To 15% του παγκόσμιου ιντερνετικού bandwith αυτήν την στιγμή ανήκει στην υπηρεσία streaming του Netflix. Αυτό είναι το νούμερο στο οποίο κατέληξε μία έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας Sandvine. Τρομερό ποσοστό, πραγματικά. Για αυτό άλλωστε το δημοφιλές δίκτυο αποτελεί παγκόσμια είδηση με κάθε νέα του κίνηση. Όπως για παράδειγμα η πρόσφατη ανακοίνωσή του σχετικά με το Black Mirror.

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εξέλιξη της ιστορίας στο Black Mirror

Τι να περιμένεις; Ένα διαδραστικό επεισόδιο στην πέμπτη σεζόν της δυστοπικής σειράς. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εξέλιξη της ιστορίας στο sci-fi δράμα του Charlie Brooker. Κάτι, δηλαδή, που δεν έχει συμβεί ξανά στο Netflix παρά μόνο για παιδικές σειρές όπως το Puss in Book: Trapped in an Epic Tale. Μία μορφή αφήγησης που έχουμε δει και παλιότερα, βέβαια, να πραγματώνεται στην ελληνική τηλεόραση με τον πλέον άτσαλο τρόπο (σ.σ: Εσύ αποφασίζεις).

Πέρα από τα στενά όρια της ελληνικής τηλεόρασης, υπάρχουν κι άλλα παγκόσμια δίκτυα που έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση μίας διαδραστικής τηλεόρασης. Το HΒΟ έδωσε τον περασμένο Ιανουάριο τη δυνατότητα στους θεατές του να λύσουν μία υπόθεση δολοφονίας γεμάτη μυστήριο. Το Mosaic του Steven Soderbergh ξάφνιασε -όχι πάντα ευχάριστα. "Δεν είναι σειρά, δεν είναι ταινία, είναι κάτι άλλο" είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης. Η "σειρά" όμως μάλλον πίεζε τον θεατή να χάνεται ανάμεσα στους χαρακτήρες, και να επιλέγει συνεχώς διαφορετικές οπτικές για να βρει τη λύση, παρά τον έβαζε στο κλίμα. Μάλιστα, το HBO τελικά πρόβαλε μία εκδοχή της, σε έξι επεισόδια, με τον κλασικό τρόπο αφήγησης. Οπότε, ποιο το νόημα για όλο αυτό;

Ίσως όμως αυτή η νέα διαδραστική τεχνική να αποκτά άλλη βαρύτητα με το τρομερά δημοφιλές Black Mirror. Άλλωστε, το Netflix ξέρει να διαβάσει καλύτερα από κάθε άλλον τους 40 εκ. χρήστες του. Ο αλγόριθμος του λειτουργεί με τόσο έξυπνο τρόπο ώστε πολλές φορές να εντυπωσιάζει με τις εύστοχες επιλογές του. 

Φαίνεται, μάλιστα, σαν το δίκτυο να επενδύει όλο και περισσότερο σε μία λογική που θα φέρει την τηλεόραση πιο κοντά στα video games. "Τα παιχνίδια γίνονται όλο και πιο κινηματογραφικά, το συγκεκριμένο όμως πρότζεκτ το θεωρούμε περισσότερο ως μία διαδραστική μορφή αφήγησης στο δίκτυό μας" δήλωσαν οι υπεύθυνοι του δικτύου, αναφερόμενοι στη σειρά που ετοιμάζετε, η οποία θα βασίζεται στο video game φαινόμενο του Minecraft αλλά και στο διαδραστικό story mode που θα μπει στο online παιχνίδι, και θα είναι παραγωγής Netflix.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου deal με την Telltale Games -παραγωγό του πολύ επιτυχημένου video game του The Walking Dead- που εκτός από το Minecraft περιλαμβάνει κι ένα video game για το Stranger Things. Φαίνεται πως το Netflix κάνει ό,τι μπορεί για να έρθουν τα παιχνίδια ένα βήμα πιο κοντά στην τηλεόραση και το αντίστροφο.

Από: Esquire UK