6 κορυφαία food shows που θα βρεις στο Netflix

Οι εκπομπές που ρίχνουν φως στη μεγάλη περιπέτεια του φαγητού.

Πριν μερικά χρόνια, για πολλούς από εμάς, θα ήταν αδιανόητο να κάνουμε κάτι με το φαγητό πέρα από το να το φάμε. Σίγουρα δεν θα μιλούσαμε για αυτό στις παρέες, αποκλείεται να αφιερώναμε έστω και μια γραμμή σε κάτι που κίνησε το ενδιαφέρον του ουρανίσκου μας, ενώ μας φαινόταν τρελό να δούμε τηλεόραση που καταπιάνεται με τη γαστρονομία. Αυτά τότε, γιατί σήμερα η απλή συνήθεια έχει γίνει μία αγαπημένη μανία.

Σίγουρα σε αυτό, πέρα από το παγκόσμιο food trend, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εξαιρετικές παραγωγές που κυκλοφορούν η μία μετά την άλλη από τον μαγικό κόσμου του φαγητού. Αν, λοιπόν, είσαι από εκείνους που διαθέτουν μεγάλη όρεξη για food shows, παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία που μπορείς να παρακολουθήσεις από το Netflix, για να βουτήξεις στα βαθιά νερά της γαστρονομικής περιπέτειας.

Ugly Delicious

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι κρύβεται πίσω από κάθε πιάτο που τρώμε; Είναι απλά τροφή, έστω καλομαγειρεμένη, ή κάτι πολύ περισσότερο; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει απάντηση ο διάσημος Αμερικανοκορεάτης σεφ, David Chang, καθώς ερευνά την ιστορία πίσω από κάθε πιάτο. Γιατί το τηγανητό ρύζι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τρώνε στην Κίνα; Τι οδηγεί τους ανθρώπους στις Νότιες Πολιτείες να επιμένουν φανατικά στο βράσιμο της καραβίδας, κλείνοντας τα μάτια σε πιο "φρέσκες" τεχνικές; Η πίτσα είναι καλύτερη στις Η.Π.Α ή στην πατρίδα της; Απολαυστικοί διάλογοι, λαχταριστές ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι κι ένας Chang που δε μασά τα λόγια ή τις απόψεις του στην τηλεοπτική επιτυχία της γαστρονομικής χρονιάς.

Chef's Table

Ένας sui generis τύπος ανακατεύει τα κάρβουνα, σε μια υπαίθρια φωτιά κάπου στην άκρη της Παταγονίας, λίγο πριν ρίξει steak αριστουργήματα πάνω στη σχάρα. Σε άλλο επεισόδιο, ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης της κουζίνας, μιλά ασταμάτητα στα τηλέφωνα, ενώ αναμειγνύει τις μοντέρνες τέχνες με minimal πιάτα σε ένα εστιατόριο της Μόντενα. Παρακάτω ένας πρώην punk, και νυν διάσημος σεφ, βουτά στα θολά νερά του Αμαζονίου, καθώς ο ήλιος δύει, για να πιάσει ψάρια όπως έκανε στα δύσκολα παιδικά του χρόνια. O Αργεντινός Francis Mallmann, o Ιταλός Massimo Bottura και ο Βραζιλιάνος Alex Atala είναι μονάχα τρία από τα κορυφαία πρόσωπα της σύγχρονης μαγειρικής που παρουσιάζονται στις τέσσερις σεζόν αυτού του έπους. Ταξίδια σε όλο τον κόσμο, κινηματογράφηση και διεύθυνση φωτογραφίας για Όσκαρ, αφήγηση που χαρίζει μαθήματα ζωής στο καλύτερo -αν μου επιτρέπεται- food show που γυρίστηκε ποτέ.

Street Food

Άλλο ένα άψογα κινηματογραφημένο food show από την ομάδα παραγωγή του εμβληματικού Chef's Table. Απλά, εδώ το τοπίο αλλάζει και αντί για high end συνταγές και gourmet γεύσεις βυθιζόμαστε σε έναν ωκεανό γεμάτο εξωτικά χρώματα, αρώματα και παράξενους ήχους που συνοδεύουν το street food σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πέρα από το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον και τις υπερ-νόστιμες εικόνες που περνούν μπροστά στα μάτια σου, υπάρχει κάτι άλλο, ακόμη πιο δυνατό, που σε κρατά καρφωμένο στον καναπέ: Οι ανθρώπινες ιστορίες και ο αγώνας απλών ανθρώπων να ξεπεράσουν ανυπέρβλητες, πολλές φορές, δυσκολίες.

Cooked

Φωτιά. Νερό. Αέρας. Γη. Τα τέσσερα στοιχεία σύμβολα που ακολουθούν τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια. Ψήσιμο, βράσιμο, το ψωμί που φουσκώνει και η ζύμωση κάτω από την επιφάνεια της γης, θα μπορούσε να προσθέσει ο Michael Pollan, συγγραφέας του best seller Cooked: A Natural History of Transformation. Επειδή όμως πιθανόν δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις το πόνημά του, μπορείς να τσεκάρεις το food show που βασίστηκε σε αυτό και αποτελεί υπόδειγμα "εκπαιδευτικής τηλεόρασης". Περισσότερα ακαδημαϊκό από όλα τα υπόλοιπα της λίστας, κερδίζει από τις απίστευτες εικόνες που μεταφέρει, και την αναλυτική του ματιά στην εξέλιξη του φαγητού. Ή και της ανθρωπότητας αν προτιμάς.

Midnight  Diner: Tokyo Stories

Και τώρα για κάτι τελείως διαφορετικό, αντί για ντοκιμαντέρ, λίγη μυθοπλασία. Ένα κρυφό διαμαντάκι από την Άπω Ανατολή, βασισμένο όπως συνηθίζουν αρκετά συχνά οι φίλοι Ιάπωνες σε ένα manga. Ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι, χτισμένο σε μια πολυσύχναστη και διάσημη για το nightlife γειτονιά του Τόκιο, μας δίνει μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο των νυχτερινών φαγάδικων. Ένας πρωταγωνιστής (The Master) που προσπαθεί με τα λίγα μέσα που διαθέτει να κάνει ό,τι καλύτερο για τους πελάτες του -όταν δεν μιλά σε πρώτο πρόσωπο στους θεατές. Κι ένα ιδανικό setting για να φτιαχτούν ανθρώπινες ιστορίες, βασισμένες σε αυτό που δήλωνε πιο πάνω ο Bourdain: το φαγητό ως εμπειρία συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Breakfast, Lunch & Dinner

Ας κλείσουμε με λίγο ακόμη David Chang - ή αλλιώς τον πιο διάσημο αυτήν τη στιγμή chef/τηλεοπτικό παρουσιαστή του κόσμου. Εδώ τον βρίσκουμε σε διαφορετικό και πιο χαλαρό, ίσως και λίγο celebrity mood: Όπου ο Αμερικανός αρχιμάγειρας με την κορεατική καταγωγή επισκέπτεται τέσσερις γωνιές του πλανήτη (Βανκούβερ, Μαρακές, Πνομ Πεν, Λος Άντζελες) με τους διάσημους φίλους του -τον κωμικό Seth Rogen, το μοντέλο Chrissy Teigen και τις επίσης κωμικούς Kate McKinnon και Lena Waithe- όπου τρώνε κάθε πιθανό και απίθανο πιάτο καθώς επισκέπτονται τα εστιατόρεια των προαναφερθέντων πόλεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".