Με μια δήλωσή του ότι η Παναγία των Παρισίων θα χτιστεί όπως ακριβώς ήταν πριν καεί βάλει τέλος σε κάθε σενάριο και σχέδιο που προέβλεπε οποιαδήποτε μετατροπή ή σύγχρονη παρέμβαση.

Μετά την πυρκαγιά, στις 15 Απριλίου 2019, ο πρόεδρος Μάκρον είχε προτείνει ότι η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού μπορεί να περιλαμβάνει μια πιο σύγχρονη χειρονομία. Ωστόσο, μετά την παρουσίαση μιας έκθεσης 3.000 σελίδων από τον αρχιτέκτονα που είναι υπεύθυνος για την ανακατασκευή, φαίνεται τώρα πολύ σίγουρο ότι το σχέδιο του Eugene Viollet-le-Duc του 1859 θα ανακατασκευαστεί.

Στις 27 Μαΐου 2019, η γαλλική γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, αλλά πρόσθεσε μια ρήτρα ότι πρέπει να ξαναχτίσει στην "τελευταία γνωστή οπτική του κατάσταση". Η απόφαση έχει σταματήσει τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της κυβέρνησης, ο οποίος μέχρι στιγμής πυροδότησε μια σειρά από ευφάνταστες ιδέες, από την εκτύπωση 3D έως τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων για την αποκατάσταση του ιστορικού ορόσημου.

Καμία μοντέρνα παρέμβαση

Στον ενάμιση χρόνο που μεσολάβησε από την πυρκαγιά ακούστηκαν πολλές ιδέες – κάποιες παράδοξες ή φουτουριστικές. Ένα βέλος από τιτάνιο, οροφή από πράσινο γυαλί, οροφή με πισίνα ή πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Χαμένος χρόνος, όπως αποδείχτηκε, η ιδέα της μοντέρνας ανακατασκευής ήταν αφορμή για ακόμη περισσότερες αντιπαραθέσεις. Στην έκθεση οι ειδικοί επικαλούνται την ιστορική συνέχεια του κτιρίου, την ανάγκη να μην αναστατωθεί με μια (στατικά διαφορετική) κατασκευή, αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης της αποκατάστασης ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Η ανακατασκευή είναι η λιγότερο ριψοκίνδυνη λύση γράφει ο γαλλικός τύπος.

Η στέγη θα είναι και πάλι ξύλινη, προς απογοήτευση όσων ήθελαν μια λύση από τσιμέντο ή μέταλλο. Πάντως δεν θα έχει την ίδια δομή που λέγεται "δάσος" με την αρχική, καθώς η επιτροπή ζήτησε εναλλακτικές. (Η δομή πάντως δεν είναι ορατή από τους επισκέπτες του ναού). Ενα σοβαρότερο ζήτημα είναι η χρήση μολύβδου, εκτεταμένη σε παλαιότερες εποχές, αλλά σε υποχώρηση σήμερα λόγω της τοξικότητας του υλικού για τον άνθρωπο. Μέλη της επιτροπής ζήτησαν την ανακατασκευή της μολυβένιας οροφής, για να μην διαταραχθεί η ισορροπία του κτιρίου.

Εξηγούσαν ακόμη ότι δεν συγκρίνεται ο μόλυβδος με τον αποδεδειγμένα καρκινογόνο αμίαντο και ότι είναι υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε ιστορικά μνημεία, όπως και ο Παρθενώνας. Η απόφαση εκκρεμεί, αλλά μπροστά σε πολύ σημαντικότερα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης, αυτό είναι το λιγότερο.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images