Οι καλύτερες ταινίες του 2020

Αυτές είναι οι πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές αφίξεις της νέας χρονιάς.

Με τις Χρυσές Σφαίρες να δείχνουν τον δρόμο όχι μόνο για τις υποψηφιότητες της 92ης τελετής των Όσκαρ -θα ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου-, αλλά και ενδεχομένως για τους νικητές της μεγάλης κινηματογραφικής βραδιάς -φέτος θα λάβει χώρα πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι είθισται, στις 9 Φεβρουαρίου-, ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς κάνει ποδαρικό με τις τελευταίες ταινίες της πιθανολογούμενης λίστας των μεγάλων διεκδικητών των χρυσών αγαλματιδίων και αποτελεί την κατάλληλη προθέρμανση για όλα όσα μας επιφυλάσσει η μεγάλη οθόνη μέσα στους επόμενους μήνες του 2020.

Οι οσκαρικές αφίξεις

Στο "Ένας υπέροχος γείτονας" (23 Ιανουαρίου, Ελλάδα) ο Tom Hanks μεταμορφώνεται στα χέρια της Marielle Heller στον πιο διάσημο παρουσιαστή παιδικών εκπομπών στην αμερικανική τηλεόραση, τον Fred Rogers, ενώ στο ασπρόμαυρο horror movie του Robert Eggers "Ο φάρος" (30 Ιανουαρίου, Ελλάδα) οι Robert Pattinson και Willem Dafoe ενδύονται δύο φαροφύλακες σε ένα απομονωμένο νησί στη Νέα Αγγλία του 1890, που έρχονται αντιμέτωποι με απόκοσμα πλάσματα της θάλασσας.

Ο Sam Mendes αποτυπώνει στο βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας "1917" (έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη) την ωμότητα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου εξιστορώντας την προσπάθεια δύο Βρετανών στρατιωτών να σώσουν τη ζωή χιλιάδων συμπατριωτών τους, την ώρα που ο Taika Waititi παραδίδει το "Τζότζο" (23 Ιανουαρίου, Ελλάδα), μια σάτιρα ενάντια στο μίσος για το Ολοκαύτωμα, που απέσπασε το φετινό Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Στο Harriet (6 Φεβρουαρίου, Ελλάδα) η βραβευμένη με Tony Cynthia Erivo υποδύεται τη Harriet Tubman, την Αφροαμερικανίδα σκλάβα που απελευθέρωσε εκατοντάδες συμπατριώτες της από τη δουλεία, ενώ η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ Awkwafina ενσαρκώνει την κόρη μιας οικογένειας που πληροφορείται ότι στην αξιολάτρευτη γιαγιά της απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής στο αυτοβιογραφικό φιλμ της Lulu Wang "Τρυφερός αποχαιρετισμός" (13 Φεβρουαρίου, Ελλάδα).

Να σημειωθεί ότι προβάλλεται ήδη στις αίθουσες το "Βόμβα" του Jay Roach με τις Nicole Kidman, Charlize Theron και Margot Robbie να εμπλέκονται στο σεξουαλικό σκάνδαλο που συγκλόνισε το Fox News, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει το κίνημα του #MeToo.

Οι βαριές υπογραφές

Στα 89 του χρόνια, ο Clint Eastwood δεν εφησυχάζει και γυρίζει σχεδόν κάθε χρόνο και από μία ταινία. Η νέα του σκηνοθετική δουλειά είναι η "Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ" (16 Ιανουαρίου, Ελλάδα) για την αληθινή ιστορία του Richard Jewell, του σεκιουριτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 που είχε κατηγορηθεί ότι βρισκόταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο πάρκο του Ολυμπιακού Χωριού. Από αληθινή ιστορία εμπνέεται και ο Terrence Malick παραδίδοντας το A Hidden Life (16 Ιανουαρίου, Ελλάδα) για τον Αυστριακό Franz Jägerstätter, που αρνήθηκε να πολεμήσει με τους ναζί στο Β' Παγκόσμιο και εκτελέστηκε το 1943, στα 36 του χρόνια, αλλά και ο Roman Polanski, που, στα 86 του χρόνια, παρουσιάζει τη νέα του ταινία "Κατηγορώ" (παίζεται ήδη στις αίθουσες) επιλέγοντας να αφηγηθεί την άδικη καταδίκη του Γάλλου καπετάνιου Alfred Dreyfus το 1894 από την πλευρά του αντισυνταγματάρχη Georges Picquart, που έκανε τα πάντα για να τον αθωώσει.

Δύο χρόνια μετά το Ready Player One, ο Steven Spielberg επανακάμπτει κινηματογραφικά αναβιώνοντας στην οθόνη ένα από τα διασημότερα μιούζικαλ, το West Side Story (Δεκέμβριος, Ελλάδα).

Οι Βρετανοί ξανάρχονται

Ο Guy Ritchie μετά την εισπρακτική επιτυχία του remake του Αλαντίν επιστρατεύει ένα χολιγουντιανό καστ (Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Colin Farrell, Hugh Grant) και επιστρέφει με το The Gentlemen (30 Ιανουαρίου, Ελλάδα) στα γνώριμα αλήτικα σκοτεινά δρομάκια του Λονδίνου, όπου βασιλεύουν οι drug lords. Και από τη βρετανική πρωτεύουσα στην Τζαμάικα, με τον πιο διάσημο πράκτορα όλων των εποχών, τον James Bond, να επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη με την 25η ταινία του, το No Time to Die (2 Απριλίου, Ελλάδα) του Cary Fukunaga. Τέλος, ο Christopher Nolan οραματίζεται το Tenet (16 Ιουλίου, Ελλάδα) ως "ένα action movie, μια επική περιπέτεια στον κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας".

Οι λογοτεχνικές προτάσεις

Οι καλύτερες ταινίες του 2020

Λάτρης των κινηματογραφικών προσαρμογών βιβλίων, ο Joe Wright ζωντανεύει το μπεστ σέλερ του A.J. Finn "Η γυναίκα στο παράθυρο" (Μάιος, Ελλάδα), με την Amy Adams να αναλαμβάνει το ρόλο μιας αγοραφοβικής ψυχιάτρου που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός εγκλήματος. Βασισμένο στον Καλό ποιμένα του C.S. Forester, το πολεμικό δράμα Greyhound (Μάιος, ΗΠΑ) του Aaron Schneider διαδραματίζεται στις αρχές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με τον Tom Hanks να ενσαρκώνει έναν καπετάνιο που, εκτός από τον εχθρό, έχει να αντιμετωπίσει και τις κρίσεις συνείδησής του. Μετά το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές" ο Kenneth Branagh επανακάμπτει ως ο διάσημος μυστακοφόρος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό σε ακόμη μία ταινία μυστηρίου βγαλμένη από τη φαντασία της Agatha Christie, το "Έγκλημα στο Νείλο" (Οκτώβριος, Ελλάδα). Ο Robert Zemeckis μεταφέρει στην οθόνη τις "Μάγισσες" του Roald Dahl (Οκτώβριος, ΗΠΑ) με τους Anne Hathaway, Octavia Spencer, Stanley Tucci και Chris Rock, ενώ ο Denis Villeneuve καταπιάνεται με το sc-fi έπος του Frank Herbert, Dune (Δεκέμβριος, ΗΠΑ) με τους Timothée Chalamet, Jason Momoa και Javier Bardem μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Οι νοσταλγικές ματιές

Οι Will Smith και Martin Lawrence επιστρέφουν στους ρόλους των δύο ντετέκτιβ Mike Lowrey και Marcus Burnett αντίστοιχα, στο Bad Boys for Life (Ιανουάριος, ΗΠΑ), το sequel των Κακών παιδιών, την ώρα που οι Tom Cruise και Val Kilmer μεταμορφώνονται 33 χρόνια μετά το Top Gun σε Maverick και Iceman αντίστοιχα στο Top Gun 2: Maverick (Ιούνιος, Ελλάδα), ενώ οι Bill Murray και Dan Aykroyd ετοιμάζονται να εξολοθρεύσουν και πάλι φαντάσματα στο sequel Ghostbusters: Afterlife (Ιούλιος, ΗΠΑ). Ο Jordan Peele, ο σκηνοθέτης που ανανέωσε το ενδιαφέρον μας για το κινηματογραφικό είδος των horror movies με το πολυβραβευμένο "Τρέξε!", επανέρχεται, αυτή τη φορά ως σεναριογράφος, με το Candyman (Ιούνιος, ΗΠΑ), το sequel του ομώνυμου μεταφυσικού θρίλερ του 1992. Στον "Αόρατο άνθρωπο" (5 Μαρτίου, Ελλάδα), reboot της ταινίας του 1933, η Elisabeth Moss είναι μια γυναίκα που μετά από πολύχρονη κακοποίηση αποφασίζει να εγκαταλείψει το σύντροφό της. Όταν όμως αυτός αυτοκτονεί και της αφήνει 5 εκατ. δολάρια, η κατάσταση περιπλέκεται.

Και από την κινηματογραφική νοσταλγία στην τηλεοπτική και την επιστροφή ίσως της καλύτερης σειράς όλων των εποχών, του The Sopranos, μέσα από το prequel The Many Saints of Newark και το γιο του αδικοχαμένου James Gandolfini, Michael, στο ρόλο του αρχιμαφιόζου Tony Soprano σε νεαρή ηλικία (Σεπτέμβριος, ΗΠΑ).

Οι ένοχες απολαύσεις

Girl power στα υπερηρωικά φιλμ της νέας χρονιάς, με δύο ηρωίδες της DC Comics και μία της Marvel να επιστρέφουν μόνες στο σελιλόιντ: Από τη μία έχουμε την Gal Gadot στο sequel της Wonder Woman, Wonder Woman 1984 (4 Ιουνίου, Ελλάδα), και τη Margot Robbie στο ρόλο της Harley Quinn στα "Αρπακτικά πτηνά" (6 Φεβρουαρίου, Ελλάδα), το spin-off του "Ομάδα αυτοκτονίας" και την πρώτη σόλο ταινία της ηρωίδας-κλόουν, και από την άλλη τη Scarlett Johansson να ενδύεται τη "Μαύρη Χήρα" και μέλος της ομάδας των Εκδικητών στην επίσης πρώτη της σόλο εμφάνιση επί οθόνης. Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη στην επόμενη φάση του σύμπαντος της Marvel μετά την ολοκλήρωση του franchise των Εκδικητών είναι το The Eternals (Νοέμβριος, Ελλάδα), με τους Angelina Jolie, Richard Madden, Salma Hayek και Kit Harington να μεταμορφώνονται στη φυλή των Αιώνιων, κάτι μεταξύ ανθρώπων και θεών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.