25 πράγματα που πιθανόν δεν γνώριζες για το The Handmaid's Tale

Λίγο έλειψε να είχε άλλο τίτλο.

Σε μία δυστοπική κοινωνία στην Αμερική, η κυβέρνηση ξαφνικά αφαιρεί τα δικαιώματα από τις γυναίκες και τις χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως μέσα αναπαραγωγής. Ο εξευτελισμός, οι ακραίες τιμωρίες και τα βασανιστικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη συμμόρφωση τους, κυριαρχούν στη νέα τους ζωή. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Offred (Elizabeth Moss) η οποία χωρίζεται βίαια από την οικογένεια της και βρίσκεται αιχμάλωτη υπό το νέο καθεστώς. Η Offred θα αναγκαστεί να αποφασίσει εάν θα προσπαθήσει να ξεφύγει ή εάν θα υποκύψει και θα υποστεί την καθημερινή ταπείνωση.

Εν συντομία, αυτή είναι η υπόθεση του The Handmaid's Tale, της βραβευμένης με Emmy σειράς του Hulu, που αποτέλεσε το "talk of the town" της περσινής χρόνιας και αυτή την περίοδο προβάλλεται η 2η σεζόν του.

Ακολουθεί μια λίστα με trivia για όλα όσα πιθανόν αγνοούσες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της σπουδαίας Margaret Atwood.

Η συγγραφέας έκανε cameo στην 1η σεζόν

25 πράγματα που πιθανόν δεν γνώριζες για το The Handmaid's Tale

Η Atwood υποδύθηκε στον πιλότο της σειράς την Aunt που χαστουκίζει την Offred.

Όλες οι ειδεχθείς πράξεις είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα

THE HANDMAID'S TALE

Αν και το δυστοπικό μέλλον που απεικονίζεται στην ιστορία του The Handmaid's Tale μπορεί να φαίνεται αδιανόητο σενάριο στον πραγματικό κόσμο, η Atwood σε άρθρο της στη Guardian το 2012 είχε επισημάνει ότι σκοπός της ήταν να αποτυπώσει όλες τις φρικαλεότητες που οι άνθρωποι έχουν ιστορικά διαπράξει ο ένας εναντίον του άλλου μέσα στα χρόνια, τις δεκαετίες και του αιώνες. Τόνισε μάλιστα ότι επ' ουδενί δεν ήθελε να κατηγορηθεί ότι παραπλανεί τους θεατές, παρουσιάζοντας τον άνθρωπο ικανό για τερατώδεις πράξεις.

Το δωμάτιο της Offred σχεδιάστηκε για να αντανακλά τη χαμένη ζωή της

THE HANDMAID'S TALE

Σε συνέντευξη στο Architectural Digest, η σκηνογράφος Julie Berghoff δήλωσε χαρακτηριστικά: "Βάλαμε ένα γραφείο στο δωμάτιο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να γράψει. Είναι ένα απομεινάρι της παλιάς ζωής της, όταν ήταν συγγραφέας".

Η Atwood τοποθέτησε την ιστορία στην Αμερική για συγκεκριμένο λόγο

THE HANDMAID'S TALE

Παρά την καναδική της καταγωγή, η Atwood επέλεξε η ιστορία της να διαδραματίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή πίστευε ότι για το καναδικό κοινό δεν θα έμοιαζε αληθοφανές ένα ακραίο ολοκληρωτικό καθεστώς στη χώρα τους. Σε συνέντευξή της στο Teen Vogue, σημείωσε: "Θα προκαλούσε αντιδράσεις στο Κεμπέκ, μιας και ιστορικά ο Καναδάς ήταν, είναι και μάλλον θα είναι το μέρος που δεν εγκαταλείπεις, αλλά καταφεύγεις σ' αυτό για μια καλύτερη ζωή".

Η σειρά όμως γυρίστηκε στον Καναδά

THE HANDMAID'S TALE

Σε Τορόντο και Οντάριο.

Ο Commander και η Serenna Joy είναι κλέφτες έργων τέχνης

THE HANDMAID'S TALE

Θα έχεις παρατηρήσει ότι ο Commander και η Serena Joy έχουν διακοσμήσει τους τοίχους του σπιτιού τους με διάσημα έργα τέχνης, τα οποία προορίζονταν να μην είναι είναι πιστά αντίγραφα. "Προσποιούμαστε ότι μπήκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βοστώνης και έκλεψαν όλους τους αγαπημένους τους πίνακες ζωγραφικής", ανέφερε η Berghoff στο W. ""Για παράδειγμα, η Serena Joy είναι υδατογράφος και αγαπά τη φύση, γι' αυτό και διάλεξε τα έργα του Monet".

Το πραγματικό όνομα της Offred δεν αποκαλύπτεται στο βιβλίο

THE HANDMAID'S TALE

Ενώ η σειρά του Hulu φανερώνει το πραγματικό όνομα της Offred, June, στις σελίδες του μυθιστορήματος αυτό δεν αναφέρεται πουθενά. Υπάρχει μια σκηνή στο βιβλίο που αναφέρει το όνομα June και γι' αυτό το Hulu επέλεξε να το χρησιμοποιήσει. Η Atwood, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να ονομάσει την Offred June, αλλά και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εν λόγω τηλεοπτική προσθήκη.

Η Moira είναι λευκή στο βιβλίο

THE HANDMAID'S TALE

Σύμφωνα με το μυθιστόρημα, όλοι οι μαύροι πολίτες εξοστρακίζονται στη Δύση από το ρατσιστικό καθεστώς. Ωστόσο, ο παραγωγός Bruce Miller σκέφτηκε ότι αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα απεικονιζόταν διαρκώς στην οθόνη και θα προκαλούσε δυσφορία στους θεατές, οπότε αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη λεπτομέρεια.

Ο σεξουαλικότητα της Emmy δεν προσδιορίζεται στο βιβλίο

THE HANDMAID'S TALE

Μια ακόμη ηρωίδα που παραλλάχθηκε στην τηλεοπτική μεταφορά είναι η Emily -την υποδύεται η Alexis Bledel. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός της και ο γάμος της με άλλη γυναίκα είναι ένα στοιχείο που προστέθηκε στη σειρά, γεγονός που δεν βρίσκει αντίθετη την Atwood μιας και αλλαγές σαν αυτές κάνουν update στην ιστορία της και την επικαιροποιούν.

Ο Commander και η Serenna Joy είναι νεότεροι στη σειρά συγκριτικά με το βιβλίο

THE HANDMAID'S TALE

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή που έγινε για την προσαρμογή της ιστορίας στην τηλεόραση είναι η ηλικία του ζευγαριού, μαζί με το οποίο διαμένει η Offred. Στο βιβλίο, ο Commander και η Serena Joy είναι ηλικιωμένοι. Στη σειρά, είναι ένα νεαρό ζευγάρι. Ο λόγος σύμφωνα με τον Bruce Miller, παραγωγό, και τα όσα είχε αναφέρει στο TVLine ήταν για να τονίσουν τον άμεσο ανταγωνισμό μεταξύ της Serena και της Offred.

Το μανάβικο ήταν το πιο δύσκολο σκηνικό...

THE HANDMAID'S TALE

Η αιτία; Δεδομένου ότι η ανάγνωση δεν επιτρέπεται στην Gilead, όλες οι ετικέτες των προϊόντων θα έπρεπε να μην έχουν ονομασίες αλλά σύμβολα.

... Αλλά και το πιο τρομακτικό για μερίδα ηθοποιών

THE HANDMAID'S TALE

Όπως έχει διευκρινίσει η Berghoff: "Φαντάσου να πηγαίνεις για ψώνια σε ένα εμπορικό κέντρο που είναι ακριβώς το ίδιο με τα σημερινά και να πρέπει να ψωνίσεις όλα αυτά τα παράξενα προϊόντα με τις ετικέτες με τα σύμβολα, που είναι λες και σου φωνάζουν: Έτσι θα είναι η ζωή σου στο μέλλον",

Οι στολές των Handmaids είναι κόκκινες για συγκεκριμένους λόγους

THE HANDMAID'S TALE

Σύμφωνα με την Atwood, το κόκκινο παραπέμπει στο αίμα της γέννας και στη Μαρία Μαγδαληνή. Επίσης, είναι ένα χρώμα που ξεχωρίζει από μακριά, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο να εντοπίζονται εύκολα οι γυναίκες που τρέπονται σε φυγή από το καθεστώς.

Τα κοστούμια των Συζύγων φέρουν επίσης συμβολισμούς

THE HANDMAID'S TALE

Η ίδια έχει εξηγήσει ότι το μπλε χρώμα τους είναι το χρώμα της αγνότητας, της καθαρότητας της Παρθένου Μαρίας.

Υπάρχει λόγος που τα δωμάτια είναι βαμμένα με διαφορετικά χρώματα

THE HANDMAID'S TALE

Το λευκό του δωματίου της Offred παραπέμπει σε σανατόριο, ενώ το βαθύ μπλε του δωματίου της Serena Joy στην αγνότητα της Παναγίας, όπως προαναφέραμε.

Ακόμα και το Offred είναι συμβολικό

THE HANDMAID'S TALE

Προέρχεται από το offered, που σημαίνει αυτό που προσφέρεται. Σε θρησκευτικούς όρους, αυτό που προσφέρεται για να γίνει θυσία.

Η δυστοπία του The Handmaid's Tale είναι εμπνευσμένη από τον πουριτανισμό

THE HANDMAID'S TALE

Δογματική θρησκευτική τοποθέτηση που αναπτύχθηκε κυρίως στην Αγγλία και στην Αμερική τον 16ο και 17ο αιώνα στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Εξέφραζε σε υψηλό βαθμό συντηρητισμό, τη νοικοκυροσύνη, την εργατικότητα και την ατομική ηθική των αστών της εποχής εκείνης. Στη σύγχρονη εποχή εκφράζει το ακραίο πνεύμα του συντηρητισμού. Πουριτανοί σήμερα υπάρχουν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι αναφορά σε άλλο διάσημο βιβλίο

THE HANDMAID'S TALE

Αρχικά, η Atwood είχε τιτλοφορήσει το μυθιστόρημά της, Offred. Αργότερα, κι ενώ η συγγραφή του ήταν εν εξελίξει, αποφάσισε να το ονομάσει The Handmaid’s Tale για να τιμήσει το "Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ" του Geoffrey Chaucer, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών. Η υπόθεσή του επιγραμματικά αφορά μια ομάδα από τριάντα περίπου άντρες και γυναίκες, που για να απαλύνουν τη μονοτονία και την πλήξη της οδοιπορίας τους, λένε ιστορίες μεταξύ τους, που αντανακλούν τα ήθη, την κουλτούρα και την κοινωνία του 14ου αιώνα στην Αγγλία.

Το βιβλίο έχει γίνει επίσης όπερα...

Από τον Δανό συνθέτη Poul Ruders, σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία.

... Αλλά και ταινία το 1990

Ένα ανεπιτυχές πρότζεκτ από τον  Volker Schlöndorff με τις Natasha Richardson ως Offred και Faye Dunaway ως Serena Joy.

Η Claire Danes αφηγείται το βιβλίο

THE HANDMAID'S TALE

Την audio εκδοχή του μπορείς να βρεις εδώ.

Οι αναφορές στο σήμερα ήταν αυτοσκοπός

THE HANDMAID'S TALE

Όταν γύριζαν τη σειρά, οι παραγωγοί ήθελαν η ιστορία να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθοφανής γίνεται, γι' αυτό και υπάρχουν αναφορές στο Uber και την ιστοσελίδα Craigslist για παράδειγμα.

Η Elisabeth Moss πήρε πολύ στα σοβαρά το voiceover της Offred

THE HANDMAID'S TALE

Επειδή η ιστορία λέγεται από την οπτική της Offred, η αφήγησή της ήταν καθοριστική για τη σειρά. Συνεπώς, η Moss απομνημόνευσε όλους τους διαλόγους για το voiceover.

Το γραφείο του Commander συμβολίζει ό,τι είναι απαγορευμένο για τις γυναίκες

THE HANDMAID'S TALE

Τα βιβλία, την τέχνη, το σεξ, το αλκοόλ. Ο πουριτανισμός και ο σεξισμός αναδύεται από την διακόσμηση του χώρου.

Η Elisabeth Moss λάτρεψε το κοστούμι της

THE HANDMAID'S TALE

"Δύο πράγματα ήθελα: Αυτό που θα φοράω να είναι άνετο, λόγω των ατελείωτων ωρών των γυρισμάτων, αλλά και να είναι κάτι που θα ήθελα να το φορέσω στην καθημερινότητά μου. Η ενδυματολόγος μας, Ane Crabtree, μου έδωσε και τα δύο", δήλωσε η Moss στο Vox. "Ακούγεται περίεργο να λέω ότι αγαπώ κάτι που έχει αρνητική αύρα και αντιπροσωπεύει κάτι κακό, αλλά πραγματικά λάτρεψα το φόρεμα για τα συναισθήματα που με έκανε να νιώσω όταν το "ζούσα” μέσα του".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

'Ανακρίνοντας' τους συντελεστές του Έτερος Εγώ

Λίγο πριν από το οριστικό "αντίο" της πιο πολυσυζητημένης -και όχι μόνο- σειράς της Cosmote TV οι Σωτήρης Τσαφούλιας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Πέτρος Λαγούτης και Άννα Μενενάκου λύνουν βασικές απορίες μας και μοιράζονται αθέατες στιγμές από το σύμπαν του Ερπετού, του Δημήτρη Λαΐνη, του Παντελή Σκλαβή και της Μάρθας Καρρά.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

H παράξενη ιδιοφυΐα του Quentin Tarantino

Με αφορμή τα 60α γενέθλιά του, θυμόμαστε όχι και τόσο γνωστές ιστορίες από την αναρρίχησή του στην κορυφή του παγκόσμιου σινεμά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα νέα βιβλία που φέρνει η άνοιξη

Πέντε και μία εκδοτικές κυκλοφορίες που θα κάνουν τη ζωή των φιλαναγνωστών πιο ευχάριστη.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

25η Μαρτίου με δωρεάν ξεναγήσεις στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.

Vertigo με Robert Downey Jr., αυτό θέλουμε να το δούμε

Το κλασικό θρίλερ του Alfred Hitchcock, "Δεσμώτης του Ιλίγγου" προσεχώς σε remake.

5 cult ταινίες για την επανάσταση του 1821

Αθάνατα διαμάντια γεμάτα τραγελαφικές σκηνές.

Γραφει Τιμος Σαλαμες