Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ απεικονίζεται η επιδημιολογική εικόνα της εξέλιξης του κορονοϊού στη χώρα μας. Οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν καλή εικόνα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων: ποια κρούσματα συνδέονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές γνωστών κρουσμάτων.

Πιο αναλυτικά, από το σύνολο των 3068 κρουσμάτων, 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Αυτό σημαίνει πως, χωρίς σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης είναι μόνο το 20,3% των κρουσμάτων, δηλαδή περίπου 2 στα 10 κρούσματα.

Οι περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο

'Εξι περιοχές της Ελλάδας συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κορονοϊού.

Πρόκειται για τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης και το Άγιο Όρος. Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Άγιο Όρος και Καστοριά βρίσκονται στη λίστα από τον Μάρτιο. Η παρουσία της Λάρισας οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ της Αργολίδας αφορά στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

Οι περιοχές που δεν καταγράφεται κανένα κρούσμα

Δεν καταγράφουν κανένα κρούσμα, τα Γρεβενά, η Ευρυτανία και η Φωκίδα.

Σημειώνεται πως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί το πρωί της Παρασκευής στην Ξάνθη, προκειμένου να υποβάλει σε διαγνωστικό έλεγχο εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολείων στα οποία δίδασκε ο καθηγητής που βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Από: thetoc.gr