Ο Λονδρέζος σκηνοθέτης Christopher Nolan, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, το 1970, είναι "υπεύθυνος" για κάποιες από τις επικότερες ταινίες στην ιστορία του -τουλάχιστον πρόσφατου- κινηματογράφου, με τη φιλμογραφία του να θεωρείται το λιγότερο εντυπωσιακή. Δεν είναι υπερβολή μάλιστα να πούμε ότι στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει καμία κακή ταινία στην καριέρα του. Πρόσφατα δε, συζητιέται ακόμη περισσότερο για το περίφημο Oppenheimer, που στην Ελλάδα θα δούμε τέλη Αυγούστου. 

Μερικές από όσες έχουμε δει, είναι η αλήθεια πως ξεχωρίζουν. Οι παρακάτω.  

"Η παρακολούθηση" - 1998

Το ντεμπούτο του Nolan στη μεγάλη οθόνη ήταν ένα θρίλερ μυστηρίου με πρωταγωνιστή τον Jeremy Theobald, στο ρόλο ενός νεαρού άντρα που στην προσπάθειά του να γίνει συγγραφέας παρακολουθεί άγνωστα άτομα στο δρόμο και προσπαθεί να χτίσει ιστορίες πάνω στη ζωή τους. 

"Δουνκέρκη" - 2017

Το πολεμικό δράμα συζητήθηκε αρκετά, για όλους τους σωστούς λόγους αν και δεν καταγράφει την ιστορία με ακριβείς λεπτομέρειες. Οι δυσκολίες των Βρετανών στρατιωτών στην προσπάθειά τους να διασωθούν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου περιγράφονται με μοναδικό τρόπο από τον Nolan. 

Batman Begins - 2005

Η πρώτη ταινία της τριλογίας του Christopher Nolan για τον Batman αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή για το reboot του ανθρώπου-νυχτερίδα, με τον Christian Bale πλέον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχοντας στο πλευρό του τον πιστό μπάτλερ Alfred (Michael Caine), τον επιθεωρητή Jim Gordon (Gary Oldman) και τον πολύτιμο σύμμαχο Lucius Fox (Morgan Freeman), ο Batman προσπαθεί να σώσει το Gotham City από μία τρομακτική απειλή, που στη συνέχεια θα τροφοδοτήσει και τις επόμενες ταινίες του franchise.

The Dark Knight Rises - 2012

To νο.3 της Batman saga του Nolan. Παρότι ο Άγγλος σκηνοθέτης ήταν αρχικά διστακτικός στο να επιστρέψει και να ολοκληρώσει τον κύκλο, παρέδωσε μία εξαιρετική ταινία που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχτιζαν για πάνω από 8 χρόνια.

The Prestige - 2006

Ο Christian Bale και ο Michael Caine συνεργάζονται και πάλι με τον Nolan, μαζί με τον Hugh Jackman, στο ατμοσφαιρικό θρίλερ που τοποθετείται χρονικά στην βικτοριανή εποχή και αφορά την μοιραία αντιπαλότητα δύο ταχυδακτυλουργών.

Memento - 2000

Το plot-twisting Memento ήταν από τα πρώτα φιλμ του Christopher Nolan. Ο κεντρικός ήρωας Leonard (Guy Pearce) υποφέρει από προσωρινή απώλεια μνήμης μετά τον φόνο της συζύγου του. Χρησιμοποιεί τα τατουάζ του, σημειώσεις και φωτογραφίες Polaroid ώστε να οικοδομεί το παρελθόν και ταυτόχρονα ψάχνει το δολοφόνο της γυναίκας του. 

Interstellar - 2014

Το Interstellar περιγράφεται από τον Lou Lumenick της New York Post σαν "μία από τις ομορφότερες κινηματογραφικές εμπειρίες του αιώνα". Η ιστορία ακολουθεί μία ομάδα αστροναυτών, οι οποίοι ταξιδεύουν μέσα από μία σκουληκότρυπα, σε μία προσπάθεια να βρουν ένα νέο σπίτι για την ανθρωπότητα.

Inception - 2010

Το Inception αφορά μία ομάδα κλεφτών που δρουν εισερχόμενοι στο υποσυνείδητο των άλλων. Η ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται η ταινία δημιούργησε ένα νέο ορίζοντα στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, γι' αυτό άλλωστε και κέρδισε 4 Oscars, έχοντας 4 ακόμη υποψηφιότητες. 

The Dark Knight - 2008

Η ίσως πιο μνημειώδης -και μάλλον η δημοφιλέστερη- ταινία της φιλμογραφίας του Christopher Nolan. Στο Dark Knight, ο Άγγλος σκηνοθέτης αποδεικνύει ότι το superhero genre, αλλά και το είδος των blockbusters γενικότερα, μπορεί να επιφυλάσσει ενδιαφέρουσες ιστορίες, εξαιρετικά περίπλοκους χαρακτήρες και σπουδαίες ερμηνείες. Το sequel του Batman Begins φέρνει τον γνωστό ήρωα αντιμέτωπο με τον εμβληματικό Joker του Heath Ledger, με τα όρια ανάμεσα στην ηθική των δύο πρωταγωνιστών να είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα. 


Δες ακόμη όλες τις ταινίες του Tom Cruise από τη χειρότερη στην καλύτερη, τα επόμενα projects της Marvel και την αληθινή ιστορία του Braveheart.