Ο ρυθμός ανανέωσης των ποιοτικών ντοκιμαντέρ στο δίκτυο του Netflix (σ.σ.: δικές του αλλά κι εξωτερικές παραγωγές) είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός. Μουσική, πολιτική, ιστορία, αθλητισμός, show business, ταξίδια, κοινωνία. Ο κατάλογος των θεματικών είναι μακρύς και για όσους αρέσκονται στο σπορ απολαυστικός. Σε έναν άλλο περισσότερο ιδανικό κόσμο θα υπήρχε τουλάχιστον μία εβδομάδα άδειας αφιερωμένη σε προβολές ντοκιμαντέρ.

Τι καινούργιο όμως βρίσκουμε στο δίκτυο αυτές τις μέρες; Πολλά, διαφορετικά κι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ. Υπάρχει κάποιο αρνητικό; Ίσως το ότι είναι αμερικανοκεντρικά. Από την άλλη πάλι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι H.Π.Α είναι η χώρα που μας έχει χαρίσει τεράστιες τηλεοπτικές στιγμές.

Ιcarus

Πώς είναι να ντοπάρεσαι για να κατέβεις σε αγώνες ποδηλάτου; Ο σκηνοθέτης Bryan Fogel έκανε το πείραμα για να βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο: συνδέθηκε με την βιομηχανία των αναβολικών που ζούσε και βασίλευε, μέχρι πρότινος, στη Ρωσία κερδίζοντας ένα Όσκαρ στην πορεία.

13th

Θυμάσαι τον πρόσφατο χαμό που ξεκίνησε ένα tweet του Kanye West; Εκείνο που αναφερόταν στην 13η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος; Το ντοκιμαντέρ εξετάζει γιατί, τελικά, είναι τόσο σημαντική. Γιατί, με άλλα λόγια, η ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου που προστατεύει από τη δουλεία είναι ακόμα και σήμερα πολύ σημαντική.

Strong Island

Το 1992 ο Αφροαμερικανός William Ford θα δολοφονηθεί από λευκούς. Λίγο καιρό αργότερα ένα σώμα ενόρκων, αποτελούμενο αποκλειστικά από λευκούς Αμερικανούς, θα αθωώσει τους δράστες. Ο σκηνοθέτης Yance Ford, αδελφός του θύματος, αναλαμβάνει την δύσκολη δουλειά να πει την ιστορία που σημάδεψε την ζωή του.

What happened, Miss Simone?

Απλά εξαιρετικό. Μία εξονυχιστική ματιά στη ζωή της σπουδαίας μουσικού και ακτιβίστριας, σε εποχές που το να ανήκεις σε φυλετική μειονότητα μπορούσε να σου κοστίσει ακριβά· ακόμα κι αν σε έλεγαν Nina Simone.

Best worst thing that ever could have happened

Ίσως να μη λέει πολλά στο ελληνικό κοινό, όμως αυτό εδώ είναι μία περίεργη ιστορία τεράστιας αποτυχίας που οδήγησε όμως τους συντελεστές της στα σκαλιά της παναμερικανικής επιτυχίας: το 1981, ένα μιούζικαλ με τίτλο Merrily We Roll Along, παίχτηκε μόλις 16 φορές στο Broadway. Κι όμως, οι επί το πλείστον έφηβοι πρωταγωνιστές του θα γίνονταν σταρ καθώς περνούσαν τα χρόνια ο ένας μετά τον άλλο .

The center will not hold

Γιατί να δει κανείς ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη δημοσιογράφο και συγγραφέα, Joan Didion; Διότι αυτή η τηλεοπτική βιογραφία καταφέρνει, με τον τρόπο της, να περιγράψει το πως διαμορφώθηκε η ταυτότητα της αμερικανικής κοινωνίας στα ταραγμένα 60s και 70s.

One of us

Χασιδική κοινότητα ή πιο απλά, για εμάς τους περισσότερους που δεν γνωρίζουμε τις παραδόσεις του εβραϊκού έθνους, εκείνοι οι βαθιά θρησκευόμενοι τύποι με τα περίεργα καπέλα και τις ακόμα πιο περίεργες κοτσίδες που ζουν με βάση έναν ιδιαίτερα αυστηρό κώδικά. Πώς είναι κάποιος να φεύγει από μία τέτοια κοινότητα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης; Πώς είναι η επόμενη μέρα για κάποιον που αποχωρεί από το μαντρί;

LA 92

Αν υπήρξαν ποτέ ταραχές που συντάραξαν τις Η.Π.Α., τουλάχιστον όσον αφορά την πολύ σύγχρονη ιστορία τους, αυτές δεν ήταν άλλες από εκείνες που έμειναν γνωστές ως LA Riots. Η κάμερα ακολουθεί τα γεγονότα που έβαλαν κυριολεκτικά φωτιά στο Λος Άντζελες αλλά και στην καρδιά της ίδιας της Αμερικής.

Best of Enemies

Σε έναν τηλεοπτικό κόσμο όπου, συνήθως, επιπλέει η σαβούρα υπάρχουν ιστορίες που θυμίζουν ένα πιο ένδοξο παρελθόν της TV: το 1968, χρονιά πολύ σημαντικών εκλογών για τις Η.Π.Α, οι διανοούμενοι Gore Vidal και William F. Buckley διασταύρωσαν τα ξίφη του σε συνεχόμενα debates, μετατρέποντας τις συχνά βαρετές πολιτικές συζητήσεις σε ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας.

Aileen: Life and Death of a Serial Killer

Την ίδια χρονιά που η Charlize Theron έδινε την ερμηνεία της ζωής στο Monster (2003), προβαλλόταν ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που κατέγραφε τις δηλώσεις του ίδιου του "τέρατος"· της καταδικασμένης σε θάνατο Aileen Wuornos, λίγο καιρό πριν την εκτέλεσή της.