον η φωνή του) καταφέρνει να δώσει ένα απολαυστικό ρεσιτάλ ως Master Mantis. Ένα "αλογάκι της Παναγίας" με τρομερά κοφτερό χιούμορ.

Neighbors

Σαφώς καλύτερο από το sequel, το πρώτο Neighbors ορίζει το σημείο όπου αυτή η λίστα αποκτά πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Η κόντρα ανάμεσα στον Zac Efron και τον Seth Rogen (ο ανεπιθύμητος γείτονας μίας πανεπιστημιακής αδελφότητας) για τα "σύνορα" είναι απλά ξεκαρδιστικός. Έξτρα πόντοι για το casting της κωμικής ιδιοφυΐας που λέγεται Rose Byrne.

Sausage Party

Καταρχάς το Sausage Party είναι αηδιαστικό. Δεύτερον, το Sausage Party είναι ξεκαρδιστικό. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι καταφέρνει να είναι κι ένα καλοδομημένο story -κάτι που δεν περιμένεις από μία ταινία που ακροβατεί επικίνδυνα με αυτό που λέμε stoner films. Είναι δυνατόν μία ταινία που αφηγείται την υπαρξιακή κρίση που βιώνουν τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ να είναι με τα καλά της; Σίγουρα, γιατί όχι;

Steve Jobs

Μία ταινία για τον ιθύνοντα νου πίσω από την Apple όπου δεν έχεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι αρκετά δύσκολο στοίχημα. Κι όμως, ο Seth Rogen καταφέρνει να λάμψει σε ένα δράμα, κάτι, δηλαδή, που δεν συνηθίζει. Η ερμηνεία του ως Steve Wozniak (συνιδρυτής της Apple) είναι σίγουρα ένας από τους ρόλους της ζωής του μέχρι στιγμής.

This is the End

Πώς θα έμοιαζε η Αποκάλυψη μέσα από τα μάτια του Seth Rogen; Κάπως σαν κι αυτήν την ταινία, γεμάτη με παράνομες ουσίες, δυνατά φώτα και λίγο από Rihanna. To cast των κωμικών είναι απλά υπέρλαμπρο. Όσο για τις cameo εμφανίσεις, εκτός από τη διάσημη pop star κάνουν και οι Backstreet Boys (!) ένα πέρασμα.

Superbad

Ο λόγος που βρίσκεται τόσο ψηλά στη λίστα, δεν είναι η ερμηνεία του Rogen αλλά το καταπληκτικό σενάριο που υπογράφει. Η πραγματικά feelgood ταινία, όπου ένας αστυνομικός βοηθά μερικούς μαθητές λυκείου να οργανώσουν ένα πάρτι, είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες προσπάθειες σε αυτό που λέμε σινεμά ενηλικίωσης.

The 40-Year-Old Virgin

Ο Rogen είχε καταφέρει να γίνει διάσημος πριν βγει η συγκεκριμένη ταινία στα σινεμά. Ως συμπρωταγωνιστής και συνάδελφος που δίνει οδηγίες στον 40χρονο παρθένο Steve Carrell μπορεί να μην έδωσε την κορυφαία ερμηνεία της ζωής του, σίγουρα όμως έδωσε την πιο εμβληματική. 

The Disaster Artist

Το μεγάλο σκηνοθετικό στοίχημα του James Franco να μεταφέρει στην οθόνη την προσπάθεια του Tommy Wiseau, περιβόητου ως χειρότερου ηθοποιού όλων των εποχών, να γυρίσει μία ταινία πέτυχε. Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό ήταν κι ο Rogen.

50/50

Ίσως η καλύτερη προσπάθεια του Rogen να συνδυάσει το δράμα με την κωμωδία. Υποδυόμενος τον καλύτερο φίλο ενός ανθρώπου που διαγνώστηκε με σοβαρή μορφή καρκίνου, ο Αμερικανός ηθοποιός παραδίδει μία ερμηνεία γεμάτη από δυνατά αστεία και στιγμές που φέρνουν δάκρυα στα μάτια.

Knocked Up

Με λίγα λόγια, η ταινία που μεταμόρφωσε τον Rogen από έναν κωμικό σε έναν star του σύγχρονου σινεμά. Το story; Μετά από ένα one-night-stand, δύο νέοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μία απρόσμενη εγκυμοσύνη. Εκείνος, ένας ανώριμος τύπος με μεγάλη αγάπη στη μαριχουάνα, πρέπει ξαφνικά να μεταμορφωθεί σε υπεύθυνο ενήλικα. 

Pineapple Express

Η απόλυτη Seth Rogen ταινία. Όχι η πιο επιτυχημένη του προσπάθεια εμπορικά, ούτε εκείνη που πήρε τις καλύτερες κριτικές. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο να βρεις κάποια άλλη ταινία που να φωνάζει "Seth Rogen" περισσότερο. Άλλωστε, υπάρχει κάτι πιο ταιριαστό στον Αμερικανό κωμικό από μία καταδίωξη που περιλαμβάνει έναν τύπο, τον drug-dealer του κι έναν πληρωμένο δολοφόνο όπου το ένα παρανοϊκό σκηνικό διαδέχεται το άλλο;