Αν υπάρχει κάτι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, που να δει κανείς τι γίνεται στη Νέα Υόρκη. Πιθανόν να έχετε ακούσει κάποιους γύρω σας να παραμιλούν με κατακόκκινα μάτια για το σίριαλ Succession του ΗΒΟ. Tην ιστορία της οικογένειας Roy, ιδιοκτητών του κολοσσού Waystar RoyCo, μιας υπερδύναμης των αμερικάνικων μίντια που κλείνει το μάτι στη δεξιά και ακόμα πιο δεξιά.

Η σειρά που έχει κερδίσει σωρεία βραβείων (με πιο πρόσφατα τα βραβεία Καλύτερης Δραματικής Σειράς, Α' Ανδρικού ρόλου για τον Jeremy Strong και Β' Γυναικείου ρόλου για την Sarah Snook στην 79η τελετή των Xρυσών Σφαιρών) βρίσκεται στον 3ο της κύκλο, ο οποίος μεταδίδεται στην Ελλάδα από τη Nova, ενώ οι 2 πρώτοι κύκλοι από το Vodafone TV.

Λόγκαν, ο 'δεσπότης' της οικογένειας

Στον πυρήνα του σίριαλ δεσπόζει ο Λόγκαν, ο πατέρας της οικογένειας που ενσαρκώνει στην ουσία την επιτομή της πατριαρχίας και του καπιταλισμού. Είναι το σύμβολό τους: αδίστακτος, ανήθικος, αδυσώπητα σκληρός με τα ίδια του τα παιδιά του θα δολοπλοκούσε μέχρι την τελευταία του ανάσα για να μη χάσει την εξουσία και το γόητρο του.

Με μοναδική μαεστρία ο Βρετανός Jesse Armstrong συνθέτει ένα αριστουργηματικό σενάριο, μια αξονική τομογραφία θα λέγαμε καλύτερα του 1% του πληθυσμού της γης, εκείνου που ωστόσο ορίζει τις τύχες όλων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. 

Ένα σύγχρονο σαιξπηρικό δράμα

Με πυκνή πλοκή που κρατάει τον θεατή με κομμένη ανάσα κατά τη διάρκεια των ωριαίων επεισοδίων ο Armstrong συνθέτει ένα σύγχρονο σαιξπηρικό δράμα, έναν Άμλετ ή έναν σύγχρονο Οιδίποδα (και δεν είναι μάλλον τυχαίο που αναφέρονται αμφότερα στο σίριαλ). Έναν ζοφερό Οίκο, ένα χρυσό κλουβί μέσα στο οποίου ζουν υπέρλαμπροι, μα τόσο δυστυχείς ήρωες. Και στην ουσία αυτή είναι και η μεγάλη καινοτομία του σίριαλ: ότι για πρώτη φορά η ιδέα του να έχεις άπειρα χρήματα γίνεται αποκρουστική.

Η φενάκη πως όλα θα ήταν τέλεια τάχα αν απλώς είχες λεφτά αποδομείται όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες "to the bone". Γιατί το τίμημα είναι να γίνεις φάντασμα του εαυτού σου και εφιάλτης των άλλων. Κι όλα όσα αποθεώνονται από τα μίντια -τα ακριβά ρούχα, τα εξώφυλλα, τα σκάφη με τα ελικόπτερα, οι βοηθοί, τα διαμάντια- θα προτιμούσες να τα πετάξεις εσύ με τα ίδια σου τα χέρια στον βόθρο. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.

Η συνέχεια στο WomanToc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.