Long story short: Οι έχοντες σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη Νότια Κορέα, αποκτούν μυστηριωδώς τη δυνατότητα να βγάλουν πολλά, με πάρα πολλά, χρήματα. Απλά λαμβάνοντας μέρος σε έναν ιδιότυπο αγώνα με παιδικά παιχνίδια (γεμάτα φονικά twists) σε ένα μυστηριώδες μέρος. Οι ηττημένοι πληρώνουν με τη ζωή τους. Εν ολίγοις, αυτή θα μπορούσε να είναι η πλοκή από τη σειρά "Το Παιχνίδι του Καλαμαριού", που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες στο Netflix

Μία ιντριγκαδόρικη ιδέα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η βασική ιδέα πίσω από "Το Παιχνίδι του Καλαμαριού" είναι η ύπαρξη ενός μυστικού οργανισμού που "στρατολογεί" εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες με τεράστια χρέη, για να (αντ)αγωνιστούν σε μία σειρά παιχνιδιών. Όποιος φτάσει μέχρι το τέλος, θα φύγει από το -αγνώστου τοποθεσίας- νησί και τις εγκαταστάσεις των αγώνων με αρκετά δισεκατομμύρια Γουόν στην κατοχή του. 

Εν αντιθέσει με παρόμοιες τηλεοπτικές, λογοτεχνικές ή κινηματογραφικές απόπειρες στο παρελθόν, εδώ δεν έχουμε ακριβώς μία μονομαχία μεταξύ παικτών ή μάχες σώμα με σώμα. Το πεδίο των αντιπαραθέσεων είναι έξι παιδικά παιχνίδια της ασιατικής χώρας, με κάποια απαραίτητα adaptations.

Και εδώ υπάρχει αυτό που στο χωριό μου ονομάζεται tricky part: Όποιος από τους 450+ παίκτες ηττηθεί, θα πεθάνει. Είτε από τις άμεσες παγίδες του παιχνιδιού, είτε από τα χέρια κάποιου εκ των φυλάκων/κριτών (με τις χαρακτηριστικές φόρμες και τις μάσκες με τα γεωμετρικά σχήματα). 

> Διάβασε ακόμη: 20 σειρές για το φθινόπωρο

Και στις δύο περιπτώσεις, ο θάνατος είναι βάναυσος - υπάρχει το απαραίτητο gore horror στοιχείο για να δεις πως η παραγωγή παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της. Η αισθητική ωστόσο θυμίζει κάτι από big-budget Κάστρο του Takeshi, με elements από ιαπωνικά manga και essence από Fall Guys.

Γιατί να το δεις

To Squid Game όπως είναι ο αγγλικός τίτλος της σειράς παίρνει μία σχετικά νέα αλλά ταυτόχρονα οικεία ιδέα μυθοπλασίας και την προσαρμόζει σε ένα συναρπαστικό δράμα. Περισσότερο από κάθε άλλο, εκείνο που τραβά το ενδιαφέρον και σε κάνει να καταβροχθίζεις το ένα μετά το άλλο τα επεισόδια (για την ιστορία η πρώτη σεζόν έχει 9, διάρκειας από 51' έως 62') είναι η εξέλιξη των χαρακτήρων και των μεταξύ τους σχέσεων, οι διαρκώς ανατρεπόμενες συμμαχίες, ο παράγοντας της προδοσίας ή της απληστίας και τα πολλά, χωρίς όμως να γίνονται κουραστικά, twists.

Α ναι, και η απελπισμένη δίψα των περισσότερων για το (πολύ) χρήμα, που σχηματικά αποτυπώνεται στον καθένα από τους πρωταγωνιστές.

> Διάβασε ακόμη: Κάποια πράγματα για το εκρηκτικό φινάλε του La Casa de Papel

Τι είναι με λίγα λόγια "Το Παιχνίδι του Καλαμαριού"; Μία παράξενη, βίαιη και 'ενοχλητική' περιπέτεια, που θα σε βγάλει εκτός της (τηλεοπτικής) comfort zone σου. Ίσως συχνά να συλλάβεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται τι θα έκανε σε μία παρόμοια κατάσταση. Ελπίζουμε η ένταση, η αγωνία και το συναισθηματικό roller coaster να συνεχιστεί και στην επόμενη σεζόν, που αν κρίνουμε από το φινάλε της πρώτης, θα υπάρξει σίγουρα. Να το δεις.