Τα έργα και οι ημέρες του μεγάλου Michael Jordan είναι ικανά να τροφοδοτούν τους κινηματογραφιστές για πολλές δεκαετίες ακόμη. Πολύ πρόσφατα στην streaming πλατφόρμα του Tidal έκανε την εμφάνισή της άλλη μία δουλειά που καταπιάνεται με τον καλύτερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών: Το Unbanned: The Legend of AJ 1, σκηνοθεσίας Dexton Deboree, αφηγείται την ταραχώδη ιστορία των πρώτων sneakers του MJ που λάνσαρε η NIKE και πώς αυτά έγιναν ένα σύμβολο για την κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Έχει να κάνει με το hip hop και τα sneakers, με το μπάσκετ και την μόδα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Deboree. Μέσα από συνεντεύξεις διάσημων προσώπων από κάθε διαφορετική εκδοχή της show business (Spike Lee, Michael B. Jordan, Russell Westbrook) το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να πει την ιστορία πίσω από το πλέον αναγνωρίσιμο ζευγάρι sneakers των τελευταίων δεκαετιών ενώ παράλληλα το Tidal έχει φροντίσει να δημιουργήσει δύο πολύ ενδιαφέρουσες playlists που συνοδεύουν την πρόσφατη κυκλοφορία. Γιατί, όμως, η αφήγηση παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον;

"Στις 15 Σεπτεμβρίου η NIKE παρουσίασε ένα επαναστατικό αθλητικό παπούτσι για μπάσκετ. Στις 18 Οκτωβρίου το NBA το απαγόρευσε. Ευτυχώς δεν μπορεί να απαγορέψει και σε εσάς να το φοράτε" ακούμε χαρακτηριστικά στη δια χειρός Spike Lee διαφήμιση του 1984. Η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών είχε πάρει ένα τεράστιο ρίσκο επενδύοντας στον Michael Jordan, o οποίος δεν είχε κάνει ακόμα την πρώτη του εμφάνιση στο NBA και λίγο καιρό πριν ήταν έτοιμος να υπογράψει με την adidas. Για κακή της τύχη όμως, τα Air Jordan 1 παραβίαζαν κάποια λεπτομέρεια των κανονισμών σχετικά με το τι μπορεί και τι όχι να φορά ο κάθε παίκτης.

Όπως όμως συχνά συμβαίνει η απαγόρευση λειτούργησε ως η καλύτερη διαφήμιση. Τα AJ 1 εκτοξεύτηκαν στην στρατόσφαιρα αφού δεν υπήρχε κανένα άλλο sneaker που να μπορεί να τα κοντράρει σε coolness - ιδιαίτερα ανάμεσα στην αφροαμερικανική κοινότητα.

Όσο για το μέγεθος της επιτυχίας των διάσημων sneakers μέσα από τα χρόνια; Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πορεία ενός "συμβόλου που ξεπέρασε τον αθλητισμό, τη μουσική και το σινεμά κι έγινε ένα παγκόσμιο και διεθνές φαινόμενο" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δήλωσή του ο Tony Gervino, αντιπρόεδρος του Tidal. "Αυτό το sneaker ενώνει πολλές γενιές μεταξύ τους, αποτελώντας κομμάτι του πνεύματος μίας ολόκληρης εποχής".

Από: Esquire IT