Queen's Gambit, το σκακιστικό διαμάντι του Netflix

Μία δυνατή ιστορία εξιλέωσης όπου η "Βασίλισσα" και όχι ο "Βασιλιάς" έχει τον τελευταίο λόγο.

"Είναι ένας ολόκληρος κόσμος σε 64 κομμάτια. Μπορώ να τον καταλάβω, μπορώ να τον ελέγξω" εξομολογείται η Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) σε ένα από πρώτα επεισόδια του mini series που ακούει στο όνομα Queen's Gambit. Το Netflix ρίσκαρε με κάτι ποιοτικό και καλοδουλεμένο σεναριακά κάνοντας -τι περίεργο;- ρουά ματ στην τηλεθέαση. Η νεαρή ηρωίδα που όσο μεγάλο ταλέντο διαθέτει πάνω στη σκακιέρα, άλλο τόσο ταλέντο έχει στο να τα κάνει μαντάρα στη ζωή της, έκλεψε τις καρδιές των θεατών.

H σειρά θεωρείται ήδη, όχι άδικα, τεράστια επιτυχία μιας και το δίδυμο των δημιουργών Scott Frank (πιο γνωστός από το Logan) και Allan Scott έκανε εξαιρετική δουλειά σε επτά μόλις επεισόδια. Δεν προσπάθησε, δηλαδή, να καταχραστεί τον χρόνο μας με φτηνά κόλπα. Είχε μία ιστορία να πει (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Walter Tevis) και την είπε πολύ καλά.

Το story

Queen's Gambit, το σκακιστικό διαμάντι του Netflix

Ο κύριος Shaibel περνά τις ώρες του με μόνη συντροφιά το ουίσκι και μία σκακιέρα

Είναι γνωστό πως μία λεπτή κόκκινη γραμμή είναι εκείνη που χωρίζει τη μεγαλοφυΐα από την τρέλα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η παιδική σου ηλικία είναι βαθιά τραυματισμένη. Η Beth έμεινε ορφανή στα εννιά της καθώς η μητέρα της πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μπροστά στα μάτια του κοριτσιού - ενός παιδιού που έζησε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια εγκλωβισμένο στα ψυχικά προβλήματα που τσάκιζαν τη μαμά του.

Όσο για τη ζωή στο ορφανοτροφείο; Το αυστηρό πρόγραμμα, η σιδηρά πειθαρχία και ο εθισμός στα βαρβιτουρικά σε τόσο τρυφερή ηλικία αποτελεί σίγουρη συνταγή για την καταστροφή. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα ηρεμιστικά έρχονται με την υπογραφή της διευθύντριας. Το μοναδικό πράγμα που θα σώσει τη μικρή Beth είναι μία τυχαία στιγμή· όταν θα βρεθεί στο υπόγειο, εκεί όπου ο επιστάτης κύριος Shaibel περνά τις ώρες του ολομόναχος με μόνη συντροφιά το ουίσκι και μία σκακιέρα.

Το πηγαίο ταλέντο και η ιδιοφυΐα δεν κρύβονται. Έτσι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς καθόλου μέσα η έφηβη Βeth θα σκαρφαλώσει μέχρι τη σκακιστική κορυφή των Η.Π.Α. Απλά στον δρόμο για την κορυφή θα υιοθετηθεί από ένα προβληματικό ζευγάρι, θα βρει μία νέα προβληματική μητέρα (σ.σ: αλκοολική) και θα αρχίσει και εκείνη να εθίζεται όλο και περισσότερο στα οράματά της, τα οποία συνοδεύονται από ουσίες.

Οι σκηνές όπου η εξαιρετική Anya Taylor-Joy κοιτάζει το ταβάνι, έχοντας πρώτα κατεβάσει χάπια με αλκοόλ έτσι ώστε να ηρεμήσει απόλυτα, με σκοπό να παίξει στο μυαλό τις φανταστικές παρτίδες που θα τη φέρουν αργότερα στα μεγαλύτερα διεθνή τουρνουά σκάκι του πλανήτη, είναι απλά συγκλονιστικές.

Σκάκι, χάπια και ταξίδια

Queen's Gambit, το σκακιστικό διαμάντι του Netflix

"Είναι ορφανή. Επιβιώνει. Δεν της επιτρέπεται η ήττα όπως και σε εμάς" λέει o Vasily Borgov, o Σοβιετικός πρωταθλητής και μεγαλύτερος αντίπαλος της Beth Harmon. H τελευταία είναι ένα πηγαίο ταλέντο που έμαθε σκάκι από έναν επιστάτη σε ένα υπόγειο, εκείνος ένας grand master από την καλύτερη σκακιστική σχολή του πλανήτη. Στη Σοβιετική Ένωση το σκάκι δεν ήταν απλά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ήταν θρησκεία. Οι επαγγελματίες σκακιστές αφιέρωναν -κυριολεκτικά- όλη τους τη ζωή σε αυτό. Η πειθαρχία και η αφοσίωσή τους ήταν μυθική. Όπως και το γεγονός ότι η ήττα δεν αποτελούσε επιλογή.


Η Beth όμως δεν είναι απλά μία ορφανή κοπελίτσα με ένα θεόσταλτο ταλέντο. Είναι ένα θηλυκό πλάσμα των 60s με όλες τις υπερβολές του, ευχάριστες και δυσάρεστες.


Μπορεί το Queen's Gambit να είναι προϊόν μυθοπλασίας, συλλαμβάνει όμως δίχως διδακτισμούς και τυμπανοκρουσίες το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου πολύ καλά - ένα κλίμα που κυριαρχούσε από τις σκακιέρες μέχρι τους πυρηνικούς εξοπλισμούς. Μάλιστα, η ιστορία της Beth φέρνει στον νου τον θρυλικό Αμερικανό Bobby FIsher, ο οποίος έμαθε να παίζει μαζί με την αδερφή του σε μία φτηνιάρικη σκακιέρα που αγόρασαν από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς τους. Καμία σχέση, δηλαδή, με τον σκληρό επαγγελματισμό που έδειχναν οι Σοβιετικοί απέναντι στο άθλημα.

Queen's Gambit, το σκακιστικό διαμάντι του Netflix

H βαθιά αγάπη ανάμεσα σε έναν γέρο μοναχικό επιστάτη και ένα τραυματισμένο κοριτσάκι

Η Beth όμως δεν είναι απλά μία ορφανή κοπελίτσα με ένα θεόσταλτο ταλέντο. Είναι ένα θηλυκό πλάσμα των 60s με όλες τις υπερβολές του, ευχάριστες και δυσάρεστες: Της αρέσει να τραγουδά, να χορεύει, να πειραματίζεται σεξουαλικά (με αγόρια και κορίτσια), να ερωτεύεται τους λάθους ανθρώπους, να εκμεταλλεύεται τους πιο αδύναμους συναισθηματικά από εκείνη εραστές. Σημαντική σημείωση: Είναι τρομερό να βλέπεις τα ψυχεδελικά 60s στο Παρίσι του τότε και να μην υπάρχει πουθενά καμία απαγόρευση και κανένας άνθρωπος με μάσκα.

Πέρα όμως από τις καλογυρισμένες σκηνές με τους σκακιστικούς αγώνες όπου νιώθεις την αγωνία να σου τρυπάει το στομάχι, πέρα από τους καλοχτισμένους χαρακτήρες που είναι γοητευτικοί μες στις αδυναμίες τους, πέρα από τις σεκάνς όπου η Beth βουτάει στο κενό των εθισμών και της αυτοκαταστροφής, το Queen's Gambit κρύβει μία έκπληξη: Το πιο συγκινητικό κομμάτι αυτού του mini series με αρχή, μέση και τέλος είναι η βαθιά αγάπη ανάμεσα σε έναν γέρο μοναχικό επιστάτη και ένα τραυματισμένο κοριτσάκι. Μία (σχεδόν) βουβή σχέση που όμως λέει τόσα πολλά με τα μάτια σε τόσο λίγες κινήσεις μέχρι το ρουά ματ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης