Οι καλύτερες αστυνομικές σειρές

Τα crimes stories που όρισαν την τηλεόραση της περασμένης δεκαετίας.

Τα εγκλήματα μας γοητεύουν με έναν μακάβριο τρόπο. Είτε πρόκειται για πραγματικές ειδήσεις, είτε για αστυνομικά μυθιστορήματα, είτε για crime series, είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να ξεκολλήσουμε από αυτά. Η δεκαετία των 2010s τηλεοπτικά δεν ξέφυγε (ευτυχώς) από αυτό το μοτίβο. Aντίθετα, έδωσε μερικά πολύ δυνατά δείγματα από αστυνομικές σειρές, με κάποια από αυτά να διεκδικούν με αξιώσεις μία θέση στην αιωνιότητα της τηλεόρασης.

Από crime shows γεμάτα black humour μέχρι δραματοποιημένες αληθινές ιστορίες εγκλημάτων, τα χρόνια ανάμεσα στο 2010 και το 2019 έδωσαν πολύ τροφή στους φανατικούς οπαδούς του είδους. Η απόσταση που έχει διανυθεί από τις παραδοσιακές αστυνομικές σειρές όπου το σενάριο άρχισε και τελείωνε σε whodunnit λογικές είναι τεράστια. Η επιλογή, τώρα, για τις καλύτερες αστυνομικές σειρές της δεκαετίας δεν ήταν εύκολη. Σίγουρα, πάντως, περιέχει πολλές πολλές ώρες απολαυστικής τηλεόρασης.

Brooklyn 99 (2013-)

Η ίσως πιο απρόσμενη επιλογή της λίστας. Ένα sitcom για ένα αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, όπου το κωμικό ταλέντο του Andy Samberg βρήκε τον κατάλληλο χώρο να εκφραστεί μετά το Saturday Night Live. Απλό, λιτό, ξεκαρδιστικό και πολύ αγαπημένο.

Fauda (2015-)

Ένα ισραηλινό crime series παραγωγής Netflix; Ναι, το Fauda κατάφερε να σπάσει τα στενά όρια του Ισραήλ και να αποκτήσει οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα μπορεί η δεύτερη σεζόν να έχει αρκετές υπερβολές και επαναλήψεις, στον πρώτο όμως κύκλο η σειρά είναι ένα εκρηκτικό μείγμα γεμάτο γκρίζους χαρακτήρες και από τις δύο πλευρές (Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες, Παλαιστίνιοι τρομοκράτες), πολύ πειστικές σκηνές δράσεις, μπόλικη πολιτική ίντριγκα με γεύση Μέσης Ανατολής και σαρκοφαγικές ανθρώπινες σχέσεις. Το μοναδικό μειονέκτημά της; Είναι λίγο δύσκολο να κάνεις τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι πολλές φορές η σειρά δεν κρατά ίσες αποστάσεις αλλά γέρνει μονόπαντα προς την πλευρά του Ισραήλ.

Luther (2010)

Ένα αστυνομικό κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του εξαιρετικού Idris Elba. Ο John Luther είναι αρχή, η μέση και το τέλος μίας σειράς που ζει και πεθαίνει με βάση το ταλέντο του πρωταγωνιστή της. Όσο για το story; Η βουτιά του Βρετανού ηθοποιού στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής και της εμμονής με τη δουλειά είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστη.

Broadchurch (2013-2017)

Η πιο βρετανική επιλογή της λίστας και μία σειρά που κατάφερε να ξεχωρίσει κόντρα σε όλες τις προσδοκίες: Η εξιχνίαση του εγκλήματος πραγματοποιείται σε ένα μικρό παραθαλάσσιο αγγλικό χωριό αντί για κάποια μεγαλούπολη, οι πρωταγωνιστές του είναι εξαιρετικοί αλλά τότε ήταν σχετικά άγνωστοι (βλέπε Olivia Colman) και το story ακολουθεί παραδοσιακά crime μοτίβα όταν σε όλον τον κόσμο έψαχναν νέες ιδέες για να ανανεώσουν το είδος. Και όμως, το Broadchurch τα πήγε εξαιρετικά.

Top Boy (2011-2013)

Συνεχίζοντας επί βρετανικού εδάφους αλλά σε τελείως διαφορετικό κλίμα βρίσκουμε το Top Boy. Ή αλλιώς μία κατάδυση στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών, του εγκλήματος και της ανέχειας που μαστίζει τις φτωχές συνοικίες του Λονδίνου εκεί, δηλαδή, που οι μετανάστες από την Καραϊβική ζούνε στις παρυφές της αγγλικής κοινωνίας.  

Watchmen (2019)

Ίσως, είναι νωρίς, το Watchmen όμως κατάφερε έναν άθλο. Αναμετρήθηκε με το εμβληματικό graphic novel, ρίσκαρε βάζοντας πολλά νέα στοιχεία στον μύθο, έμπλεξε τους super heroes με το sci-fi και τα κλασικά crime stories, κατάφερε να μιλήσει με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο τρόπο για τον ρατσισμό και τον κίνδυνο που κρύβει για τις κοινωνίες μας. Όλα αυτά, σε μία μόλις σεζόν, η οποία όπως φαίνεται θα είναι και η τελευταία του.

Sherlock (2010-2017)

Κανείς δεν πίστευε ότι o Sherlock Holmes ταιριάζει στον υπερηχητικό θαυμαστό καινούργιο κόσμο που ζούμε. Το βρετανικό φλέγμα, το κοφτερό χιούμορ και οι εξαιρετικές ερμηνείες των  Benedict Cumberbatch και Martin Freeman (οι οποίες του έδωσαν το εισιτήριο για το παγκόσμιο stardom) ανανέωσαν τον κλασικό μύθο φέρνοντάς τον στον 21ο αιώνα.

The People vs. O.J. Simpson: American Crime Story (2016)

Περισσότερο ένα δικαστικό δράμα και λιγότερο μία αστυνομική σειρά, το true crime show για το έγκλημα του πρώην star του αμερικάνικου football κατάφερε να κρατήσει την αγωνία στα ύψη σε κάθε δευτερόλεπτο των 10 επεισοδίων του. Εκείνο που το έκανε τόσο απολαυστικό, πέρα από τις ερμηνείες, ιδιαίτερα του John Travolta στον ρόλο διεφθαρμένου μεγαλοδικηγόρου, ήταν οι σκηνές από το δικαστήριο και όχι η εξιχνίαση του εγκλήματος. Γιατί, τελικά, δεν υπάρχει μεγαλύτερο show στις Η.Π.Α από τις δίκες που έχουν τηλεοπτική κάλυψη.

True Detective (2014-)

Αν υπήρχαν μόνο τα πρώτα πέντε επεισόδια της σειράς, με τον Rusty Cole (Matthew McConaughey) να βγάζει τους νιχιλιστικούς διαλόγους τους, να παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες και να πυροβολεί σαν να μην υπάρχει αύριο μέσα στα γκέτο, τότε ίσως μιλούσαμε για τη σειρά της δεκαετίας. Ευτυχώς ή δυστυχώς, όμως, υπήρχαν και τα επόμενα επεισόδια, οι επόμενες σεζόν, που μπορεί να μην ήταν κακές δεν κατέκτησαν όμως καμία καινούργια τηλεοπτική κορυφή.

Narcos (2015-2017)

Pablo Escobar, ένα όνομα, μία πραγματική τρομακτική ιστορία. Καλογυρισμένη, γεμάτη σασπένς, τρομερές ανατροπές και απίστευτα πειστική αφήγηση που στέλνει τους θεατές κατευθείαν στη Νότια Αμερική και στον σκληρό κόσμο των καρτέλ - εκεί, δηλαδή, όπου τίποτα δε συγχωρείται.

Fargo (2014-)

To Fargo ήταν μία εξαιρετική ταινία δια χειρός Joel και Ethan Coen. O δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς Noah Hawley έμεινε πιστός στο πνεύμα των δύο αδερφών και κατάφερε να παρουσιάσει την ίσως πιο ιδιαίτερη αστυνομική σειρά της δεκαετίας, Λίγο αστυνομικό, λίγο μυστήριο, πολύ μαύρο χιούμορ και μία ατμόσφαιρα -όπως και στην ταινία- τελείως μα τελείως μοναδική. 

Mind Hunter (2017-)

Θα μπορούσε ποτέ ο David Fincher να γυρίζει κάτι λιγότερο από καλό; Μανιακοί δολοφόνοι με παιδικά τραύματα, πράκτορες με ψυχολογικά προβλήματα και αντικοινωνική συμπεριφορά, διάλογοι δυναμίτες, υποθέσεις που σου κόβουν το στομάχι στα δύο και η Αμερική στα τέλη των 70s-αρχές των 80s, με όλα τα προβλήματά της, όπως σκιαγραφείται μέσα από τα διάσημα εγκλήματα διάσημων serial killers.

The Night of (2016)

Πολύ απλά ένα τηλεοπτικό στολίδι. Ένα ατμοσφαιρικό αριστούργημα από το HBO, γυρισμένο σε οκτώ μέρη με τον John Turturro να αναλαμβάνει τα χρέη πρώτου βιολιού. Αυτό, ναι, άξια συγκαταλέγεται ήδη στις κορυφαίες τηλεοπτικές στιγμές του 21ου και όχι μόνο αιώνα.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.