6 κορυφαία food shows που θα βρεις στο Netflix

Οι εκπομπές που ρίχνουν φως στη μεγάλη περιπέτεια του φαγητού.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 09 Ιουλίου 2018

Πριν μερικά χρόνια, για πολλούς από εμάς, θα ήταν αδιανόητο να κάνουμε κάτι με το φαγητό πέρα από το να το φάμε. Σίγουρα δεν θα μιλούσαμε για αυτό στις παρέες, αποκλείεται να αφιερώναμε έστω και μια γραμμή σε κάτι που κίνησε το ενδιαφέρον του ουρανίσκου μας, ενώ μας φαινόταν τρελό να δούμε τηλεόραση που καταπιάνεται με τη γαστρονομία. Αυτά τότε, γιατί σήμερα η απλή συνήθεια έχει γίνει μία αγαπημένη μανία.

Σίγουρα σε αυτό, πέρα από το παγκόσμιο food trend, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εξαιρετικές παραγωγές που κυκλοφορούν η μία μετά την άλλη από τον μαγικό κόσμου του φαγητού. Αν, λοιπόν, είσαι από εκείνους που διαθέτουν μεγάλη όρεξη για food shows, παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία που μπορείς να παρακολουθήσεις από το Netflix, για να βουτήξεις στα βαθιά νερά της γαστρονομικής περιπέτειας.

Ugly Delicious

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι κρύβεται πίσω από κάθε πιάτο που τρώμε; Είναι απλά τροφή, έστω καλομαγειρεμένη, ή κάτι πολύ περισσότερο; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει απάντηση ο διάσημος Αμερικανοκορεάτης σεφ, David Chang, καθώς ερευνά την ιστορία πίσω από κάθε πιάτο. Γιατί το τηγανητό ρύζι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τρώνε στην Κίνα; Τι οδηγεί τους ανθρώπους στις Νότιες Πολιτείες να επιμένουν φανατικά στο βράσιμο της καραβίδας, κλείνοντας τα μάτια σε πιο "φρέσκες" τεχνικές; Η πίτσα είναι καλύτερη στις Η.Π.Α ή στην πατρίδα της; Απολαυστικοί διάλογοι, λαχταριστές ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι κι ένας Chang που δε μασά τα λόγια ή τις απόψεις του στην τηλεοπτική επιτυχία της γαστρονομικής χρονιάς.

A Cook Abroad

"Έξι σεφ, έξι χώρες, έξι απίστευτα ταξίδια", μια φράση που περιλαμβάνει σε μόλις εφτά λέξεις όλη την πεμπτουσία αυτής της παραγωγής του BBC που μπορεί κανείς να χαζέψει στο Netflix. Από την Αργεντινή μέχρι την Αυστραλία, με ενδιάμεσες στάσεις τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Ινδία και τη Μαλαισία, είναι δύσκολο για τον θεατή να αποφασίσει τι είναι πιο εντυπωσιακό: το φαγητό, τα ταξίδια ή οι ιστορίες; Γιατί πόσο συχνά βλέπεις έναν διάσημο σεφ να μαγειρεύει για έναν Μαχαραγιά; Τέλος, να δώσουμε κι έξτρα βαθμούς αγάπης στον Rick Stein, για την τόλμη του να δοκιμάσει ουίσκι φτιαγμένο στην Τασμανία. Δεν θα το έκανε ο οποιοσδήποτε, ακούγεται επικίνδυνο.

Chef's Table

Ένας sui generis τύπος ανακατεύει τα κάρβουνα, σε μια υπαίθρια φωτιά κάπου στην άκρη της Παταγονίας, λίγο πριν ρίξει steak αριστουργήματα πάνω στη σχάρα. Σε άλλο επεισόδιο, ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης της κουζίνας, μιλά ασταμάτητα στα τηλέφωνα, ενώ αναμειγνύει τις μοντέρνες τέχνες με minimal πιάτα σε ένα εστιατόριο της Μόντενα. Παρακάτω ένας πρώην punk, και νυν διάσημος σεφ, βουτά στα θολά νερά του Αμαζονίου, καθώς ο ήλιος δύει, για να πιάσει ψάρια όπως έκανε στα δύσκολα παιδικά του χρόνια. O Αργεντινός Francis Mallmann, o Ιταλός Massimo Bottura και ο Βραζιλιάνος Alex Atala είναι μονάχα τρία από τα κορυφαία πρόσωπα της σύγχρονης μαγειρικής που παρουσιάζονται στις τέσσερις σεζόν αυτού του έπους. Ταξίδια σε όλο τον κόσμο, κινηματογράφηση και διεύθυνση φωτογραφίας για Όσκαρ, αφήγηση που χαρίζει μαθήματα ζωής στο καλύτερo -αν μου επιτρέπεται- food show που γυρίστηκε ποτέ.

The Mind of a Chef

"Ο ρόλος ενός σύγχρονου σεφ είναι να ενώνει τους ανθρώπους· να μετατρέπει την εμπειρία του γεύματος σε μια πράξη συντροφικότητας και αλληλεγγύης" καταθέτει ο Anthony Bourdain, στα εισαγωγικά δευτερόλεπτα ενός ειδικού επεισοδίου που πρόβαλε πέρσι η σειρά. Μπορεί να είναι λίγο σκληρό να ακούς τον άνθρωπο που σε έκανε να αγαπήσεις τα food shows -και γενικά το φαγητό- γνωρίζοντας ότι δεν θα βγάλει ποτέ καινούργιο υλικό, αυτό εδώ όμως είναι μέρος από την κληρονομιά του. Στις έξι σεζόν του (οι πέντε είναι διαθέσιμες στο Netflix) και σε κάτι λιγότερο από 100 επεισόδιά, η εκπομπή αναζητά τη φιλοσοφία που κρύβουν ακόμα και τα πιο απλά πιάτα της γης, χωρίς βέβαια να χάνει ποτέ το fun της υπόθεσης -κάτι που άλλωστε δεν θα επέτρεπε ποτέ ο Bourdain.

Cooked

Φωτιά. Νερό. Αέρας. Γη. Τα τέσσερα στοιχεία σύμβολα που ακολουθούν τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια. Ψήσιμο, βράσιμο, το ψωμί που φουσκώνει και η ζύμωση κάτω από την επιφάνεια της γης, θα μπορούσε να προσθέσει ο Michael Pollan, συγγραφέας του best seller Cooked: A Natural History of Transformation. Επειδή όμως πιθανόν δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις το πόνημά του, μπορείς να τσεκάρεις το food show που βασίστηκε σε αυτό και αποτελεί υπόδειγμα "εκπαιδευτικής τηλεόρασης". Περισσότερα ακαδημαϊκό από όλα τα υπόλοιπα της λίστας, κερδίζει από τις απίστευτες εικόνες που μεταφέρει, και την αναλυτική του ματιά στην εξέλιξη του φαγητού. Ή και της ανθρωπότητας αν προτιμάς.

Midnight  Diner: Tokyo Stories

Και τώρα για κάτι τελείως διαφορετικό, αντί για ντοκιμαντέρ, λίγη μυθοπλασία. Ένα κρυφό διαμαντάκι από την Άπω Ανατολή, βασισμένο όπως συνηθίζουν αρκετά συχνά οι φίλοι Ιάπωνες σε ένα manga. Ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι, χτισμένο σε μια πολυσύχναστη και διάσημη για το nightlife γειτονιά του Τόκιο, μας δίνει μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο των νυχτερινών φαγάδικων. Ένας πρωταγωνιστής (The Master) που προσπαθεί με τα λίγα μέσα που διαθέτει να κάνει ό,τι καλύτερο για τους πελάτες του -όταν δεν μιλά σε πρώτο πρόσωπο στους θεατές. Κι ένα ιδανικό setting για να φτιαχτούν ανθρώπινες ιστορίες, βασισμένες σε αυτό που δήλωνε πιο πάνω ο Bourdain: το φαγητό ως εμπειρία συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι λεπτομέρειες που γνωρίζουμε για το prequel των Sopranos

Άλλο ένα κομμάτι από το μαφιόζικο παζλ μπήκε στη θέση του.

Η Amy Adams στο Sharp Objects είναι έτοιμη για το πρώτο της Emmy

Η νέα σειρά μυστηρίου του HBO θυμίζει περισσότερο True Detective παρά Big Little Lies και δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την πρωταγωνίστριά της.